Latvijā gada vidējā inflācija pērn bija 8,9%

Latvijā vidējā gada inflācija pērn bija 8,9%, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Vienlaikus 2023. gada decembrī, salīdzinot ar 2022. gada decembri, patēriņa cenas pieauga par 0,6%. Savukārt, salīdzinot patēriņa cenas 2023. gada decembrī ar novembri, tās samazinājās par 0,8%.

Gada laikā zīmīgs cenu kritums enerģijai

Lielākā ietekme uz vidējā patēriņa cenu līmeņa izmaiņām 2023. gada decembrī, salīdzinot ar 2022. gada decembri, bija pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem (+0,7 procentpunkti), alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem (+0,6 procentpunkti), veselības aprūpei (+0,4 procentpunkti), kā arī ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem (-2,0 procentpunkti).

Pārtikas un bezalkoholisko dzērienu grupā cenas gada laikā palielinājās par 2,7%. Būtiskākā ietekme uz vidējā cenu līmeņa pieaugumu grupā bija svaigiem dārzeņiem (+13%) un svaigiem augļiem (+11,5%). Cenas pieauga maizei (+6%) un konditorejas izstrādājumiem (+7%).

Cenas palielinājās kafijai (+10,4%), cūkgaļai (+9,6%), saldējumam (+15,4%), olīveļļai (+31,1%), žāvētai, sālītai vai kūpinātai gaļai (+3,2%), augļu un dārzeņu sulām (+15,4%), saldumiem (+21,2%). Savukārt cenu kritums bija pienam (-18%), piena produktiem (-12,2%), sieram un biezpienam (-6%), sviestam (-19%), mājputnu gaļai (-6,2%).

Alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu vidējais cenu līmenis pieauga par 8,3%. Alkoholisko dzērienu cenas kāpa par 9,3%, sadārdzinoties stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem, alum un vīnam. Tabakas izstrādājumiem gada laikā cenas palielinājās vidēji par 6,4%.

Ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem vidējais cenu līmenis samazinājās par 10,3%.

Gada laikā būtiskākais cenu kritums bija siltumenerģijai (-19,7%). Cenas samazinājās elektroenerģijai (-12,2%), cietajam kurināmajam (-24,7%), dabasgāzei (-27,1%), kanalizācijas pakalpojumiem (-11,6%) un ūdensapgādei (-3,1%).

Savukārt sadārdzinājās mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumi (+6,4%), mājokļa īres maksa (+9,4%), atkritumu savākšana (+14%).

Veselības aprūpes grupā vidējais cenu līmenis kāpa par 6,8%. Gada laikā dārgāki kļuva farmaceitiskie produkti, ārstu speciālistu pakalpojumi, zobārstniecības pakalpojumi un medicīnas analīžu laboratoriju un rentgenoloģijas centru pakalpojumi.

Ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem cenas samazinājās par 1,1%, ko noteica degvielas cenu kritums par 5,6%. Dīzeļdegviela kļuva lētāka par 6,2%, benzīns – par 3,2%, bet auto gāze – par 15,7%. Gada laikā cenu kritums bija arī lietotām automašīnām. Savukārt cenas pieauga pasažieru pārvadājumiem pa autoceļiem, personisko transportlīdzekļu apkopei un remontam, pasažieru aviopārvadājumiem.

Ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem cenas kāpa par 3,3%, sadārdzinoties barībai lolojumdzīvniekiem, televīzijas abonēšanas maksai, atpūtas un sporta pakalpojumiem, laikrakstiem un žurnāliem. Savukārt cenu kritums bija personālajiem datoriem un kompleksajiem atpūtas pakalpojumiem.

Restorānu un viesnīcu pakalpojumiem vidējais cenu līmenis palielinājās par 6,7%. Dārgāki bija ēdināšanas pakalpojumi, tai skaitā cenu kāpums bija restorānu un kafejnīcu pakalpojumiem – par 6,6%, ēdnīcu pakalpojumiem – par 6,7% un ātrās ēdināšanas pakalpojumiem – par 5,6%. Gada laikā sadārdzinājās arī viesnīcu pakalpojumi.

Dažādu preču un pakalpojumu grupā cenas palielinājās par 5,5%, ko galvenokārt ietekmēja cenu kāpums personīgās higiēnas precēm un skaistumkopšanas līdzekļiem. Dārgāki bija frizētavu un skaistumkopšanas salonu pakalpojumi, uzturēšanās maksa veco ļaužu pansionātos.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu kāpums bija mājokļa tīrīšanas un kopšanas līdzekļiem, apģērbiem, pirmsskolas izglītībai un apaviem.

Vidējais patēriņa cenu līmenis mēneša laikā samazinājās par 0,8%

2023. gada decembrī, salīdzinot ar 2023. gada novembri, vidējais patēriņa cenu līmenis samazinājās par 0,8%. Būtiskākā ietekme uz cenu līmeņa izmaiņām bija ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem (-0,2 procentpunkti), ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem (-0,2 procentpunkti), dažādu preču un pakalpojumu grupai (-0,2 procentpunkti), apģērbiem un apaviem (-0,1 procentpunkts).

Mēneša laikā pārtikas un bezalkoholisko dzērienu cenas saglabājās nemainīgas. Būtiskākais cenu kāpums bija svaigiem augļiem (+4%) un svaigiem dārzeņiem (+2,5%). Noslēdzoties akcijām, cenas pieauga konditorejas izstrādājumiem (+2,9%), maizei (+1%), saldumiem (+6,2%), kā arī augļu un dārzeņu sulām (+2%). Dārgāka bija arī olīveļļa (+4,4%).

Savukārt akciju ietekmē cenas samazinājās mājputnu gaļai (-2,3%), žāvētai, sālītai vai kūpinātai gaļai (-1,1%), gaļas izstrādājumiem (-2,2%). Tāpat akciju ietekmē lētāks bija arī piens (-2,5%), jogurts (-3,5%), sviests (-3,3%), kafija (-0,8%) un piena produkti (-1%). Cenas samazinājās cukuram (-4,8%), miltiem un citiem graudaugiem (-2,2%).

Apģērbu un apavu grupā cenas samazinājās par 2,5%. Galvenokārt akciju ietekmē vidējais cenu līmenis apģērbiem kritās par 2,4% un apaviem par 3,5%.

Ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem vidējais cenu līmenis samazinājās par 0,9%. Būtiskākais cenu kritums grupā mēneša laikā bija elektroenerģijai (-4,2%) un siltumenerģijai (-0,1%).

Ar transportu saistītās preces un pakalpojumi kļuva lētāki par 1,8%, ko galvenokārt noteica degvielas cenu kritums par 4,9%. Dīzeļdegviela kļuva lētāka par 5,6%, benzīns – par 4,8%, savukārt auto gāze sadārdzinājās par 0,2%. Mēneša laikā dārgāki bija arī pasažieru aviopārvadājumi.

Dažādu preču un pakalpojumu grupā cenas samazinājās par 3,1%. Galvenokārt akciju ietekmē lētākas bija personīgās higiēnas preces un skaistumkopšanas līdzekļi, kā arī juvelierizstrādājumi.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu kritums bija farmaceitiskajiem produktiem, mājokļa mēbelēm, mājokļa tīrīšanas un kopšanas līdzekļiem, vīnam, personālajiem datoriem, kompleksajiem atpūtas pakalpojumiem. Savukārt cenu pieaugums bija alum, stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem.

Vidēji 2023. gada 12 mēnešos, salīdzinot ar 2022. gada 12 mēnešiem (2023. gada vidējā inflācija), patēriņa cenas pieauga par 8,9%.

Salīdzinot ar 2015. gadu, patēriņa cenas 2023. gada decembrī bija par 42,1% augstākas. Precēm cenas pieauga par 42,3%, bet pakalpojumiem – par 39,4 %.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti