Lauksaimnieku organizācija: ES piešķirtie 6,8 miljoni eiro ir pozitīvs signāls, bet ar to nepietiek

Eiropas Komisijas (EK) piešķirtais atbalsts 6,79 miljonu eiro apmērā ir pozitīvs signāls lauksaimniecības nozarei, taču ar to nepietiek krīzes mazināšanai, atzina Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padome (LOSP), aicinot valdību nekavējoties lemt par papildu atbalstu sala, sausuma un piena krīzē cietušajām lauksaimniecības nozarēm.

LOSP valdes priekšsēdētājs Guntis Gūtmanis uzsvēra, ka Latvijas lauksaimniecības nozares šobrīd piedzīvo dažādu ārējo faktoru izraisītu krīzi.

"Piena nozare līdz ar piena iepirkuma cenu kritumu zem ražošanas pašizmaksas nepārtraukti cieš zaudējumus jau no šā gada janvāra, kā arī šajā sezonā sasniegti sausuma rekordi, kas drastiski ietekmē šā gada ražu graudkopības un citās nozarēs," problēmu ieskicēja Gūtmanis.

LOSP aplēses liecina, ka, piemēram, sadalot EK piešķirto ārkārtas atbalstu proporcionāli uz vienu hekāru zemes, tas rezultētos ar atbalstu vien dažu eiro apmērā par katru hektāru.

LOSP dalīborganizācijas Lopkopības saimniecību asociācijas (LSA) valdes priekšsēdētājs Kaspars Melnis norādīja –

ja EK atbalsts 6,79 miljonu eiro apmērā tiek piešķirts tikai piena nozarei, tas spēj nosegt tik vien kā piena iepirkuma cenas starpību salīdzinājumā ar Poliju viena mēneša ietvarā.  

"Atbalsta piešķiršanu pēc būtības lauksaimnieki novērtē, taču diemžēl tā apjoms ne tuvu nav pietiekams, lai palīdzētu krīzē cietušajām saimniecībām," atzina Melnis.

Tāpat LOSP augsti novērtēja zemkopības ministra Didža Šmita ("Apvienotais saraksts) paveikto, izcīnot Latvijas lauksaimniecības nozarei proporcionāli lielāku finansējumu, taču vienlaikus norādīja —

 Latvijā dramatiskā situācija diemžēl ir jau ieilgusi un samilzusi, tādēļ nepieciešama steidzama un izlēmīga visas valdības rīcība.

LOSP norādīja, ka Eiropas Komisijas lēmums ļauj dalībvalstīm atbalstīt savas lauksaimniecības nozares ar piešķirtā finansējuma palielinājumu līdz pat 200%. LOSP ieskatā Latvijai šī iespēja ir jāizmanto, lai izlīdzinātu šā gada sausuma, sala un piena krīzes radītās sekas.

"Pārtikas nodrošināšana ir nacionālās drošības jautājums, un šī ir iespēja mūsu valdībai sniegt tik ļoti nepieciešamo atbalstu lauksaimniecības nozarēm to stabilitātes atjaunošanai," sacīja Gūtmanis.

LOSP aicina valdību nekavējoties pieņemt lēmumu par papildu atbalsta piešķiršanu sala, sausuma un piena krīzē cietušajām lauksaikmniecības nozarēm šo nozaru stabilitātes atjaunošanai, kā arī to turpmākās pastāvēšanas nodrošināšanai. 

KONTEKSTS:

Eiropas Komisija bloka 27 dalībvalstīm kopumā piešķirs 330 miljonus eiro lauksaimnieku atbalstam, tostarp Latvijai atvēlēti nepilni 6,8 miljoni eiro, pirmdien, 10. jūlijā, vienojušās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis.

Latvijas Zemkopības ministrija izvērtēs iespēju piešķirt papildu finansējumu arī no valsts budžeta.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti