Tūrisms Latvijā atdzīvojies; kā veiksmes stāstu izceļ Liepāju

Šo vasaras sezonu Eiropas un arī Latvijas tūrisma nozare gaida ar lielāku optimismu nekā tas bija pagājušogad – tā pēc šonedēļ Rīgā notikušās Eiropas tūroperatoru asociācijas gada kopsapulces, kurā piedalījās 25 valstu pārstāvji, Latvijas Radio sacīja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) Tūrisma departamenta vadītāja Inese Šīrava. Kā vienu no pēdējiem veiksmes stāstiem viņa minēja Liepāju, kas sagatavojusi daudzveidīgu tūrisma piedāvājumu.

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras Tūrisma departamenta vadītāja Inese Šīrava par tūrismu Latvijā
00:00 / 00:29
Lejuplādēt

Ja pagājušogad, kad vēl nebija beigusies pandēmija, taču jau bija sācies karš Ukrainā, Latvijas viesi masveidā atcēla rezervācijas, tad šovasar tā nenotiek. Turklāt par Latvijas apceļošanu atkal parādījusies interese ne tikai kaimiņiem Lietuvā un Igaunijā, bet arī viesiem tālajos tūrisma tirgos – pat Japānā un ASV.

Šīrava norādīja, ka tūristus piesaistījuši arī Latvijā notiekošie starptautiskie pasākumi.

"Skatoties, kā tiek rezervēti pakalpojumi uz vasaru, šogad situācija jau izskatās daudz labāka. Protams, palīdz arī lielie pasākumi, piemēram, Pasaules hokeja čempionāts, kura laikā Latvijā bija ļoti daudz ārvalstu tūristu. Arī tādas valstis, kas mums ikdienā neparādās – Čehija, Slovākija, daudz bija šveiciešu, kas mums ekonomikā deva labu pienesumu ar dažādu pakalpojumu ieņēmumiem," viņa norādīja.

Latvijā atkal atgriežas arī tūristi no Vācijas, Lielbritānijas, Ziemeļvalstīm. Interese par Latviju pieaugusi ne tikai Rietumeiropā, bet arī Dienvideiropā, skaidroja Šīrava.

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras Tūrisma departamenta vadītāja Inese Šīrava par tūristu paradumiem Latvijā
00:00 / 00:27
Lejuplādēt

"Protams, ka klasiski vispieprasītākais ir kultūras tūrisms. Nemainīgi – Rīga kā galvenais galamērķis. Cilvēki labprāt dodas uz reģionu pilsētām.

Kā vienu no pēdējiem veiksmes stāstiem varam minēt Liepāju, ņemot vērā tās daudzveidīgo tūrisma piedāvājumu.

Daudziem patīk Latvijas daba, tas, ka mums ir vietas, kur cilvēki var pabūt vieni. Cilvēkiem patīk tas, ka mums nav masveida tūrisma, viņus interesē pārgājienu takas un atpūta pie ūdeņiem," atklāja Šīrava.

Eiropas tūroperatori šonedēļ Rīgā sprieduši, kā nodrošināt ērtus un ilgtspējīgus transporta savienojumus, kā samazināt tūrisma ietekmi uz vidi. Viņi iepazīstināti ar "Rail Baltica" projektu un aviokompānijas "airBaltic" attīstības plāniem.

Karš Ukrainā joprojām visnegatīvāk ietekmē tūrismu valstīs, kam ir robežas ar Krieviju, tāpēc ceļotāju plūsma 2019. gada līmenī mūsu reģionā šovasar vēl neatjaunosies. Taču situācijas pozitīvā puse – mums nav jāsaskaras ar tūrisma pārsātinājumu, kas, atsākoties aktīvai ceļošanai, populāros tūrisma centros rada problēmas gan viesiem, gan arī vietējiem iedzīvotājiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti