Riepu un tekstila tirgotājiem būs jānodrošina nolietotās produkcijas savākšana un pārstrāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Turpmāk personām, kuras pirmās Latvijā ieved un realizē riepas, būs jānodrošina nolietoto riepu pieņemšana, savākšana un pārstrāde. Un no nākamā gada janvāra tāda pati atbildība būs noteikta arī apģērbu, apavu un mājas tekstila ražotājiem. To paredz Saeimā ceturtdien, 16. martā, galīgajā lasījumā atbalstītās izmaiņas Atkritumu apsaimniekošanas likumā.

ĪSUMĀ:

  • Saeima pieņem grozījumus Atkritumu apsaimniekošanas likumā.
  • Turpmāk personai, kas pirmā Latvijā realizē vai ieved riepas, jānodrošina nolietoto riepu savākšana un pārstrāde.
  • Riepu tirdzniecības vai nomaiņas vietās jānodrošina lietoto riepu pieņemšana bez maksas.
  • Tādas pašas lietotās produkcijas savākšanas un pārstrādes prasības no 2024. gada būs apģērbam, apaviem un mājas tekstilam.
  • Izmaiņas likumā paredz atkritumu apsaimniekošanas reģionālo centru izveidošanu.
  • Izmaiņas arī atceļ licences metālu atgriezumu un lūžņu iepirkšanai.

Grozījumi likumā noteic prasības personai, kas pirmā Latvijas teritorijā realizē vai ieved riepas, nodrošināt nolietoto riepu pieņemšanu, savākšanu, apstrādi un pārstrādi vai reģenerāciju, kā arī pienākumu segt šo darbību izmaksas un sabiedrības informēšanas pasākumu izmaksas.

Riepu tirdzniecības vai nomaiņas vietās  būs jānodrošina nolietoto riepu pieņemšanu bez maksas vismaz tādā pašā apmērā, kādā persona iegādājusies riepas šajā riepu tirdzniecības vai nomaiņas vietā.

Tāpat riepu tirdzniecības vai nomaiņas vietā, kā arī interneta tirdzniecības vietnē, kur riepas tiek piedāvātas tirdzniecībai, ievieto informāciju par kārtību, kādā tas nodrošina nolietoto riepu pieņemšanu atbilstoši šā likuma prasībām.

Riepu tirgotājiem būs jānodrošina, ka tiek segtas visas ar visu veidu riepu savākšanu,  pieņemšanu, pārvadāšanu, sagatavošanu atkārtotai izmantošanai, pārstrādi un reģenerāciju saistīto sabiedrības informēšanas pasākumu izmaksas.

Arī tekstilizstrādājumiem (apģērbs, apavi un mājas tekstils) piemēros šādu ražotāju paplašinātās atbildības principu no nākamā gada janvāra.

Grozījumi nosaka, ka persona, kas laiž tirgū vai dara pieejamus tirgū tekstilizstrādājumus, arī  nodrošina tekstilizstrādājumu atkritumu savākšanu, pieņmšanu, sagatavošanu atkārtotai izmantošanai, pārstrādi vai reģenerāciju, izmantojot labākos pieejamos tehniskos paņēmienus atbilstoši normatīvajiem aktiem par piesārņojumu.

Izmaiņas likumā paredz atkritumu apsaimniekošanas reģionālo centru izveidošanas kārtību un funkcijas, informēja Saeimas preses dienests.

Latvijā pašreizējo desmit atkritumu apsaimniekošanas reģionu vietā veidos piecus atkritumu apsaimniekošanas reģionus un mainīs atkritumu apsaimniekošanas pārraudzību, katrā reģionā izveidojot vienu vai vairākus atkritumu apsaimniekošanas reģionālos centrus.

Atkritumu apsaimniekošanas reģionālie centri būs publiskas personas publiski privāta vai privāta kapitālsabiedrība, kas pildīs attiecīgā atkritumu apsaimniekošanas reģiona pašvaldību deleģētos pārvaldes uzdevumus, īstenojot atkritumu apsaimniekošanas valsts plānā, kā arī atkritumu apsaimniekošanas reģionālajā plānā noteiktos atkritumu apsaimniekošanas mērķus.

Izmaiņas arī atceļ licences metālu atgriezumu un lūžņu iepirkšanai un atvieglo prasības mazumtirgotājiem, kas savā komercdarbības vietā rada vismaz divdesmit tonnas izlietotā iepakojuma mēnesī.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārstāvji deputātiem iepriekš norādīja, ka šobrīd Latvijā apglabā 40 procentus sadzīves atkritumu. Lai sasniegtu Eiropas Savienības direktīvās noteiktos mērķus, līdz 2035. gadam Latvijai apglabājamo atkritumu apjoms jāsamazina četras reizes.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti