Dienas ziņas

Rīgas domei savi civilās aizsardzības plāni

Dienas ziņas

A. Ruks: Krievijas "vēlēšanu" laikā būsim stingri

LB: Ekonomikas attīstībai nepieciešama attieksmes maiņa

Latvijas Banka: Ekonomikas straujākai attīstībai nepieciešama attieksmes maiņa

Attiecībā uz Latvijas ekonomisko izaugsmi daudz runājam par to, kā "noķert" Eiropas Savienības vidējos rādītājus un mazināt savu atpalicību arī no pārējām divām Baltijas valstīm. Latvijas Banka tam veltītā konferencē piedāvāja savu recepti, norādot pat vairākus skaidrus virzienus, kā un kur varam attīstīties. Taču, lai to visu realizētu, nepieciešama arī attieksmes maiņa.

Situācija Latvijas ekonomikā patlaban nebūt nav spīdoša, un mēs ne tikai strauji nevirzāmies uz Eiropas Savienības vidējo turības līmeni, bet arvien vairāk atpaliekam pat no kaimiņiem – Lietuvas un Igaunijas, norādīja Latvijas Bankā. Neveicot reformas, valsts ekonomika bez lieliem satricinājumiem varētu augt par apmēram 2,5% gadā. Taču ar to nav gana.

"Ja Latvija saņemas un beidzot sāk ieviest reālas reformas, par kurām, es teikšu, jau diezgan ilgi ir runāts, tad mēs pārskatāmā nākotnē – turpmākajos 10 gados – varam dubultot potenciālo izaugsmi," uzskata Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes vadītājs Uldis Rutkaste.

Latvijas Banka straujākas izaugsmes pamatā noteikusi trīs faktoru – darbaspēka, investīciju un zināšanu – mijiedarbību.

Lai gan Latvijā pašlaik nodarbinātības līmenis ir tuvu vēsturiski augstākajam, tas joprojām uz Eiropas fona ir tikai viduvējs rādītājs. Papildus tam trūkst arī efektivitātes. Piemēram, valsts pārvaldes sektors ir krietni lielāks nekā citviet efektivitātes ziņā samērā neliels.

Vēl viens svarīgs aspekts ir veselība. "Arī hroniskās slimības, kas varbūt atsevišķos gadījumos arī liedz pilnvērtīgi iesaistīties darba tirgū. To arī mēs redzam kā būtisku izaicinājumu," sacīja Labklājības ministrijas Darba tirgus politikas departamenta direktora vietniece Ilze Zvīdriņa.

Nereti darbinieku efektivitāti nosaka arī viņu prasmes un zināšanas, īpaši tehniski sarežģītās ražošanas nozarēs.

"Mums ir jāiegulda izglītības sistēmā. Pētniecības attīstībā un izglītības sistēmā. Izglītības sistēma jau nevar būt atrauta, piemēram, pamatizglītība no augstākās izglītības. Lai mums būtu daudz talantīgu studentu, mums ir jābūt talantīgiem skolēniem, kas tālāk iet, studē augstskolās. Tā ka ieguldījums izglītībā un zinātnē, man liekas, ir viens no priekšnosacījumiem, lai mēs arī turpmākos 10, 20 gadus varam uzrādīt pietiekami strauju izaugsmi," sacīja Rutkaste.

Arī investīciju ziņā diemžēl atpaliekam no pārējām Baltijas valstīm. "Mums jābūt daudz drosmīgākiem. Finansējumam jābūt daudz mērķtiecīgākam. Latvija ir ļoti mazs tirgus, mums attiecībā uz vērtību ķēdi jābūt diezgan provokatīviem. Ļoti mērķētiem. Mēs nevaram atļauties izšķērdēt savus resursus visos iespējamajos virzienos," sacīja Rīgas Tehniskās universitātes inovāciju prorektore Liene Briede.

Latvijas Banka kā īpašu problēmu izcēlusi privātās investīcijas, īpaši mājsaimniecību sektorā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti