Šveice pārsteidz ar negaidītu lēmumu par procentu likmju samazinājumu

Šveices Nacionālā banka ceturtdien kļuva par pirmo lielāko centrālo banku, kas samazinājusi procentu likmes pēc ilgstoša paaugstināšanas perioda, lai cīnītos pret strauji augošo inflāciju.

Šveices centrālā banka noguldījumu procentlikmi samazināja par 0,25 procentpunktiem līdz 1,5%. Iepriekš procentlikmes izmaiņas Šveicē tika veiktas pērn jūnijā, kad tā tika palielināta par 0,25 procentpunktiem.

Procentu likmes samazināšana izraisījusi Šveices franka vērtības samazināšanos līdz vairāku mēnešu zemākajam līmenim attiecībā pret dolāru un eiro.

Šveices Nacionālās bankas vadītājs Tomass Džordans sacījis, ka lēmums par samazinājumu nav saistīts ar vēlmi apsteigt citas centrālās bankas. Tas pieņemts tādēļ, ka valstij tagad esot īstais laiks to darīt.

Saskaņā ar Šveices Nacionālās bankas datiem, pasaules ekonomikas izaugsme, visticamāk, turpmākajos ceturkšņos saglabāsies mērena, bet inflācija, visticamāk, turpinās samazināties.

Tagad skats mests uz citām bankām. ASV Federālās rezervju sistēmas Atvērtā tirgus komiteja jau piekto sanāksmi pēc kārtas lēmusi nemainīt bāzes procentlikmi, tomēr sagaidāms, ka šogad tas tiks darīts.

Arī no Eiropas Centrālās bankas šogad tiek sagaidīta procentu likmes samazināšana, iespējams, sākot ar vasaru.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti