Darbu sākusi LIAA pārstāvniecība Austrālijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Darbu uzsākusi Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) pārstāvniecība Austrālijā, informēja LIAA. 

LIAA ekonomiskā pārstāvniecība Austrālijā, Melburnā, darbu uzsāka februāra beigās, un jau šobrīd ir sniegtas konsultācijas vairākiem desmitiem Latvijas uzņēmumu. 

Lēmums par ekonomiskās pārstāvniecības izveidi Austrālijā sekoja kā loģisks turpinājums Latvijas vēstniecības atklāšanai Kanberā 2022. gada augustā, atzīmēja aģentūrā.

LIAA ekonomiskās pārstāvniecības vadītāja Austrālijā Sabīne Kazaka norādīja: "Ģeogrāfiskais attālums nav šķērslis, ja spējam nodrošināt augstas kvalitātes, konkurētspējīgus un mūsdienu prasībām atbilstošus risinājumus. Latvijā šobrīd strauji attīstās tādas ekonomikas nozares kā elektronika, biomedicīna, digitālie risinājumi. Tās ir nozares, kurām ir augsts pieprasījums pasaules tirgos, tādēļ tuvāko gadu laikā varam sagaidīt daudz jaunu veiksmes stāstu arī līdz šim Latvijas uzņēmēju maz apgūtajā tirgū – Austrālijā."

LIAA direktors Kaspars Rožkalns norādīja, ka tālo tirgu apgūšana ir viens no lielākajiem Latvijas ekonomikas izaicinājumiem, jo tas būtiski paplašinās uzņēmēju manevra iespējas dažādu ekonomisko krīžu laikā.

"Šobrīd finiša taisnē ir sarunas starp Eiropas Savienību un Austrāliju par brīvās tirdzniecības līguma noslēgšanu, kas būtiski samazinās tarifus dažādu preču eksportam uz Austrāliju. Kā papildu stimuls ekonomiskās sadarbības stiprināšanai ar Austrāliju ir aktīvā un plašā Latvijas diaspora šajā valstī," atzīmēja Rožkalns.

"Latvijas eksportētāko preču grupu augšgalā ierindojas dažādi agrobiznesa un bioekonomikas risinājumi, tajā skaitā kokmateriāli un minerālie produkti, tomēr par sadarbību ar Austrāliju būtu vērts aizdomāties tieši augstas pievienotās vērtības produktu un pakalpojumu segmentā," norādīja LIAA. 

Aģentūrā norādīja, ka pieprasījums ir medicīnas jomā, sākot no farmācijas un beidzot ar augstākā līmeņa medicīnas tehnoloģijām. Austrālijā daudz tiek investēts enerģētikā, kosmosa nozares attīstībā, kā arī mašīnbūvē un elektronikā. Kā daudzās pasaules valstīs, arī Austrālijā digitalizācijai un finanšu tehnoloģijām pēdējos gados tiek pievērsta pastiprināta uzmanība, turklāt iespējas dažādiem digitālajiem pakalpojumiem ir plašas, īpaši elektroniskās identitātes apstiprināšanai, elektroniskajiem parakstiem, kā arī maksāšanas sistēmām. 

Visos šajos sektoros strādājošiem uzņēmumiem gan jāņem vērā, ka interneta pārklājums Austrālijā ir mainīgs un ir daudz neapgūtas teritorijas, kurās ir ierobežots datu pārklājums un pārraides ātrums, atzīmēja LIAA.

"No investīciju piesaistes perspektīvas Latvija Austrālijai ir interesanta gan pētniecības un attīstības jomā, kurā varam piedāvāt augsti kvalificētus speciālistus un inovatīvu testēšanas aprīkojumu, gan arī būt kā lielisks sākuma punkts produktu ražošanai un tālākai realizācijai Eiropas tirgū," norādīja Kazaka. 

2022. gadā Latvijas kopējais preču un pakalpojumu tirdzniecības apgrozījums ar Austrāliju bija 81,7 miljoni eiro, kas ierindoja Austrāliju 50. vietā Latvijas ārējās tirdzniecības partneru starpā. Kopējais preču un pakalpojumu eksports uz Austrāliju bija 52,5 miljoni eiro, kas veido 0,2% no Latvijas kopējā eksporta, savukārt preču un pakalpojumu imports – 29,2 miljoni eiro, kas veido 0,1% no Latvijas importa. Salīdzinājumā ar 2021. gadu eksports ir pieaudzis par 31%, bet imports ir palielinājies par 11%. 2022. gadā Austrālija bija Latvijas 47. nozīmīgākais eksporta un 47. nozīmīgākais importa partneris.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti