Eiropas Savienības saules paneļu ražotāji prasa lielāku aizsardzību pret Ķīnas lēto produkciju

Eiropas Savienībā (ES) pērn uzstādīja rekordlielu daudzumu saules paneļu, veicinot bloka pāreju uz atjaunojamiem energoresursiem. Taču tikai neliela daļa no šiem paneļiem bija ražoti Eiropā. Vietējie saules paneļu ražotāji apgalvo, ka viņu pastāvēšana ir apdraudēta, jo Eiropas tirgu pārpludina lēti Ķīnas ražojuma saules paneļi. Nozare ir aicinājusi Eiropas Komisiju (EK) veikt ārkārtas pasākumus, taču Brisele ir paziņojusi, ka neaizvērs tirgu ārvalstu produkcijai.

Eiropas Savienības saules paneļu ražotāji prasa lielāku aizsardzību pret Ķīnas lēto produkciju
00:00 / 03:33
Lejuplādēt

Pārliecinoši lielākā daļa Eiropā uzstādīto saules paneļu ražoti ārvalstīs

Viens no vadošajiem saules paneļu ražotājiem Eiropā, Šveices uzņēmums "Meyer Burger", pirms dažiem mēnešiem paziņoja, ka apsver iespēju slēgt savu rūpnīcu Freibergas pilsētā Vācijas austrumos. Ja "Meyer Burger" īstenos savus plānus, tad bez darba paliks aptuveni 500 Freibergas rūpnīcā strādājošo.

Uzņēmums to pamatoja ar "neilgtspējīgiem zaudējumiem", kas esot saistīti ar nopietnām problēmām Eiropas tirgū. Kompānija norādīja, ka Eiropas saules paneļu tirgu kropļo Ķīnā ražotie lētie saules paneļi, kuru cena ir daudz zemāka, pateicoties Ķīnas valdības dāsnajām subsīdijām.

Pagājušajā gadā ES uzstādīto saules paneļu kopējā jauda bija 56 gigavati, kas bija par 40% vairāk nekā 2022. gadā uzstādīto saules paneļu kopējā jauda. Aptuveni 97% pērn uzstādīto saules paneļu un to rezerves daļas bija ražotas ārvalstīs, visbiežāk Ķīnā. Tikai aptuveni 3% no aizvadītajā gadā Eiropā uzstādītajiem saules paneļiem bija vietējā ražojuma.

Ķīnā ražotie saules paneļi – lētāki un ne mazāk kvalitatīvi

Ķīnā ražotie saules paneļi ir par aptuveni 50% lētāki, nekā Eiropā ražotie, taču to kvalitāte nav sliktāka par šejienes ražojumiem. Zemās cenas ir nodrošinājušas to, ka Ķīnas ražotāji kontrolē aptuveni 80% no globālā saules paneļu tirgus.

Eiropas Saules paneļu ražotāju padomes ģenerālsekretārs Juhans Lindāls sacīja, ka tas ir rezultāts Ķīnas valdības mērķtiecīgai politikai. "Ķīna jau vairāk nekā desmit gadus subsidē savu rūpniecību. Pirms vairāk nekā piecpadsmit gadiem tā pasludināja fotoelektriskās tehnoloģijas par stratēģiskām tehnoloģijām. Ķīna līdzīgi rīkojās arī attiecībā uz elektroautomobiļiem un baterijām," Lindāls sacīja telekanālam "Euronews".

Vēl viens iemesls, kāpēc ķīniešu ražotie saules paneļi pārpludina Eiropas tirgu, ir ASV un Indijas ieviestie importa ierobežojumi Ķīnā ražotajām tehnoloģijām. ASV arī ir pārvilinājusi vairākus ražotājus pie sevis, piedāvājot dažādus labumus.

Nozares vēlas vienlīdzīgākas iespējas konkurēt ar Ķīnas produkciju

Nozare ir mudinājusi EK rīkoties, lai nepieļautu, ka vēl nedaudzie palikušie Eiropas saules paneļu ražotāji nebankrotē vai nepārceļ savas ražotnes uz valstīm ārpus bloka. Nozares pārstāvji vēlas, lai Eiropā ražotajām saules paneļu tehnoloģijām būtu vienlīdzīgākas iespējas konkurēt ar Ķīnas produkciju.

ES enerģētikas komisāre Kadri Simsone pirmdien paziņoja, ka Brisele nevēlas noteikt importa ierobežojumus Ķīnā ražotajiem saules paneļiem, jo Eiropa nespēj sevi pilnībā nodrošināt ar šīm tehnoloģijām, kas ir būtiskas pārejai uz zaļāku saimniekošanu. "Ir dažādi priekšlikumi, kā mēs varam atbalstīt mūsu ražotājus, bet ir skaidrs, ka mēs nevaram slēgt savas robežas, jo mums ir vajadzīgi saules paneļi. Mums ir jāatbalsta mūsu ražotāji, bet mums ir vajadzīgi visi produkti, lai sasniegtu bloka ļoti vērienīgos mērķus līdz 2030. gadam," sacīja Simsone.

Simsone un ES iekšējā tirgus komisārs Tjerī Bretons pagājušajā nedēļā vērsās pie bloka dalībvalstu enerģētikas ministriem ar aicinājumu sekmēt vietējās saules paneļu nozares atdzimšanu. Viņi ieteica vairāk izmantot valsts atbalstu saules paneļu ražotājiem, kā arī atbalstīt saules paneļu ražotājus ar augstiem vides standartiem.

ES arī varētu aizliegt pārdot produktus, kas ir radīti, izmantojot piespiedu darbu, tādējādi vienotajā tirgū nevarētu pārdot daudzas preces, kas ir ražotas atsevišķos Ķīnas reģionos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti