Šodienas jautājums

(Zīmju valodā). Šodienas jautājums: Kāds solās būt "Apvienotā saraksta" darbs opozīcijā?

Šodienas jautājums

(Zīmju valodā). Šodienas jautājums: Kāpēc valsts pārvaldē klibo atbildības izvērtēšana?

Šodienas jautājums: Kā tiek vērtēta amatpersonu un ierēdņu atbildība?

Valsts kontrolieris: Pienāk ziņas, ka Rēzeknes budžets bijis nereālistisks

Pienāk ziņas, ka Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības budžets nav labi saplānots un ir bijis nereālistisks. Tā Latvijas Televīzijas raidījumā "Šodienas jautājums" sacīja valsts kontrolieris Rolands Irklis, komentējot Valsts kontroles (VK) uzsākto revīziju finanšu grūtībās nonākušajā pašvaldībā. 

Ņemot vērā identificētos riskus saistībā ar Rēzeknes spēju izpildīt uzņemtās saistības un risināt radušās finanšu problēmas, VK saimnieciskā gada pārskata (SGP) revīzijas apjomā ir iekļāvusi Rēzeknes valstspilsētas pašvaldību.

Irklis skaidroja, ka revīzijas galvenais fokuss ir uz diviem aspektiem. Pirmkārt, "saistību apmēru", par ko neesot pilnīgas skaidrības, kādas ir Rēzeknes spējas segt tekošās saistības. Otrkārt, valsts kontrolieris minēja pašvaldības budžeta plānošanu. "Pienāk ziņas, ka budžets nav labi saplānots, ir bijis nereālistisks un ka principā tur varētu būt problēmas ar budžeta un finanšu vadību," sacīja Irklis. 

Viņš stāstīja, ka revidenti ir aktīvi uzsākuši darbu, taču revīzija vēl esot pašā sākuma stadijā, tāpēc secinājumus izdarīt vēl nevarot. 

Vaicāts, vai kādam bijusi iespēja savlaicīgi pamanīt problēmas, kas veidojas saistībā ar Rēzeknes budžetu, Irklis skaidroja, ka katru gadu detalizētu revīziju veic zvērināts revidents, kas sniedzis pozitīvu atzinumu par pagājušo gadu Rēzeknes pašvaldībā. Patlaban VK rīcībā neesot informācija, ka pagājušais gads liecinājis par iespējamām problēmām Rēzeknes šī gada budžetā, taču vajadzības gadījumā VK meklēs, kurā brīdī varēja rasties kādas problēmas. 

KONTEKSTS:

Rēzeknes pilsētas pašvaldība ir nonākusi smagā finansiālā situācijā – izdevumu segšanai šim gadam tai pietrūkst 3,9 miljonu eiro. Lai ietaupītu līdzekļus, pašvaldības vadības uzdevumā iestāžu un pārvalžu vadītāji ir sagatavojuši priekšlikumus darbinieku skaita samazināšanai. 

Rēzeknes pašvaldība sagatavoja rīcības plānu finansiālās situācijas uzlabošanai ilgtermiņā, taču pēc tā izvērtēšanas Finanšu ministrija (FM) nav guvusi pārliecību, ka pašvaldība spēs pildīt savas saistības pret kreditoriem.

Finanšu ministrs Arvils Ašeradens ("Jaunā Vienotība") aicināja VK izskatīt iespēju tuvākajā laikā veikt ārkārtas revīziju Rēzeknes valstspilsētas pašvaldībā. Tikmēr Rēzeknes pašvaldības domes sēdē piektdien, 1. septembrī, plānoja lemt par finanšu stabilizācijas procesa sākšanu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti