Slovākijas autopārvadātāji atsākuši protestus pie Ukrainas robežas

Slovākijas autopārvadātāji ir atsākuši bloķēt valsts robežu ar Ukrainu, tā protestējot pret ukraiņu kravas auto šoferiem piešķirtajiem pagaidu atvieglojumiem, otrdien paziņoja Slovākijas autopārvadātāju asociācija (UNAS).

Autopārvadātāji jau iepriekš bija pievienojušies Polijas amata brāļu uzsāktajam protestam, bloķējot vienīgo valsts robežpunktu ar Ukrainu. Decembra sākumā slovāku autopārvadātāji gan paziņoja par protesta beigām.

"Mēs atbalstām mūsu kolēģus Polijā," otrdien aģentūrai AFP sacīja Slovākijas autopārvadātāju arodbiedrības priekšsēdētāja vietnieks Rastislavs Curma, tā pamatojot blokādes atsākšanu.

"Mēs plānojam turpināt savu protestu līdz 30. decembrim," sacīja Curma, piebilstot, ka pārvadātāji ļauj šķērsot robežu tikai četrām kravas automašīnām stundā un neierobežo pasažieru pārvadājumus.

Slovākijas un Polijas autopārvadātāji aicina atjaunot Eiropas Savienības (ES) atļauju sistēmu, kas ierobežoja Ukrainas kravas auto šoferus.

ES un tās dalībvalstis atcēla atļaujas pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā pagājušajā gadā, taču kravu pārvadātāji apgalvo, ka šis solis ir nopietni ietekmējis viņu ienākumus.

Varšavas un Kijivas sarunās par robežu atbloķēšanu vidusceļu pagaidām nav izdevies atrast, taču Polijas jaunais premjerministra amata kandidāts Donalds Tusks otrdien solīja izbeigt strupceļu.

"Mēs atradām veidu, kā pēc iespējas ātrāk apmierināt Polijas kravas autopārvadātāju vajadzības un nekavējoties atbloķēt robežu," sacīja Tusks, pagaidām gan nesniedzot konkrētāku informāciju.

KONTEKSTS:

Jau kopš 6. novembra turpinās poļu autopārvadātāju organizētā kravu transporta blokāde uz robežas ar Ukrainu, kā rezultātā izveidojušās milzīgas rindas abās pusēs robežai gan Ukrainas pusē, gan arī Polijā.

Polijas kravu pārvadātāji šādā veidā protestē pret, viņuprāt, negodīgo Ukrainas uzņēmumu konkurenci.  

Poļu uzņēmēji vēsta, ka kaimiņvalsts transporta uzņēmumiem ir daudz zemākas izmaksas, tai skaitā atalgojums. Diskriminējoša esot arī elektronisko rindu sistēma Ukrainā, jo poļu pārvadātājiem jāgaida daudz ilgāk, pat ja reiss notiek bez kravas. 

Novembra vidū protesta akcijai uz neilgu laiku pievienojās arī Slovākijas kravu pārvadātāji.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti