«El Ninjo» dabas fenomena dēļ pieaugušas kakao cenas

Galvu reibinošu cenas lēcienu piedzīvojis kakao, un tam iemesls ir dabas parādība "El Ninjo", jo sausie laikapstākļi kaitē ražai Rietumāfrikā, kur saražo lielāko daļu no pasaules kakao piedāvājuma, ziņo BBC.

"El Ninjo" fenomens ir izraisījis sausākus laikapstākļus Ganā un Kotdivuārā, kas ir divas pasaulē lielākās kakao pupiņu ražotājas. "El Ninjo", kas atkārtojas vidēji reizi divos līdz septiņos gados, saistīts ar ūdens virsmas temperatūras paaugstināšanos Klusā okeāna centrālajā un austrumu daļā. Saskaņā ar ANO Pasaules Meteoroloģijas organizācijas datiem šī dabas parādība, kas var ilgt no deviņiem līdz 12 mēnešiem, pērn tā sākās jūlijā.

Tas pavisam tiešā veidā atsaucas arī uz kakao cenu:

pirms dažām dienām kakao cenas Ņujorkas preču tirgū sasniedza jaunu vēsturiski augstāko līmeni – vairāk nekā 5800 ASV dolārus par tonnu.

Ja analizē kakao cenas kāpumu ilgākā laika periodā, tad jāsecina, ka kopumā šokolādes ražošanas galvenās sastāvdaļas cena kopš pagājušā gada sākuma ir aptuveni divkāršojusies. Kakao cenu kāpums jau ietekmē patērētājus un rada papildu izmaksas lielākajiem šokolādes ražotājiem.

Viens no pasaulē lielākajiem šokolādes ražotājiem "Hershey" prognozējis, ka "vēsturiskās kakao cenas ierobežos peļņas pieaugumu šogad". Uzņēmuma vadība arī neizslēdza iespēju paaugstināt gala produkta cenas, ko pavisam tiešā veidā sajutīs ikviens šokolādes patērētājs.

Lai gan kopējā inflācija Apvienotās Karalistes lielveikalos pārdotajiem pārtikas produktiem un dzērieniem novembrī samazinājās līdz 8,3%, šokolādes cenu pieaugums bija ievērojami lielāks – 15,3%, un dažu svētku šokolādes kārbu cena gada laikā ir pieaugusi vismaz par 50%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti