Lauksaimnieki agrāk nekā citus gadus jau pļauj pirmo zālāju ražu skābbarībai

Lauksaimnieki visā Latvijā jau pļauj pirmo zālāju ražu skābbarībai. Pirmajā pļāvumā zālāju ražība ir labāka nekā pērn, taču daudzviet arī šogad pļavas ir skāris ilgstošs sausums. Pērn sliktās ražības dēļ pieauga arī skābbarības un siena cenas, kas šogad zemniekiem licis vairāk aizdomāties par lielāku rezervju sagatavošanu.

Lauksaimnieki agrāk nekā citus gadus jau pļauj pirmo zālāju ražu skābbarībai
00:00 / 04:15
Lejuplādēt

Pirmais pļāvums – ļoti labs

Aizkraukles novada Mazzalves pagasta gaļas liellopu audzētājs un izsoļu nama saimnieks Kaspars Ādams stāsta, ka, pateicoties siltajam pavasarim, pirmais lopbarības pļāvums šogad bijis pāris nedēļas agrāk nekā citus gadus un lauku malās satīti skābbarības ruļļi.

Saimniecībā jau gatavojas pirmajai siena vākšanai.

Kaspara saimniecībā lietus iepriekš lijis gana daudz, un pagaidām pļavas ir ražīgas, īpaši sētajos zālājos.

"Mūsu reģionā, Sēlijas sākumposmā, ir ļoti labi, jo ir mitrums, siltums un iespējas skābbarību pļaut. Pirmais pļāvums ir ļoti veiksmīgs, ļoti sulīgs, īpaši sētajos zālājos. Parasti jau tas ir līdzīgi kā sportā – nav svarīgi, vai tu startēsi pirmais, bet svarīgi ir, kurā vietā būsi finišā. Līdzīgi ir lauksaimniekiem ar sezonas sākumu, jo pavasaris var būt ļoti daudzsološs un pēc tam vasaras vidus var būt ļoti karsts un sauss, beigas var būt arī ļoti lietainas, un atkal viss var būt traģiski. Taču iesākums ir ļoti labs," atzīst Kaspars Ādams.

Lauksaimnieks Kaspars Ādams
Lauksaimnieks Kaspars Ādams

Jādomā par krājumu veidošanu

Lauksaimnieks norāda, ka pagājušais gads daudzās saimniecībās licis vairāk aizdomāties par ikgadēju virsnormas krājumu sagatavošanu.

"Ārzemēs ir daudz siena ruļļu, salmu ruļļu vai lielas skābbarības "desas" sataisītas, bet divus gadus tās nav kustinātas, un viņi saka – nezinām, kāds būs nākamais gads. Savukārt mēs, ja mums vajag, piemēram, tos 500 ruļļus gadā, tad tik arī sataisām un vairāk īpaši neiespringstam," salīdzina saimnieks.

"Pagājušais gads noteikti parādīja to, ka vajag taisīt arī krājumus.

Tādiem sitieniem arī ir jābūt no dabas, lai saimnieki, tostarp arī mūsu saimniecība, tajā labajā gadā maksimāli savāc un saglabā, cik var, jo nevar zināt, kāds būs nākamais gads,"

atzīst Kaspars Ādams.

Pļavas skāris ilgstošs sausums

Savukārt Jānis Šļaukstiņš saimnieko Valmieras novadā, Matīšu pagastā pie Burtnieku ezera, un patlaban vēl ir pirmā pļāvuma ievākšanas procesā. Gaļaslopu audzētājs saka, ka daļā pļavu ir labi rezultāti, bet ir arī zālāji, kuros zeme ir sakaltusi ilgstošā sausuma dēļ.

"Ir tā, ka vienā vietā līst, bet 3 kilometrus tālāk nav lijis jau mēnesi, un tad attiecīgi uz puses no laukiem mēs braucam un priecājamies, bet otra puse ir tā, ka, nu, jā…. Nav arī tik traģiski kā pagājušajā gadā, un būs krietni labāk, bet bija tās cerības, ka būs vēl labāk," stāsta Jānis Šļaukstiņš.

"Gan nokrišņu daudzums, kur tas mākonis ir trāpījis, gan arī tas, cik tas zālājs pērn cieta no sausuma... jo ir lauki, no kuriem kādas sugas ir izmirušas, un, kamēr to nepārsēs, tur, ļoti iespējams, arī nekas dižs neparādīsies," pieļauj saimnieks.

Cer uz labu sienu

Lauku konsultāciju centra Lopkopības nodaļas vadītāja Silvija Dreijere vērtē, ka kopumā Latvijā šogad pirmais pļāvums izskatās labāk nekā pērn. Kāda ir zālāju kvalitāte? 

"Sarkanais āboliņš šonedēļ pļāvumos var iedot vēl labu rezultātu ar proteīnu un pietiekoši labu arī enerģijas daudzumu. Savukārt lucerna ir ar stabilāku proteīnu, bet ne visai patīk enerģijas daudzums, kas pēc analīzēm ir nokrities zem sešiem megadžouliem kilogramā. Šonedēļ pirmais pļāvums skābbarībai tiešām būtu jānovāc. Un noteikti, ka saulīte, staigājot pa zemes virsu, jau pašlaik gatavo arī sienu, un ir daži paraugi dabiskajos zālājos, kur lielas ražas neparādās, bet no barotājvērtības varētu tagad jau iegūt arī labu sienu."

Eksperte prognozē, ka raženākais pirmais pļāvums šogad būs Zemgales reģionā, taču atgādina zemniekiem arī par turpmāku zālāju mēslošanu un kopšanu, lai arī nākamie pļāvumi šajā sezonā būtu ražīgi. Otrais pļāvums gaidāms pēc Jāņiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti