Pērn augusta vētrā cietušajām saimniecībām zaudējumu segšanai atvēl miljonu eiro

Lai mazinātu pērnā gada 7. augusta vētras radītos zaudējumus, valdība otrdien, 11. jūnijā, lēma augkopju atbalstam no valsts budžeta atvēlēt 1 135 000 eiro.

Pērnā gada 7. augustā Latvijā tika pieredzēts spēcīgs negaiss, kas atnesa lielgraudu krusu, vētru un stipras lietusgāzes, nodarīja postījumus vairākos Latvijas reģionos, un negaisa skartajās teritorijās bojā gāja ievērojama daļa lauksaimniecības kultūraugu sējumu un stādījumu.

Lai fiksētu zaudējumus, Lauku atbalsta dienests (LAD) aicināja lauksaimniekus ziņot par cietušajām platībām un konstatētajiem zaudējumiem.

Kopumā LAD saņēma 337 paziņojumus par 19 046 hektāriem cietušu lauksaimniecības kultūraugu platību, kura veido 21% no kopējās deklarētās platības valstī. No šīs platības 95% aizņem kultūraugi (graudaugi, pākšaugi un eļļas augi), kurus varēja apdrošināt un par kuriem no valsts tiek piedāvāta iespēja saņemt kompensāciju 50% apmērā par apdrošināšanas polises iegādi.

No kopējās cietušās platības 51% jeb 9796 hektāri bija apdrošināti, bet 49% jeb 9250 hektāri platību nebija apdrošinātas.

10% jeb 905 hektārus neapdrošināto platību aizņem augļi, ogulāji, dārzeņi un zālāji, bet 90% jeb 8345 hektārus – graudaugi, tauriņzieži un eļļas augi.

Kopējais zaudējums lauksaimniekiem tika aprēķināts 7 959 294 eiro apmērā. Valsts atbalsts paredzēts tikai neapdrošinātajām platībām.

Uz to pretendē 133 saimniecības.

Kompensācijas apmēru noteiks individuāli.

Lai nedegradētu apdrošināšanas sistēmu, atbalsts par negaisā un krusā cietušajiem graudaugiem, tauriņziežiem un eļļas augiem tiks paredzēts tikai tiem lauksaimniekiem, kuru cietusī platība aizņem vismaz 90% no kopējās attiecīgās kultūras deklarētās platības. Šāds nosacījums netiek paredzēts par augļiem, ogulājiem, ilggadīgiem stādījumiem un dārzeņiem.

Atbalsts netiek paredzēts par negaisā un krusā cietušajiem zālājiem, kā arī par kultūrām, kuras ap 2023. gada 7. augustu jau bija gatavas novākšanai (ķiploki, sīpoli), un par papuvi.

Noteikumi arī noteic, ka atbalsta saņēmējam jāapņemas nepārtraukt attiecīgo lauksaimniecisko darbību vismaz 12 mēnešus pēc atbalsta saņemšanas un jāapņemas apdrošināt 2025. un 2026. gada ražu.

Finansējums 1 135 000 eiro apmērā lauksaimnieku atbalstam tiks rasts no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

KONTEKSTS:

2023. gada 7. augustā Latvijā plosījās negaiss ar stiprām vēja brāzmām, vietām arī lietusgāzēm un lielgraudu krusu. Sākotnēji negaiss skāra Kurzemi un valsts centrālo daļu, īpaši smagus postījumus nesot Dobeles novadā, vakarā tas skāra Latvijas austrumu daļu.

Pērkona negaisa laikā Latgalē gāja bojā cilvēks, kuram uzkrita koks. Vēl astoņi cilvēki vētrā ir cietuši, cilvēkiem uzkrituši koki, vienā gadījumā – jumta gabals, cilvēki cietuši arī no krusas graudiem. Pēc lielgraudu krusas postījumiem tika slēgta arī Jaunpils pils. Dabas stihijā pamatīgi cieta valsts nozīmes kultūras pieminekļa jumts.

Pašvaldībām valdība vētras radīto postījumu novēršanai piešķīra nepilnus 7 miljonus eiro, savukārt apdrošinātājiem par vētras postījumiem pieteiktas atlīdzības 13–14 miljonu eiro apmērā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti