Katara noslēdz otro ilgtermiņa sašķidrinātās gāzes piegādes līgumu ar Ķīnu

Katara otrdien, 20. jūnijā, paziņoja par otro sašķidrinātās gāzes piegādes līgumu uz 27 gadiem Ķīnas uzņēmumam, paplašinot gāzes ieguvi no pasaulē lielākā dabasgāzes lauka, vēsta AFP.

Līgums par četru miljonu tonnu piegādi gadā Ķīnas Nacionālajai naftas korporācijai (CNPC) atbilst novembrī noslēgtā līguma ar Ķīnas uzņēmumu "Sinopec" nosacījumiem, un tas ir līdz šim lielākais termiņš līgumam, kāds jebkad pieredzēts šajā nozarē, norāda AFP.

Āzijas valstis ar Ķīnu, Japānu un Dienvidkoreju priekšgalā ir galvenais tirgus Kataras gāzei, kuru kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā pagājušā gada sākumā arvien vairāk pieprasa arī Eiropas valstis.

Šis būs otrais sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) pirkšanas un pārdošanas līgums ar Ķīnu.

Paplašinot darbību Ziemeļu atradnē, kurā ir pasaulē lielākās dabasgāzes rezerves un kura stiepjas zem Persijas līča uz Irānas teritoriju, Katara līdz 2027. gadam plāno palielināt sašķidrinātās dabasgāzes ražošanu par vairāk nekā 60% – līdz 126 miljoniem tonnu gadā.

CNPC parakstīja atsevišķu līgumu par piecu procentu līdzdalību ziemeļu atradnes austrumu daļā, kas ir līdzvērtīga vienam gāzes sašķidrināšanas kompleksam, kurš ražo astoņus miljonus tonnu sašķidrinātās dabasgāzes gadā.

Darījumu vērtība nav atklāta.

Katara, kuras gāzes bagātības ir padarījušas tās iekšzemes kopproduktu uz vienu iedzīvotāju par vienu no augstākajiem pasaulē, ir noslēgusi vairākus nozīmīgus nolīgumus saistībā ar Ziemeļu atradņu paplašināšanu.

Šā mēneša sākumā "QatarEnergy" vienojās par 15 gadu piegādes līgumu ar Bangladešas valsts uzņēmumu "Petrobangla", un pagājušajā mēnesī tā piešķīra 10 miljardu ASV dolāru līgumu Francijas uzņēmumam "Technip Energies and Consolidated Contractors Company" par Ziemeļu atradnes dienvidu projekta projektēšanu, iepirkumu un būvniecību.

Aprīlī "Sinopec" kļuva par pirmo Āzijas uzņēmumu, kas ieguva līdzdalību Ziemeļu atradnes austrumu paplašināšanas projektā, iegūstot arī piecu procentu akciju daļu.

Lai gan liela daļa gāzes tiek pārdota Āzijas valstīm, novembrī Katara paziņoja par savu pirmo lielo darījumu ar Vāciju, pārdodot līdz diviem miljoniem tonnu gāzes gadā uz 15 gadiem.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti