Panorāma

Lauku uzņēmējiem pierobežā papildus prasības

Panorāma

Panorāma

Poļu zemnieki: Mūsu lauksaimniecību var apturēt tikai ES

Poļu zemnieku ģimene vairākās paaudzēs: Pat ar dotācijām attīstība ir gausāka nekā kādreiz

Zemkopība ir mums asinīs – tā LTV uzsvēra poļu lauksaimnieki, kas šonedēļ organizēja plašus protestus. Iepriekšējās paaudzēs izaugsme esot bijusi, bet pēdējos gados tā apstājusies, sacīja vairāku paaudžu lauksaimnieku ģimenē, kur viesojās Latvijas Televīzija.

Nelielā saimniecība atrodas Polijas Bidgošča reģionā, kur viena ģimene saimnieko jau vairākās paaudzēs. Tagad tur saimnieko tēvs Josefs un dēls Rafuls. Viņu saimniecībā ir nedaudz vairāk par simts liellopiem. Apkārt saimniecībai ir 60 hektāri apstrādājamās zemes.

Kā tēvs, tā dēls uzsvēra, ka viņi ir lauksaimnieki līdz kaulam un neko citu kā vien savu profesiju iztēloties nevar.

"Manuprāt, lauksaimniecība ir kā mūsu tradīcija. Saimniecības tiek nodotas no tēva dēlam, un tā tas ir bijis. Tāpēc vairākums šeit nodarbojas ar lauksaimniecību, nevis ar ko citu. Es nevaru iztēloties sevi, darot ko citu. Es šeit esmu dzīvojis un strādājis kopš bērna kājas. Nevaru iztēloties," sacīja Rafuls.

Līdzīgi pauda Josefs, uzsverot, ka tā tas bijis un tā tam būs būt.

"Man šo saimniecību nodeva tēvs, kurš to saņēma no sava tēva. Es esmu jau sestā paaudze.

Un tā ir bijis vienmēr, mazliet zemes un liellopi," pastāstīja lauksaimnieks.

Pēc garākas sarunas Josefs atminējās labākus laikus. Izaugsme pēdējo gadu laikā apstājusies, bet, ja skatās ilgākā laika periodā, tad mazajam zemniekam, saņemot dotācijas un pildot noteikumus, attīstība esot gausāka nekā kādreiz.

"Mans vectēvs uzbūvēja šīs trīs ēkas 1929.gadā, viena gada laikā. Kad saimniecībai bija vien 14 hektāri zemes. Bet es neesmu spējīgs uzbūvēt vienu jaunu ēku, kaut saimniecība izaugusi līdz 60 hektāriem. Tikai esam atjaunojuši tās, kas bija," pastāstīja Josefs.

Viņš skaidroja, ka kārtīgs slogs ir pienākumi, kas nākuši kopā ar atbalstu. Viņš rādīja tehniku, ko pirms daudziem gadiem pirka bez dotācijām. Tā bija uz pusi lētāka. Tagad pusi it kā sedz fondi, bet reālās izmaksas, neskatoties uz dotācijām un fondiem, neesot mainījušās.

"Manuprāt, tās nepalīdz. Tas to situāciju tikai sarežģī. Mums ir it kā maksājumi, bet mums ir arī papildu pienākumi. Un tos izpildīt, kāpjot cenām, ir grūti," sacīja Josefs.

Darbu vieglāku nepadara pienākumi atstāt daļu lauka neapstrādātu. Arī liellopu turēšana kļūst arvien sarežģītāka jaunu prasību dēļ.

Savstarpējās sarunās esot apsvērtas iespējas zemi pārdot, bet tas būs kā pēdējais variants, jo abi vēlas turpināt un atstāt laukus arī nākamajām paaudzēm.

KONTEKSTS:

Polijā 9.februarī notika plaši lauksaimnieku protesti, kas līdz šim bijuši vieni no lielākajiem. Zemnieki ar traktortehniku izbraukuši ielās visā valstī. Lauksaimnieki ir neapmierināti arī ar lielo birokrātiju, protestēja pret importu no Ukrainas un pret Eiropas Savienības prasībām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti