Tūristu skaits Latvijā joprojām nesasniedz pirmspandēmijas rādītājus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Janvārī Latvijas tūristu mītnēs apkalpoti par 51,5% vairāk ārvalstu un vietējo tūristu nekā šai pašā laikā pirms gada. Tā liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes dati. Tomēr tas joprojām ir par 43,3% mazāk nekā 2020. gada sākumā, pirms Covid-19 pandēmijas. Visvairāk ārvalstu viesu ieradušies no Lietuvas un Igaunijas, seko Apvienotā Karaliste, Vācija un Somija. Lielākā daļa – 79% – no ārvalstu viesiem apmeklējuši mūsu valsts galvaspilsētu Rīgu. 

Janvārī tūristu skaits Latvijā palielinājies, taču joprojām nesasniedz pirmspandēmijas rādītājus
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Vispesimistiskāk notiekošo tūrismā vērtē Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas prezidents Andris Kalniņš. Viņš uzsver, ka vissarežģītākā situācijā šobrīd ir ēdināšanas uzņēmumi.

"Kovida laikā ir uzkrājušies lieli nodokļu parādi, aptuveni 45 miljoni. Un tā situācija, teiksim tā, ar pieaugošajām energoresursu izmaksu cenām, ar pieaugošajām pārtikas cenām ir ļoti, ļoti sarežģīta. Nav iespējams pieaugošās izmaksas iecenot pakalpojuma cenā, tomēr ēdināšanas sektoram būtu nepieciešams sakārtot šo regulējumu un darīt tāpat kā mūsu kaimiņvalstis, – samazināt PVN ēdināšanai," norāda Kalniņš.

Andris Kalniņš arī min faktu, ka pērn Latvija pēc apkalpoto ārvalstu tūristu skaita ierindojusies pēdējā vietā Eiropas Savienībā (ES). Šim viedoklim nepiekrīt Rīgas Investīciju un tūrisma aģentūras tūrisma pārvaldes vadītāja Ieva Lasmane. Viņa skaidro, ka aptaujā Eiropas valstis sarindotas pēc tā, cik procentus no 2019. gada ārvalstu tūristu skaita izdevies atgūt. Pērn absolūtos skaitļos mazāk ārvalstu tūristu bija Viļņā un Helsinkos.

"Mēs strādājam ar salīdzinoši nelielu skaitu restorānu, kas ir aptuveni 50. Visi ir pārdzīvojuši gan kovida krīzi, gan pagājušo gadu, un visi joprojām veiksmīgi strādā. Pavasara restorānu nedēļā piedalīsies vismaz pieci jauni restorāni, kas ir atvērušies pagājušā gada laikā. Bet, protams, ka nozare kopumā ir ļoti, ļoti liela un tās situācijas ir dažādas. Ja runā par viesnīcām, tad slēgto viesnīcu skaits, protams, pagājušajā gadā ir samazinājies. Cik bija viesnīcas pagājušā gada janvārī un cik viesnīcas ir atvērtas šī gada janvārī, – tad pagājušajā gadā bija 56, šogad tās jau ir 66. Ziemas sezona, protams, nav bijusi viegla, jo pat tām viesnīcām, kurām ir gājis salīdzinoši labi viesu skaita ziņā, nav tie rezultāti nav bijuši tik labi, kā viņi varētu būt, ja nebūtu bijis tik augsts energoresursu cenu kāpums," skaidro Lasmane.

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) Tūrisma departamenta direktore Inese Šīrava stāsta, ka šogad tūrisma mārketinga kampaņas notiks gan Skandināvijas valstīs, gan Latvijai nozīmīgajā Vācijas tirgū.

"Mēs dodamies uz tūrisma izstādēm Vācijā, dažādos Vācijas reģionos, tāpat arī aicinām uz Latviju dažādus mediju pārstāvjus, tūroperatorus. Mērķis ir veidot priekšstatu par Latviju kā par daudzveidīgu, bet arī vienlaikus drošu galamērķi. Mēs īstenojam dažādas mārketinga aktivitātes gan Zviedrijā, gan Norvēģijā, gan Somijā. Šogad plānojam jau pagājušajā gadā iecienītās mājas kafejnīcu dienas, plānojam šīs mājas kafejnīcu dienas reklamēt un popularizēt Lietuvas un Igaunijas iedzīvotājiem. Šogad mēs arī daudz vairāk vēlamies pievērsties gastronomijas tūrismam, mūsu restorānu popularizēšanai," atklāj Šīrava.

Rīgas Investīciju un tūrisma aģentūras Tūrisma pārvaldes vadītāja Ieva Lasmane stāsta, ka šogad Rīgā plānoti daudzi lieli pasākumi.

"Maijs sākas tradicionāli ar maratonu, pēc tam ir hokeja čempionāts, tad Dziesmu svētki, pēc tam "Positivus" festivāls. Tūrisma sezona noslēgsies ar pasaules skriešanas čempionātu. Pēc Dziesmu svētkiem Rīga plāno diezgan plašu vasaras kultūras programmu. Mums būs viena kampaņa tagad pavasarī Baltijas valstīm – Lietuvai un Igaunijai. Un vēl ir ļoti pozitīvs aspekts šim gadam, ka ir ļoti daudz liela mēroga darījumu tūrisma pasākumu, ap 1000 dalībniekiem, un tad ir daudz pasākumu, kuros ir 300, 400 un 500 ārvalstu dalībnieku," norāda Lasmane.

Pērn Rīgu apmeklēja ap 60% ārvalstu tūristu, salīdzinot ar 2019. gada līmeni, bet šogad tie varētu būt jau 80%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti