Eiropas Savienība vēlas stiprināt stratēģiski svarīgo izejmateriālu piegādes drošību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Eiropas Komisija šonedēļ nākusi klajā ar virkni ierosinājumu, kā nodrošināt un veicināt stratēģiski svarīgo izejmateriālu piegādes Eiropas Savienībai laikā, kad tiek apdraudēti piegāžu ceļi un palielinās konkurence par izejmateriāliem.

Jauno ierosinājumu uzdevums ir rūpēties par piegādes ceļu dažādošanu un lielāku pienesumu Eiropas vienotajam tirgum.

Svarīgo materiālu deficīts var radīt lielas problēmas

Stratēģiski svarīgie izejmateriāli ir īpaši svarīgi materiāli, no kuru pieejamības ir atkarīga ļoti nozīmīgu preču ražošana. Šādu nozīmīgo materiālu nepieejamība vai trūkums var atstāt nopietnu ietekmi gan uz plašākām nozarēm, gan padarīt valstis ievainojamas.

Jau vairākus gadus Eiropas Komisija ir aktīvi strādājusi pie tā, lai izvērtētu un noskaidrotu tos izejmateriālus, kuri ir kritiski svarīgi Eiropas Savienībai – gan ekonomikas nozīmē, gan piegādes risku dēļ.

Eiropas Komisija uzskata, ka pašreizējā situācijā ir nepieciešams īpaši koncentrēties uz tiem izejmateriāliem, kuri tiek un tiks izmantoti stratēģiskajos sektoros, piemēram, atjaunojamā enerģijā, digitālajā jomā, kosmosa izpētē un aizsardzības tehnoloģijās.

Pieprasījums strauji pieaug

Pēdējo gadu laikā pieprasījums pēc šādiem izejmateriāliem ir tikai pieaudzis un sagaidāms, ka šis pieaugums būs vēl daudz lielāks.

Piemēram, elektroauto baterijās izmantojamā litija apjoms vien tuvāko septiņu gadu laikā Eiropas Savienībā varētu paaugstināties 12 reižu.

Ņemot vērā gan dažādus ģeopolitiskos saspīlējumus, piemēram, karu Ukrainā, kā arī tādas neparedzētas krīzes kā Covid-19 pandēmija, aktuāls ir jautājums arī par piegādes ķēžu drošību. Vēl nesen to varēja redzēt gan ar mikroshēmu trūkumu pasaulē, gan ar vēl pavisam neseno un joprojām jūtamo enerģētikas krīzi.

Eiropas Kritisko izejmateriālu regulas viens no galvenajiem mērķiem ir spēcināt materiālu piegādes ķēdes un iekļaut likumos arī šādu izejmateriālu sarakstus. Vienlaikus ir paredzēts noteikt konkrētus mērķus, kā uzlabot ieguves, apstrādes un pārstrādes apjomus un kapacitāti.

Jāsamazina atkarība no viena piegādātāja

Piemēram, viens no mērķiem ir noteikt, ka ne vairāk kā 65 procenti no kāda stratēģiski svarīgā izejmateriāla Eiropas Savienības līmenī var nākt no vienas valsts. Tāpat ir paredzēts izstrādāt īpašu ietvaru, kā noteikt stratēģiskos projektus, kas atvieglotu dažādu atļauju iegūšanu un piekļuvi finansējumam un izstrādāt nacionālās prasības izejmateriālu ieguves programmu izstrādēm Eiropā.

Visām dalībvalstīm tiks prasīts, lai visi kritisko izejmateriālu projekti tiktu nodrošināti ar vienas pieturas aģentūras principu nepieciešamo atļauju iegūšanai.

Ļoti svarīga joma ir tieši kritisko izejmateriālu atkārtota izmantošana un pārstrāde, uzliekot dalībvalstīm un konkrētiem uzņēmumiem par pienākumu atgūt kritiskos izejmateriālus no dažādiem produktiem vai atkritumiem.

Raugoties nākotnē, kritisko izejmateriālu regulējums uzdod rūpīgi sekot arī dažādām izmaiņām materiālu piegāžu ķēdēs un uzraudzīt materiālu rezerves dalībvalstīs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti