Panorāma

ZZS un "Progresīvie" – gatavi iesaistīties valdībā

Panorāma

Panorāma

Rēzeknes rīcības plāns – taupīt un aizņemties

Rēzeknē finanšu situācijas uzlabošanai plāno ietaupīt miljonu eiro, aizņemties – divreiz vairāk

Pašiem ietaupīt vairāk nekā miljonu eiro, valstij lūgt aizdot vēl divreiz tik daudz. To paredz ceturtdien, 10. augustā, Rēzeknes domes priekšsēdētāja Aleksandra Bartaševiča ("Kopā Latvijai") rīcības plāns pašvaldības finanšu situācijas uzlabošanai. Plāns prezentēts, un tagad tas būs jāvērtē Finanšu ministrijai (FM). Mērs pārliecināts, ka valsts steigs palīgā, opozīcija apšauba domes matemātiku, bet iedzīvotāji – vīlušies par notiekošo Rēzeknē. 

ĪSUMĀ:

  • Rēzeknei izdevumu segšanai šā gada budžetā pietrūkst 3,9 miljoni eiro.
  • Pašvaldībā sagatavots plāns, kā pārvarēt finanšu grūtības.
  • Plānots samazināt 59 štata vietas, tostarp arī atlaist darbiniekus.
  • Plānots arī atteikties no 5 sociālā aprūpes centra aprūpētājiem.
  • Paredzēts arī atteikties no vairākiem brīvprātīgās iniciatīvas pabalstiem. 
  • Tāpat plānots ierobežot bezmaksas pārvietošanos sabiedriskajā transportā.
  • Ar to nepietiks, tāpēc Rēzekne grasās prasīt 1,4 miljonu eiro aizņēmumu.
  • Vēl ap miljonu eiro cer iegūt četru būvprojektu, tostarp rekreācijas centra, pabeigšanai.
  • Rīcības plāns jāvērtē Finanšu ministrijai.

Kur rast Rēzeknes budžetā trūkstošos 3,9 miljonus eiro? Nu jau vairākas nedēļas domes vadība solīja plānu sniegt šodien domes sēdē. To noklausīties ieradās ne vien pašvaldības darbinieki un deputāti, bet arī Sandis un Kārlis.

"Ja šķietami liekas, ka viss, kas tika darīts, cilvēku labā, tad šobrīd man liekas, ka viss notiek pret cilvēkiem, bet tikai sava egoisma labad," vērtēja Rēzeknes iedzīvotājs Sandis.

Štata vienību samazināšana, kas paredz arī darbinieku atlaišanu. Rēzeknes izpilddirektora pirms vairākām nedēļām uzdotais uzdevums bija pirmais, kas publiski izgaismoja problēmas pašvaldības budžetā.

Ceturtdien lemts par 59 štata vienību samazināšanu. Tostarp plānots atteikties arī no pieciem sociālā aprūpes centra aprūpētājiem.

"Piecas amata vietas bija izveidotas uz kovida laiku. Bažām par to, ka procesu nevar nodrošināt, nav pamata," sacīja Rēzeknes pašvaldības izpilddirektors Raimonds Oļehno.

Optimizācija sociālajā dienestā – tā esot vadītāja iniciatīva, sēdē uzsvēra izpilddirektors. Štata vienību optimizāciju gan paredz arī pats domes priekšsēdētāja rīcības plāns. Vēl plānots atteikties no vairākiem brīvprātīgās iniciatīvas pabalstiem. Tiks ierobežots iedzīvotāju loks, kas Rēzeknes sabiedriskajā transportā varēja pārvietoties bez maksas.

Domes priekšsēdētājs turpina uzsvērt, ka taupīt nākas tāpēc, ka salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem krasi samazinājušies budžeta ieņēmumi.

"Ļoti grūti bija savilkt galus. Bet "okey", mēs griežam. Tualetes papīrs varbūt būs, bet ne tādā daudzumā," sacīja Rēzeknes domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs.

Un tomēr ar to vien nepietiks. Tekošo izdevumu segšanai Rēzeknes grasās prasīt aizņēmumu 1,4 miljonu eiro vērtībā.

Un vēl apmēram miljonu eiro pašvaldība cer iegūt četru būvniecības projektu, tostarp rekreācijas centra, pabeigšanai.

"No valsts mēs visu laiku esam atkarīgi. Tas attiecas gan uz krīzes gadījumiem, gan uz vienkāršiem kredītu piešķiršanas gadījumiem" skaidroja Rēzeknes mērs.

Opozīcija, kas rīcības plānu saņēma neilgi pirms sēdes, piedāvāto rēķinu precizitātei netic.

"Vai tā [Rēzekne] būs glābta, tomēr ir atkarīgs no ministrijām, Finanšu ministrijas un VARAM. Ar šo man nesanāk, ka ir glābta. Mēs ietaupām 1,8 miljonus gada laikā, bet mums ir nepieciešami 2,6," skaidroja Rēzeknes domes deputāte Ināra Groce ("Apvienotais saraksts").

Aizņemšanās aplis ir jānoslēdz, tā pēc teju trīs stundu ilgās domes sēdēs vērtēja Rēzeknes iedzīvotājs Sandis. "Būsim tagad tikai cietēji, nekā laba nevar sanākt."

Rīcības plāns tagad jāvērtē FM.

KONTEKSTS:

Rēzeknes pilsētas pašvaldība ir nonākusi smagā finansiālā situācijā – izdevumu segšanai šim gadam tai pietrūkst 3,9 miljonu eiro. Lai ieekonomētu līdzekļus, pašvaldības vadības uzdevumā iestāžu un pārvalžu vadītāji ir sagatavojuši priekšlikumus darbinieku skaita samazināšanai. 

Rēzeknes pašvaldība gatavoja rīcības plānu finansiālās situācijas uzlabošanai ilgtermiņā. No tā būšot atkarīgas arī turpmākas aizdevumu saņemšanas iespējas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti