Azartspēļu nodoklis automātiem, ruletēm un interaktīvajām spēlēm nākamgad pieaugs par 20%

No 2024. gada 1. janvāra par 20% pieaugs azartspēļu nodokļa likmes automātiem, ruletēm, kāršu un kauliņu spēlei, kā arī interaktīvajām spēlēm. To paredz Saeimas ceturtdien, 7. decembrī, galīgajā lasījumā pieņemtie grozījumi likumā "Par izložu un azartspēļu nodevu un nodokli".

Likumprojektu atbalstīja 78 deputāti.

Likuma grozījumi paredz:

  • nodokļa likmi azartspēļu automātiem (par katra azartspēļu automāta katru spēles vietu) par kalendāro gadu palielināt no 5172 eiro uz 6204 eiro;
  • nodokļa likmi ruletei un kāršu un kauliņu spēlei (par katru galdu) par kalendāro gadu palielināt no 28 080 eiro uz 33 696 eiro;
  • nodokļa likmi likuma interaktīvajām azartspēlēm palielināt no 10% apmēra uz 12% apmēru no šīs spēles organizēšanas ieņēmumiem.

Azartspēļu nodokļa likmes nav mainījušās kopš 2020. gada 1. janvāra. 

Minētās azartspēļu likmes no nākamā gada tiek paaugstinātas, lai sabalansētu nodokļa likmes ar inflācijas un vidējo algu pieaugumu valstī, kā arī palielinātu ieņēmumus valsts budžetā un nodrošinātu valsts izdevumu pozīciju segšanu.

"Azartspēļu nozare ir saistīta ar īpaši augstu sociālo risku, tādēļ valstij ir nepieciešams veikt regulējošo funkciju, kas daļēji tiek īstenota ar azartspēļu nodevas un nodokļa palīdzību.

Azartspēļu nodoklim ir fiskālā funkcija, kuras uzdevums ir nodrošināt valsts budžeta ieņēmumus un vismaz daļēji mazināt azartspēļu iespējamās negatīvās sekas," norādīja likumprojekta autori.

Pēc Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcijas datiem azartspēļu organizētāju ieņēmumi no interaktīvajām azartspēlēm 2021. gadā ir pieauguši par 99,4% un 2022. gadā – par 126,7%, salīdzinot ar 2019. gadu, teikts likumprojekta anotācijā.

Grozījumi likumā stāsies spēkā no 2024. gada 1. janvāra.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti