Uzņēmējdarbības infrastruktūras attīstībai pašvaldībās no ES fondiem piešķirs 133 miljonus eiro

Uzņēmējdarbības publiskās infrastruktūras attīstībai un privāto investīciju apjoma palielināšanai pašvaldībās piešķirs Eiropas Savienības (ES) fondu finansējumu 133,11 miljonu eiro apmērā, informēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM).

Kopējais plānotais finansējums ir 156,60 miljoni eiro, tai skaitā Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējums 133,11 miljoni eiro un pašvaldību līdzfinansējums vai privātais līdzfinansējums – vismaz 23,49 miljoni eiro. 

"Šī ir mūsu iespēja tuvāko piecu gadu laikā investēt ievērojamus finanšu līdzekļus pašvaldību infrastruktūrā, kas ilgtermiņā ļautu radīt reģionos jaunas darba vietas, iespējas palielināt atalgojumu esošajās darba vietās un attīstīt saimniecisko darbību kopumā. Līdzšinējā pieredze līdzīgu programmu realizācijā pierādījusi, ka šāda veida ieguldījumi arī piesaista cilvēkus vietējām teritorijām un uzlabo kopējo dzīves kvalitāti," norādīja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa ("Jaunā Vienotība").

Atbalsts paredzēts pašvaldībām visā Latvijā, to iestādēm un kapitālsabiedrībām, arī speciālās ekonomiskās zonas pārvaldēm saimnieciskās darbības veicināšanai pašvaldībās nepieciešamās publiskās infrastruktūras attīstīšanai, tai skaitā satiksmes infrastruktūras, uzņēmējdarbības ēku, teritoriju un industriālo pieslēgumu izveidei. 

Ieguldījumus plānots veikt pilsētās un to funkcionālajās teritorijās, kas ir nacionālas un reģionālas nozīmes attīstības centri un to apkārtējās teritorijas, starp kurām ir ikdienas darbaspēka migrācija un kopīgs pakalpojumu tīkls. 

Pasākuma īstenošanas rezultātā tiks radīti pozitīvi stimuli nodarbinātības veicināšanai un ekonomikas attīstībai reģionos. Plānots, ka komersanti, kas gūs labumu no attīstītās publiskās infrastruktūras, nodrošinās darba algu fonda pieaugumu vismaz 66,56 miljonu eiro apmērā un veiks privātās nefinanšu investīcijas vismaz 88,74 miljonu eiro apmērā, aplēsusi ministrija.

Projekti īstenojami un rādītāji sasniedzami līdz 2029. gada beigām. 

Projekta minimālais kopējo attiecināmo izmaksu apmērs – 200 tūkstoši eiro, savukārt projekta maksimālais ERAF finansējums – 5 miljoni eiro.  

Centrālā finanšu un līgumu aģentūra kā Eiropas Savienības (ES) fondu sadarbības iestāde projektu iesniegumu atlasi plāno izsludināt šā gada februārī. Informācijai par atlasēm var sekot Centrālās finanšu un līgumu aģentūras tīmekļvietnē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti