Panorāma

Policistei par bezdarbību Ukrainas karoga lietā – naudas sods

Panorāma

Panorāma

Latvijā kūtri izmanto iespēju pārkreditēt hipotekāro kredītu

Kredītņēmēju atbalstam spriež arī par šķēršļu mazināšanu bankas nomaiņai

Saistībā ar augošajiem hipotekāro kredītu procentu maksājumiem un to ietekmi uz kredītņēmējiem valdība izveidojusi darba grupu, kuras pirmajā sēdē otrdien apspriesti veidi, kā mazināt šķēršļus kredītņēmējiem mainīt banku. 

Sekas katram kredītņēmējam, augot "Euribor" likmei, ir atšķirīgas. Tiem, kuriem kredīta procenti pamatā balstījušies uz "Euribor" likmi, maksājamās summas kāpums mērāms jau vairākos simtos. Viņu vidū ir arī  Sandis Bērtaitis, kurš pirms 10 gadiem iegādājās trīs istabu dzīvokli par 270 000 eiro. Bankas piedāvājums bija ļoti kārdinošs – vien 0,7% bankas likme plus "Euribor". 2021. gada septembrī procentu maksājums Bērtaiša kredītam nepārsniedza 75 eiro, taču šā gada septembrī ir jāmaksā 515 eiro, un tas ir bez kredīta pamatsummas. 

"Es jau pats parakstīju to līgumu un uzņēmos to risku, ka tas "Euribor" var kāpt. Es neko pārmest nevaru, un es arī kopumā nenožēloju savu lēmumu. Protams, ka šobrīd var just," sacīja kredītņēmējs.

Bērtaitis bankai lūdzis izvērtēt iespēju samazināt bankas procentu likmi. Atbilde bija noraidoša. 

Bet atbildi no bankas ilgstoši gaida Madara Meļņika. Viņa pirms diviem gadiem iegādājās dzīvokli, mēneša maksājums bija 455 eiro, no kuriem kredītprocenti bija 142 eiro. Tagad kredīta procenti ir tik augsti, ka pamatsumma ir mazākā daļa no maksājuma. Ikmēneša maksājums viņai ir 635 eiro, virs 400 eiro – kredīta procentiem, bet nepilni 200 eiro – pamatsummas dzēšanai. 

Meļņika stāstīja: "Pilnīgi proporcijas ir mainījušās. Un ir ārkārtīgi pieaudzis šis procenta maksājums. Sanāk maksāt divas trešdaļas tikai par procentiem. Ir skaidrs, ka es viena šo dzīvokli vairs nekādi nevaru apmaksāt. Šobrīd es esmu daudz domājusi, kā varbūt iekārtot savu dzīvi vienā no istabām un atrast dzīvokļa biedru otrā istabā, – kas šķiet nedaudz sāpīgi 28 gadu vecumā šķietami jaunajam speciālistam."

Tagad mājokļa izdevumi pārsniedz vairāk nekā pusi no kopējiem ienākumiem. Skatot variantus citās bankās, Meļņika secināja, ka ar visām bankas maiņas izmaksām beigās tas pats vien būtu. 

Finanšu nozares asociācijas vecākais juridiskais padomnieks Edgars Pastars norādīja: "Līdz šim tāda motivācija vienkārši mainīt banku nav bijusi. Arī tādēļ, ka tad, kad klients izdomā mainīt banku ar hipotekāro kredītu, tad tā banka nāk klajā ar labāku piedāvājumu. Tad parasti tas jaunais piedāvājums nav tik konkurētspējīgs. To pašu dara mobilo sakaru operatori, kad izdomā aiziet – pēkšņi parādās divreiz zemāka cena."

Latvijas Bankā norādīja, ka tikai 2% kredītņēmēju ir mainījuši banku. 

"Mēs ar šo šķēršļu noņemšanu mudinātu cilvēkus runāt par labāku cenu piedāvājumu. Un tad tas ir biznesa piedāvājums, kādu konkrētā banka var piedāvāt," sacīja Latvijas Bankas padomes locekle Kristīne Černaja-Mežmale.

Konkrētus piedāvājumus, kā atvieglot pāriešanu uz citu banku, par šo jautājumu atbildīgā valdības darba grupa sola prezentēt pēc trim nedēļām. Un izmaiņas plānots ieviest līdz šī gada beigām, sacīja finanšu ministrs Arvils Ašeradens ("Jaunā Vienotība"). Darba grupā arī uzdots pārskatīt ierobežojumus reklamēt hipotekāros kredītus. Pieņēmums ir, ka reklāmu atgriešana liktu bankām vairāk konkurēt savā starpā. 

KONTEKSTS:

Arvien smagāk uz iedzīvotājiem, kam ir kredītsaistības, gulst inflācija un "Euribor" likmes pieaugums. Par to pārliecināti ir ne tikai paši kredītņēmēji, bet arī vairāki politiķi, kuri meklē risinājumu. Tiek lēsts, ka pieaugoši kredītmaksājumi kopumā skar aptuveni 127 000 iedzīvotāju. 

Lai arī Latvijas Banka uzskata, ka kredītprocentu lielākais kāpums ir aiz muguras, situācijas risināšanā vienprātība vēl nav panākta. 

Finanšu ministrija rosinājusi hipotekārā kredīta maksājumus uz laiku iekļaut nodokļu attaisnotajos izdevumos.

Savukārt par šo jautājumu atbildīgā Saeimas Budžeta un finanšu komisija piedāvā piemērot hipotekāro kredīta likmes samazinājumu 50% apmērā aizņēmumiem, kas izsniegti līdz šī gada 30. septembrim un kuru atlikums nepārsniedz 250 000 eiro. Tas nozīmē, ka atbalstu varētu saņemt teju visi hipotekāro kredītu maksātāji – šādiem kritērijiem Latvijā atbilst 99% kredītņēmēju.  

Tikmēr bankas brīdinājušas  par tiesu darbiem, ja Latvijā iegrožos kredītu procentu maksājumus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti