Bankas Ziemeļvalstīs sāk maksāt procentus par norēķinu kontiem; pakalpojums ienāk arī Latvijā

Laikā, kad eirozonā pieaug kredītmaksājumi saistībā ar "Euribor" likmes kāpumu, komercbankas sākušas saviem klientiem maksāt procentus arī par naudu norēķinu kontos. Nesen par šo jauninājumu paziņoja bankas Ziemeļvalstīs, un tagad to pamazām sāk piedāvāt arī Latvijā strādājošās kredītiestādes.

Arī "SEB" Latvijā maksās procentus par norēķinu kontiem

Somijas sabiedriskais medijs "YLE" augusta beigās vēstīja, ka Somijas bankas iepriekš daudz kritizētas par to, ka tās nemaksā procentus par klientu naudu norēķinu kontos, kamēr, piemēram, par hipotekārajiem aizdevumiem jāmaksā virs 4%.

Piemēri

  • Ja norēķinu kontā vidējais atlikums ir 100 eiro, tad gadā procentu ieņēmumi (pie 0,4% gada likmes) būs 0,4 eiro.
  • Ja norēķinu kontā vidējais atlikums ir 500 eiro, tad gadā procentu maksājumi būs 2 eiro.
  • Ja norēķinu kontā vidējais atlikums ir 1000 eiro, tad gadā procentu maksājumi būs 4 eiro.

Avots: "SEB banka" 

Somijas "Nordea" banka paziņojusi par plāniem no šā gada oktobra sākt maksāt procentus par naudu klientu norēķinu kontos. Procentlikme būšot 0,25% gadā. Paziņojums nācis pēc līdzīgām citu banku darbībām, ziņoja Somijas sabiedriskais medijs.

Iepriekš "OP" banka paziņoja, ka no 1. novembra aptuveni 1,9 miljoniem klientu maksās procentu likmi – arī 0,25% apmērā. Zviedrijas "Handelsbanken" un "S-Bank" ir starp citām finanšu iestādēm, kas jau maksājot procentus par norēķinu kontiem, vēstīja Somijas sabiedriskais medijs.

Pakalpojums pamazām ienāk arī Latvijā. Zviedrijas "SEB" grupai piederošā "SEB banka" ceturtdien, 14. septembrī, paziņojusi, ka arī no novembra maksās procentus par naudu, kas glabājas Latvijas privātpersonu norēķinu kontos. Procentu likme būšot 0,4% gadā.

"Līdzīgi rīkojas arī citas vadošās bankas Skandināvijā un Eiropā, tajā skaitā arī "SEB grupa"," paziņojumā medijiem skaidroja "SEB bankas" valdes loceklis Arnis Škapars.

Citas lielās bankas Latvijā neplāno tam sekot

Zviedrijas banku grupai piederošajā "Swedbank" uz jautājumu, vai arī tā Latvijā piedāvās maksāt procentus par naudu norēķinu kontā, atbildēja, ka tai ir norēķinu kontam līdzvērtīgs produkts – krājrīks, taču banka par iespēju maksāt procentus par naudu norēķinu kontos atbildi nesniedza. 

Arī "Luminor Bank" norādīja, ka banka piedāvā alternatīvus rīkus norēķinu kontam. Komercbanka par naudu norēķinu kontos šobrīd procentus nemaksā un par šādu iespēju nākotnē komentāros ir atturīga. "Mēs aktīvi sekojam klientu pieprasījumam un, ja šāda interese parādīsies, mēs izskatīsim," piebilda bankā.

Arī "Citadeles banka" savā atbildē uzskaitīja dažādus tās produktus uzkrājumu veidošanai, vienlaikus norādot: "Pašreiz banka "Citadele" neplāno citas izmaiņas savā produktu klāstā." No tā secināms, ka arī "Citadele" nepiedāvās procentus par naudu klientu norēķinu kontos.

Latvijas Finanšu nozares asociācijā, jautāti par jauno pakalpojumu un to, kāpēc tas netika ieviests agrāk, vien noteica:

"Bankas darbojas konkurences apstākļos, un konkrētu pakalpojumu un to izcenojumu piedāvāšana saviem klientiem ir katras bankas individuāls biznesa lēmums."

Ne pirmo reizi procenti par norēķinu kontiem 

Tikmēr komercbankas uzraugošās Latvijas Bankas ekonomists Klāvs Zutis atzīmēja, ka Eiropas Centrālās bankas padome jau vairāk nekā gadu īsteno pasākumus, tai skaitā paaugstina procentu likmes, lai ierobežotu šobrīd pārmērīgi straujo cenu kāpumu.

Pēc centrālās bankas ekonomista teiktā, pieaugošu procentu likmju apstākļos Latvijas komercbankām neizbēgami jāpalielina arī maksājumi par noguldījumiem, atsevišķos gadījumos arī par depozītiem norēķinu kontos.

"Šis nav bezprecedenta gadījums, jo arī iepriekš komercbankas ir piedāvājušas pozitīvas likmes par klientu naudu norēķinu kontos.

Jāatzīst gan, ka depozītu likmju kāpums līdz šim bijis lēns, uz ko Latvijas Banka ir vairākkārt norādījusi. Attiecīgi Latvijas Banka arī regulāri apkopo un publicē informāciju par banku piedāvātajām noguldījuma likmēm," atzīmēja Latvijas Bankas ekonomists.

Informācija par Latvijas komercbanku piedāvātajiem procentiem dažādiem produktiem pieejama Latvijas Bankas mājaslapā šeit. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti