Dienas ziņas

Iebrucēji veikuši postošu raķešu uzbrukumu Harkivai

Dienas ziņas

(Zīmju valodā). Dienas ziņas

Daugavpilī cer uz apkures parādu mazināšanos

Daugavpilī parāds par siltumu – vairāk nekā 2,6 miljoni eiro; cer uz zemākiem rēķiniem

Daudzviet Latvijā šajās dienās sākas apkures sezona, un siltums mājās nozīmē arī augstākus rēķinus. Piemēram, Daugavpilī gada laikā parādi par apkures rēķiniem pieauguši par 400 000 eiro un šobrīd ir jau vairāk nekā 2,6 miljoni eiro. Sākoties apkures sezonai, Latvijas otrajā lielākajā pilsētā cer, ka jaunas šķeldas katlumājas uzbūvēšana un dabasgāzes retāka izmantošana rēķinus samazinās. 

Daugavpilī dzīvo aptuveni 79 tūkstoši iedzīvotāji. Daļa no viņiem nav spējuši apmaksāt rēķinus par apkuri.

"Jā, iedzīvotājiem ir kļuvis grūtāk iepriekšējā sezonā maksāt, un debitoru parāda pieaugums ir. Iepriekšējā apkures sezona bija sarežģīta," sacīja "Daugavpils siltumtīkli" valdes loceklis Aleksandrs Karpenko.

Pašvaldībā norādīja, ka papildu līdzekļi tām mērķgrupām, kas tomēr nespēs samaksāt rēķinus, ko iepriekšējā sezonā sedza valsts finansējums, būs jārod vietvaras budžetā. 

"Pašvaldība turpinās sniegt materiālo atbalstu mazāk nodrošinātiem iedzīvotājiem attiecībā uz komunālo maksājumu samaksu," apliecināja Daugavpils domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš.

Daugavpils jau vēsturiski bijusi atkarīga no fosilā kurināmā, kas lielākoties iepirkts no Krievijas. Tagad Daugavpilī tiek būvēta jauna šķeldas katlu māja, kas samazinās dabasgāzes patēriņu. Rēķinu lielumu ietekmē arī kurināmā cenas kritums tirgū.

"Droši vien samazināsies apkures rēķini, un apkures rēķinus apmaksāt kļūs vieglāk. Tā mēs ceram. Tas ļaus mūsu patērētājiem norēķināties ar vecajiem jeb iepriekšējiem parādiem, un vieglāk maksāt kartējos," cerību pauda Karpenko.

Pati katlumāja ir unikāla ar to, ka tiek būvēta kalnā, un tās uzstādītā jauda ir 24 megavati, kas pilda divu katlumāju jaudu.

"Biomasas piegāde notiek no kalna augšpuses, tiek ielādēti ielādes bunkurā, no kuras tālāk pa padeves iekārtām, aiziet kurtuvē. Tas nav ikdienišķi," paskaidroja SIA "Monum" valdes loceklis Jānis Sproģis.

Siltums Daugavpils mājās, visticamāk, tiks pieslēgts nākamnedēļ. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti