Nekustamā īpašuma tirgus nogaidošā pozīcijā; apstājušies darījumi jaunajos projektos

Pēc straujā darījumu skaita kāpuma tieši pirms gada tagad nekustamā īpašuma tirgū vērojama pauze. Nogaidoši ir gan dzīvokļu un māju pircēji, gan bankas kā naudas devēji, kas "gariem zobiem" apkalpo kredītu prasītājus, bet paši arī aizdevumus īpaši nedāļā. Lielākoties tas esot saistīts ar neziņu par procentu likmju nākotni.

Nekustamā īpašuma tirgus nogaidošā pozīcijā; apstājušies darījumi jaunajos projektos
00:00 / 03:33
Lejuplādēt

Pērnā gada nogalē Rīgā pārdošanā bija 3090 dzīvokļu jeb par 9% mazāk nekā mēnesi iepriekš, saskaitījusi nekustamā īpašuma tirgus kompānija "Latio".

Uzņēmuma īpašumu darījumu vadītāja Elīna Dūce stāstīja, ka līdz ar pērn strauji augušajām kredītu procentu likmēm

tirgū nostiprinājusies pārliecība, ka īrēt mājokli Rīgā ir izdevīgāk, nekā to iegādāties ar hipotekārā kredīta palīdzību.

"Šobrīd cilvēki labāk īrē, nekā pieņem lēmumu par kredītu, dažiem arī finansiālā situācija šobrīd nav tāda, lai kredītu noformētu, un bankas varbūt dažiem atsaka. Tamdēļ īres tirgus patiešām iepriekšējā gada ceturtajā ceturksnī bija gana aktīvs," stāstīja Dūce.

Savukārt pirkumu ziņā šis gads iesācies ar pārsteigumu, "jau pirmajā nedēļā cilvēki zvana, aktīvi interesējas un grib tieši  pirkt", un aptuveni 40%–42% interesentu pērk īpašumus bez kredīta, norādīja Dūce.  

"Latio" vērtē, ka pirms gada mājokļus bez banku palīdzības pirka tikai 30% interesentu, tādēļ ir secināms, ka interese par kredītiem ir mazinājusies, lai gan nupat jau sākot augt, jo "Euribor" likmju kāpums ir apturēts un nākotnē paredzams kritums.

Tikmēr kompānijas "Arco Real Estate" valdes loceklis Māris Laukalējs vērtē, ka

pēc uzrāviena pērnā gada sākumā tirgus aktivitāte strauji kritusies, īpaši jauno mājokļu segmentā.

"Mūsu skaidrojums ir, ka cenas jauno projektu segmentā un privātmāju segmentā ir stipri lielākas, vidēji no 150 000 līdz 200 000 un vairāk. Un tur acīmredzami "Euribor" likmes ietekme ir ļoti būtiska, kas nav tik būtiska sērijveida dzīvokļu segmentā. Tāpēc sērijveida dzīvokļu tirgus varbūt ir aktīvāks nekā citus gadus tāpēc, ka cilvēki vairāk skatās uz to, ko viņi var pacelt šajā situācijā," skaidroja Laukalējs.

Situācija esot nogaidoša, bet Laukalējs domā, ka drīzumā sagaidāma īstermiņa noguldījumos ieliktās naudas pārcelšana uz nekustamā īpašuma tirgu.

"Tas gads tiek nogaidīts, kamēr "Euribor" likmes sāks iet uz leju," viņš norādīja.  

Un nogaidoša situācija bijusi ne tikai procentlikmju dēļ kredītu gribētājos, bet valsts politikas dēļ arī kredītu devējos, izteicās "Swedbank" Hipotekārās kreditēšanas jomas vadītājs Normunds Dūcis.

Izlēmīgi gribētāji, kas spēj pārliecināt bankas, gan pie hipotekārajiem kredītiem varot tikt arī pašlaik.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti