Krāslavā ar zviedru investīcijām attīstās tūrisma ekipējuma ražošana

Šūšanas uzņēmums "Nemo" Krāslavā atklājis jaunu šūšanas cehu, kur sadarbībā ar partneriem no Skandināvijas turpmāk tiks šūtas autoceļotāju teltis un cits tūrisma ekipējums Eiropas tirgum. No idejas līdz gala produktam bija nepieciešams vairāk nekā gads, un lielākās grūtības sagādāja atbilstošu speciālistu piesaiste un apmācīšana.

Krāslavā ar zviedru investīcijām attīstās tūrisma ekipējuma ražošana
00:00 / 04:40
Lejuplādēt

Šobrīd jaunajā šūšanas cehā darbu atraduši 20 cilvēki, kas novadā, kur ir trešais augstākais bezdarba līmenis valstī, arī nav maz. Jau tuvākajā nākotnē jaunajā cehā vajadzēs vēl vairāk darbinieku, jo uzņēmums tūrisma produktu ražošanā saskata perspektīvu nišu.

SIA "Nemo" ir viens no lielākajiem darba devējiem Krāslavas novadā, tas ir arī viens no lielākajiem šūšanas uzņēmumiem Krāslavā, kur tiek šūtas sieviešu virsdrēbes, bet pandēmijas laikā arī higiēniskās un medicīnas maskas. 

Kā skaidroja uzņēmuma valdes priekšsēdētāja Inga Zemdega-Grāpe, jauna virziena meklējumi sākti jau sen, jo šūšanas biznesā grūti konkurēt ar Āzijas reģionu.

"Atradām partnerus, kuri atnāca ar klientiem un investīcijām. Esam novērojuši, ka visā pasaulē saistībā ar kovidu ļoti strauji attīstījās tūrisms, un cilvēkiem patīk iet ārā, uzreiz [vajadzīgas] ir teltis, guļammaisi. Mūsu fokuss ir teltis, tas ir ļoti specifisks pasūtījums no starptautiskā uzņēmuma "Thule"," stāstīja Zemdega-Grāpe.

Jaunais tūrisma ekipējuma cehs Krāslavas šūšanas uzņēmuma "Nemo" paspārnē atklāts janvāra vidū. Te pēc vairāk nekā gada darba pie jaunā produkta prototipu izstrādes autoceļotājiem tiek šūtas saliekamās teltis, kas stiprinās uz metāla platformas automašīnas aizmugurē, lai nav jāguļ uz zemes, bet saliktā veidā ir kā neliels čemodāns.

"2022. gada janvārī mēs sašuvām pirmo paraugu, jūnijā otro un decembrī pēdējos. Kopumā tas aizņēma pusotru gadu vai pat vairāk," sacīja Zemdega-Grāpe.

Tāpat te top arī pāri nostiepjamas nojumes, matrači. Daļa darbu, proti, metāla detaļu izgatavošana un komplektēšana, gan notiek citviet. Šobrīd uzņēmumā Krāslavā strādā vairāk nekā 150 darbinieku, bet līdz ar jaunā ceha atklāšanu te radītas 20 jaunas darbavietas.

Uzņēmuma vadītāja pauda: "Šuvējiem un līmētājiem vietas pagaidām ir aizpildītas. Martā ir jābūt 22, ir jāturpina attīstīties līdz pat 30 cilvēku komandai, ieskaitot šuvējus, pakotājus, noliktavas cilvēkus; tā kā pieprasījums būs liels, tad mums būs jāpalielina sava kapacitāte visai drīz."

Šobrīd Krāslavā šūtās teltis un nojumes tiek piedāvātas Eiropas tirgū, bet drīz vien produkta noieta tirgus varētu būt arī Amerika. 

Jaunās eksporta ražotnes atstāj ietekmi arī uz reģiona attīstību, atzina Latgales uzņēmējdarbības centra vadītājs Andris Kucins. Jau tradicionāli Latgalē galvenokārt bāzējas tādi virzieni kā mašīnbūve, metālapstrāde un kokapstrāde. Kucins stāstīja: "Un iepriecina, ka šajā sarakstā vietu saglabā arī trikotāžas un šūšanas rūpniecība, kas pie mums principā strādā tikai eksportam. Bet tas, ko mēs te gribētu redzēt, lai ir lielāka pievienotā vērtība trikotāžas šūšanas uzņēmumu saražotajai produkcijai, jo šajā gadījumā uzņēmums varētu veikt investīcijas attīstībā un piesaistīt darbiniekus ar lielāku atalgojumu."

Kucins arī uzsvēra – galvenais, lai investors notic reģionam un tam, ka Latgales uzņēmumam pietiks resursu izpildīt saistības un arī attīstīties. Tāpat investoriem svarīgi nodemonstrēt reģiona pievilcību kā vietu arī dzīvei. "Jebkura investīcija pilsētvidē – atjaunota pils, salabots ceļš, tas ir ieguldījums investora piesaistē, jo investors redz, ka šī vide ir dzīva un te kaut kas notiek," pauda Kucins.

Un ne mazāk svarīgs jautājums – darbinieki. Uzņēmuma "Nemo" pārstāve Zemdega-Grāpe atzina, ka tā ir liela problēma. Jau no oktobra te notika intensīva topošo darbinieku apmācība principā no nulles. 

Jāatzīmē – bezdarba līmenis Krāslavas novadā ir trešais augstākais valstī pēc Ludzas un Rēzeknes novadiem un veido 9,8%, jeb bez darba pagājušā gada nogalē te reģistrēti vairāk kā 1200 krāslaviešu.

"Krāslavā atvērām, jo mums te ir ēka, kas ir specializēta šūšanas ražotnei. Tas ir milzīgs cehs ar 1000 kvadrātmetriem, un mums bija interese to piepildīt. Protams, "Nemo" var atvērt ražotni arī Rīgā vai Pierīgā, un tad būtu daudz vieglāk atrast darbiniekus. Ja radīsies kritiska situācija, tad vajadzēs domāt par ražotnes pārvietošanu uz citu pilsētu, bet darām visu iespējamo, lai piesaistītu krāslaviešus un apmācītu tos," atzīmēja Zemdega-Grāpe.

Pirms gada lielākais darba devējs Krāslavas novadā – šūšanas uzņēmums "Nemo" – kļuvis par Zviedrijā reģistrēta "Artex AB" meitas uzņēmumu. Un arī jaunais tūrisma ekipējuma šūšanas cehs tapis, pateicoties zviedru investīcijām Krāslavā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti