Panorāma

Panorāma

Panorāma

Vācija dos Ukrainai papildu "Patriot" sistēmas

Kurzemē prasa papildus naudu par atkritumu izvešanu

Kurzemē prasa papildu maksu par pustukša atkritumu konteinera izvešanu un sarežģītu piekļūšanu tam

Seši eiro par durvju atslēgšanu, lai varētu piekļūt atkritumu konteineram, un vēl 12 eiro, ja izvešanas dienā konteiners piepildīts mazāk nekā līdz pusei – ar šādu jaunievedumu saskārušies Liepājas un Dienvidkurzemes novada iedzīvotāji, kuriem šomēnes nākas pārslēgt līgumus par atkritumu izvešanu.

Liepājnieki neslēpj sašutumu par jauno maksas papildpakalpojumu ieviešanu, savukārt atkritumu apsaimniekotāji norāda, ka dārgāk turpmāk jāmaksā būs tikai nelielai daļai klientu – tiem, kuru apkalpošana esot īpaši sarežģīta un apgrūtinoša.  

Liepājas un Dienvidkurzemes pašvaldību šopavasar izsludinātajā iepirkumā par atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumu sniegšanu nākamajiem septiņiem gadiem uzvarēja arī līdz šim tos sniegušie uzņēmumi "Vides pakalpojumu grupa" un "Eco Baltia Vide".

Jaunie cenrāži paredz, ka nāksies klientiem piemaksāt par to, kas līdz šim tika darīts par velti.

Spriežot pēc uzņēmumu pārstāvju sacītā, maksa par pakalpojumiem esot bijusi arī līdz šim, tikai – iekļauta tarifā, kamēr tagad tie izdalīti kā atsevišķas papildu pozīcijas. Turklāt tā skaršot tikai nelielu klientu daļu – 5–7% no turpat 6000 "Vides pakalpojumu grupas" klientu, kā arī nepilnu procentu no 5500 "Eco Baltia Vide" klientu.

"Ja konteineri ir dubļos, velkami, ceļami no paaugstinājumiem, stumjami – tas viss ir diezgan slikti, jo tas apdraud manu darbinieku," cenu kāpumu pamatoja SIA "Eco Baltia Vide" Liepājas filiāles vadītājs Ivo Skripko.

SIA "Vides pakalpojumu grupa" izpilddirektors Gints Brunovskis tikmēr skaidroja, ka "ir adreses, kur jāiet iekšā stāvvadu telpās, kas ir netīrītas un kur darbinieku veselību apdraud žurkas, peles, plus konteineri jāceļ nost no augstām rampām – šīs visas lietas jau savelkas kopā ar darba drošības pārkāpumiem".

Komersantu pusē nostājas arī pašvaldība un atkritumu apsaimniekotāji.

"Nu, piemēram, kad nav sakārtots auto stāvēšanas vai stāvvietu jautājums un vienkārši mašīnas krustām šķērsām saliktas un atkritumu vedējs nevar piebraukt," sarežģītas situācijas minēja Liepājas pašvaldības izpilddirektora vietnieks Mārtiņš Tīdens.

Liepājas pašvaldības uzņēmuma, kas nodarbojas ar visa Liepājas reģiona atkritumu noglabāšanu un priekšapstrādi pirms noglabāšanas, SIA "Liepājas RAS" valdes loceklis Normunds Niedols savukārt norādīja: "Mums ir atkritumu likumā pateikts, ka atkritumu radītājam ir jānodrošina brīva piekļuve izvešanai. Ja šos noteikumus nevar ievērot, tad klientam ir iespēja vai nu likt to darīt savam sētniekam, vai pasūtīt šo darbu operatoram."

Namu pārvaldniece Kristīne Dzelme tikmēr stāstīja, ka "sētnieki mums ir pašnodarbinātas personas. Kā mēs piespiedīsim viņiem to darīt? Līdzīgi kā pašvaldība jeb pakalpojuma sniedzējs – brīvprātīgi piespiedu kārtā? Vai man iekāpt tajā konteinerā, sēdēt un gaidīt to brīdi, kad vedīs to konteineru, sargāt viņu?"

Komersanti norāda, ka ideja par papildpakalpojumu maksas ieviešanu nākusi no pašvaldības puses.

"Ja kāds ir pieļāvis no līgumslēdzējām pusēm kļūdu vai apzināti šādi rīkojies un cer, ka mēs ar to samierināsimies, es aicinu šo kļūdu pēc iespējas ātrāk novērst," mudināja Kristīne Dzelme.

"Eco Baltia Vide" atkritumus izved arī Rīgā, vēl piecās citās pilsētās, kā arī vairākos novados. Arī tur šogad ar pašvaldībām noslēgti jauni līgumi, taču nevienā no cenrāžiem papildu maksa par iepriekš minētajiem pakalpojumiem nav paredzēta.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti