Rīta Panorāma

Ukrainas miera samitu Šveicē apmeklēs 40 valstu līderi

Rīta Panorāma

Kā pārkreditēt hipotekāro kredītu?

Intervija ar Valsts prezidentu Edgaru Rinkēviču

Prezidents: Pirms spriest par iespējamu PVN celšanu, jāizskata visas ieņēmumu gūšanas iespējas

Pirms spriest par iespējamu pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes celšanu, būtu jāizskata visas iespējas, kā gūt aizsardzības sektoram nepieciešamo papildu finansējumu. To intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" sacīja Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.

Ar ideju Latvijā celt PVN pamatlikmi par vienu procentpunktu – no līdzšinējā 21% līdz 22%, lai finansētu augošos aizsardzības izdevumus, nācis klajā finanšu ministrs Arvils Ašeradens ("Jaunā Vienotība"). Viņš norādīja – ja būtiski nāksies audzēt aizsardzības izdevumus, ir neliela rezerve – celt PVN par vienu procentpunktu, ko Latvija var atļauties.

Rinkēvičs norādīja, ka līdz šim par iespējamām nodokļu izmaiņām ir daudz runāts, bet izpalicis komplekss piedāvājums, kur izvērtētas visas papildu ieņēmumu gūšanas iespējas. 

"Man ik pa laikam stāsta par idejām. Banku virspeļņas nodoklis, darbaspēka nodokļa samazināšana, tagad PVN [celšana].

Es domāju, ka tas nav pārāk atbildīgi runāt par kaut kādām detaļām, kamēr nav kompleksa piedāvājuma. 

Manuprāt, būtu labi, lai mēs kā sabiedrība diskutējam par lietām, kas mums šobrīd ir pašas būtiskākās. Jo visu mēs nevarēsim izdarīt. Mēs nevarēsim mazināt nodokļus un tajā pašā laikā palielināt izdevumus, bet mums ir svarīgi drošības un aizsardzības izdevumi," teica Valsts prezidents.

Viņš norādīja, ka diskusijām par iespējamām nodokļu izmaiņām jābūt, kad ir komplekss piedāvājums par papildu ieņēmumu gūšanas iespējām, kas tiek solīts ap Jāņiem.

"Bet, manuprāt, mums vajag paskatīties, vai tomēr nav iespējams runāt par to pašu banku virspeļņas nodokli, runāt par izdevumu samazināšanu kaut kādās jomās, varbūt atteikties no nelietderīgiem tēriņiem, runāt par to, kā mēs veicinām konkurētspēju. 

 Tikai tad, kad mēs saprotam, ka visas iespējas ir izsmeltas, [var] runāt par kaut kādu nodokļu celšanu," iebilda Valsts prezidents.

"Es tagad neredzu kompleksu piedāvājumu. Un es domāju, ka mēs nevaram atraut kādu vienu jautājumu un palielināt PVN, un teikt, kas tas ir aizsardzībai. Mums ir pietiekami daudz iespēju apskatīties uz kopējo nodokļu un izdevumu politiku kompleksi un tikai tad sākt to apspriest."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti