Pašpatēriņam, nevis pārdošanai – būs griesti elektrības lietotāju saražotās enerģijas nodošanai tīklā par garantēto minimālo cenu

Elektroenerģijas lietotāji, kuri ražo elektrību savam patēriņam un pārpalikumus nodod tīklā, pievienojoties norēķinu sistēmai, varēs saņemt no elektrības tirgotājiem universālo pakalpojumu – tas būs pienākums iegādāties tīklā nodoto elektrību par cenu, kas nav mazāka par 0 eiro par megavatstundu un nav par 20 eiro mazāka nekā elektrības cena biržā. Tiesa, lietotājiem būs noteikti griesti – cik daudz elektrības viņi  varēs nodot tīklā 12 mēnešu laikā.

ĪSUMĀ:

  • No maija mājsaimniecības un uzņēmumi pašpatēriņam saražotās elektrības pārpalikumu varēs nodot tirgotājam par "virtuālo naudu".
  • Tirgotājiem būs jāpiedāvā universālais pakalpojums:
    • elektrība jāiepērk par biržas cenu ar samazinājumu ne vairāk kā par 20 eiro/MWh,
    • bet elektrības cena nevar būt mazāka par 0 eiro/MWh.
  • "Virtuālo naudu" par nodoto elektrību var izmantot elektrības rēķinu segšanai, arī citos savos objektos.
  • Taču nodotās elektrības apjomam būs noteikti griesti – cik daudz var nodot 12 mēnešu laikā.
  • Līdz 2029. gada 28. februārim darbosies arī uzskaites sistēma – nodotās elektrības kWh var "paņemt" atpakaļ no tīkla.
  • Pārejot no uzskaites uz norēķinu sistēmu līdz 2025. gada 28. februārim, varēs saņemt kompensāciju par neiztērēto uzkrājumu.  

To paredz otrdien, 6. februārī, valdībā apstiprinātie elektroenerģijas tirdzniecības un lietošanas noteikumi.

No maija Latvijā ieviesīs jaunu sistēmu mājsaimniecībām un uzņēmumiem, kuri ražo elektroenerģiju pašpatēriņam no atjaunojamajiem resursiem, piemēram, uzstādot saules paneļus, un pārpalikumu nodod elektroenerģijas tīklā, – pārpalikumus pārdos elektroenerģijas tirgotājiem un no pārdošanas uzkrāto "virtuālās naudas" summu varēs izmantot elektrības rēķinu segšanai. Tā būs neto norēķinu sistēma.

Pašreizējā sistēmā pārpalikumu uzskaita kilovatstundās un to daudzumu mājsaimniecība pēc tam var "paņemt", nemaksājot par pašu elektrību. Tā ir neto uzskaites sistēma, kura būs spēkā līdz 2029. gada 28. februārim.

Neto norēķinu sistēmā  būs universālā pakalpojuma ietvaros nodotās elektrības apjoma "griesti"

Neto norēķinu sistēma būs pieejama gan mājsaimniecībām, gan juridiskajām personām. Šajā sistēmā saražoto un uzreiz nepatērēto elektrību nodos elektrības tirgotājam, kurš to var izmantot sava patēriņa segšanai.

Tirgotājiem būs jānodrošina universālais norēķinu sistēmas pakalpojums.

Tas paredz, ka lietotāja saražotās un tirgotājam nodotās elektrības cenu noteiks atbilstoši elektroenerģijas biržas "Nord Pool AS" Latvijas tirdzniecības apgabala nākamās dienas stundas cenai ar samazinājumu ne vairāk kā 20 eiro par megavatstundu.

Vienlaikus elektrības iepirkuma cena nedrīkst būt zemāka par 0 eiro par megavatstundu.

Iepirkuma cenas samazinājums par 20 eiro "ir uzskatāms par pietiekamu, lai tirgotāji varētu segt ar sistēmas nodrošināšanu saistītās izmaksas", teikts noteikumu anotācijā.

Bet, ņemot vērā, ka dažreiz elektrības cena biržā var nokrist zem 20 eiro par megavatstundu, noteiktais zemākās cenas slieksnis – ne mazāk par 0 – nodrošinās, ka lietotājam nebūs jākompensē tirgotājam kādi zaudējumi, norādīts anotācijā.

Piemēram, ja "Nord Pool" biržas nākamās dienas stundas cena uz to brīdi ir 80 eiro/MWh, gala cena, par kādu elektroenerģija tiks nodota tirgotājam, ir ne mazāka, kā 60 eiro/MWh.

Ar universālā pakalpojuma piedāvājumu un līguma nosacījumiem varēs iepazīties tirgotāju tīmekļvietnēs.

Nākotnē gan plānots vērtēt nepieciešamību koriģēt šos nosacījumus.

Universālo neto norēķinu sistēmas pakalpojumu var izmantot lietotāji, kuru sistēmai pieslēgto elektroenerģijas ražošanas iekārtu jauda nepārsniedz 50 kilovatus.

Lietotājiem, kam iekārtas jauda pārsniedz 50 kW, būs iespēja vienoties ar tirgotāju par citu elektroenerģijas neto norēķinu sistēmas līguma veidu, tostarp, vienoties par cenu, par kādu lietotājs elektroenerģijas pārpalikumu nodos savam tirgotājam.

Sistēma arī ļaus vienā lietotāja objektā saražoto elektroenerģiju izmantot citos tā paša lietotāja objektos, kuriem elektroenerģiju pārdod viens tirgotājs un kas ir pieslēgti vienam sistēmas operatoram.

Bet universālā pakalpojuma lietotājam, kura elektroenerģijas ražošanas iekārtu jauda nepārsniedz 50 kilovatus, noteikts maksimāli pieļaujamais elektrotīklā nodotās un 12 mēnešu periodā pašpatēriņam neizmantotās elektroenerģijas pārpalikuma apjoms.

Šo pārpalikumu uzskaitīs par periodu, kas sākas kārtējā gada 1. martā un beidzas nākamā gada februāra pēdējā dienā.  

TABULA: Elektroenerģijas neto norēķinu sistēmas ietvaros maksimāli pieļaujamais elektrotīklā nodotās un pašpatēriņam neizmantotās elektroenerģijas pārpalikums 12 mēnešu periodā lietotājiem, kas izmanto universālo neto norēķinu sistēmas pakalpojumu

Tirgotājs varēs vienpusēji izbeigt līgumu par neto norēķinu sistēmas izmantošanu, ja konstatēs, ka lietotājs pārsniedz maksimāli pieļaujamo elektrotīklā nodotās, paša nepatērētās elektroenerģijas apjomu.

Par tīklā nodoto elektrību saņemto virtuālo uzkrājumu lietotājs varēs izmantot arī norēķiniem par sistēmas pakalpojumiem, vienojoties par to ar tirgotāju.

Norēķinu sistēmu uz citiem, ne universālā pakalpojuma nosacījumiem, var izmantot lietotāji, kuru objektos uzstādīto un sistēmai pieslēgto elektrības ražošanas iekārtu jauda ir mazāka par 1 megavatu.  

Turklāt noteikumi pieļauj iespēju tirgotājam vienoties ar lietotāju par saražotās elektroenerģijas pārdošanu ārpus neto norēķinu sistēmas.

Tirgotāji papildus drīkst izstrādāt arī alternatīvus neto norēķinu sistēmas piedāvājumus ar citiem nosacījumiem, tādējādi veicinot konkurenci.

Pārejot no uzskaites uz norēķinu sistēmu līdz 2025. gada 28. februārim, varēs saņemt kompensāciju

Neto uzskaites sistēma arī turpmāk būs pieejama tikai mājsaimniecībām. Šajā sistēmā paša patēriņam neizmantoto enerģiju uzskaitīs 12 mēnešus – no 1. marta līdz februāra pēdējai dienai ieskaitot, un, noslēdzoties šim 12 mēnešu periodam, sistēmā nodotās elektroenerģijas pārpalikums tiek dzēsts.

Uzkrājumu dzēsīs arī, ja mainās sistēmā esoša objekta lietotājs, kā arī, ja pārtrauks uzskaites sistēmas izmantošanu vai pāries uz neto norēķinu sistēmu, ja tas tiks izdarīts pēc 2025. gada 28. februāra.

Taču, ja mājsaimniecība nolemj pāriet uz neto norēķinu sistēmu līdz 2025. gada 28. februārim, uzkrāto elektroenerģijas apjomu sadales sistēmas operators aprēķinās finansiālā vērtībā, reizinot elektroenerģijas uzkrājumu ar elektrības biržas "Nord Pool AS" Latvijas tirdzniecības apgabala vidējo mēnešu cenu par megavatstundu tirdzniecības periodā, kas sākas 2023. gada 1. martā un beidzas 2024. gada 29. februārī.

Lietotājs šo "virtuālo naudu" varēs izmantot elektroenerģijas sistēmas pakalpojumu segšanai par pēdējo kalendāro mēnesi, kad viņš piedalījās uzskaites sistēmā.

Kompensācija par sistēmas pakalpojumiem šajā mēnesī nevar pārsniegt 600 eiro.

Ja izdevumi par sistēmas pakalpojumiem ir mazāki par 600 eiro, lietotājs saņems starpības vienreizēju izmaksu, kam līdzekļi paredzēti valsts budžetā. 

Ministrija lēš, ka gada laikā no uzskaites uz norēķinu sistēmu varētu pāriet 200 lietotāji un kompensācijām būtu nepieciešami līdz 120 000 eiro. 

Latvijā ir aptuveni 18 000 mājsaimniecību, kam uzstādīti saules paneļi, un lielu daļu no gada patēriņa tās apgādā sevi ar pašu saražoto elektroenerģiju.

Mājsaimniecības, kuras uzstādījušas saules paneļus un šobrīd izmanto esošo sistēmu – neto uzskaites sistēmu, to varēs izmantot līdz 2029. gada 28. februārim.

Tie, kuri vēl tikai plāno uzstādīt saules paneļus, esošajai neto uzskaites sistēmai varēs pievienoties līdz šī gada 30. aprīlim. Jebkurā brīdī, sākot no 1.maija, mājsaimniecība varēs brīvi pāriet no neto uzskaites sistēmas uz neto norēķinu sistēmu.

Jaunā neto norēķinu sistēma sāks darboties ar 2024. gada 1.maiju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti