Pērn augušas mājokļu cenas, izsniegto hipotekāro kredītu apjoms samazinājies

Pērn par 5% palielinājās mājokļu cenas, kas jaunajos projektos pieauga pat par 13%, savukārt izsniegto hipotekāro kredītu apjoms samazinājās par 15%. Galvenie iemesli ir "Euribor" bāzes likmju kāpums, inflācija un būvniecības sadārdzinājums, līdz ar to arī neskaidrība par nekustamā īpašuma tirgus attīstību nākotnē. Lielāku aktivitāti mājokļu tirgū 2024. gadā varētu sekmēt "Euribor" likmes samazināšanās.

No jauna izsniegto hipotekāro kredītu skaits pērn samazinājās visās Baltijas valstīs, bet mājokļi Rīgā bija lētāki nekā kaimiņvalstīs. Jaunajā projektā Tallinā par vienu kvadrātmetru pērn bija jāmaksā vairāk nekā 3000 eiro, Lietuvā 2600, bet Latvijā – 1376 eiro.

Augušas mājokļu cenas, hipotekārā kreditēšana kritusies
00:00 / 04:02
Lejuplādēt

"Viļņā un Tallinā jaunie mājokļi ir daudz vairāk uzbūvēti, ir daudz aktīvāk renovētas arī padomju laikā būvētās mājas, kas savukārt šo mājokļu cenu ir krietni paaugstinājusi," pastāstīja nekustamo īpašumu attīstītāja "Bonava Latvija" pārdošanas un mārketinga vadītājs Kaspars Ekša. "Šis piedāvājums ir ļoti lielā mērā radies no pieprasījuma, tirgus aktivitāte ir augstāka un līdz ar to arī ir krietni lielāks piedāvājums. Jo mums Latvijā vēl joprojām vairāk nekā 70% cilvēku dzīvo padomju laikā būvētās mājās, un vispār nekustamo īpašumu sektors un jauno mājokļu attīstība ir ļoti lēna un ļoti atpaliek no mūsu kaimiņvalstīm. Būvniecības izmaksas ir ļoti, ļoti līdzīgas, tad ir sagaidāms tas, ka arī Latvijā tuvākajā laikā šīs cenas varētu celties."

Mājokļa kredītņēmēji visbiežāk ir klienti vecumā, kad savs mājoklis ir visvairāk nepieciešams, paskaidroja "Swedbank" Hipotekārās kreditēšanas jomas vadītājs Latvijā Normunds Dūcis. 

"Tās ir mājsaimniecības, kur klientu vecums ir starp 30 un 35 gadiem, nu, kas ir diezgan loģiski, jo tieši tas ir brīdis, kad visvairāk ir nepieciešams savs mājoklis," teica Dūcis. "Mājsaimniecības ienākumi vidēji ir aptuveni 2500 eiro un vidējā summa, ko šobrīd aizņemas, ir aptuveni 84 000 eiro, tas ir par 5% vairāk nekā pirms gada. Tā ka, ņemot vērā īpašuma tirgus cenu pieaugumu, arī šī kredīta summa ir nedaudz pieaugusi. Lielākais pieaugums ir jauno projektu iegādē par 13% un jaunu privātmāju būvniecībā par sešiem procentpunktiem. Nu, ņemot vērā arī būvmateriālu izmaksu kāpumu."

Normunds Dūcis arī stāstīja, ka

30% izsniegto hipotekāro kredītu piešķirti mājokļu iegādei reģionos.

"36% no visām jaunām privātmājām, kuras mēs esam finansējuši, tiek uzbūvētas tieši kādā no novadiem," uzsvēra Dūcis. "Jaunu projektu tur nav, bet, protams, ir sērijveida dzīvokļi, ir privātmāju iegādes un privātmājas, kuras tiek atjaunotas un renovētas. Tā ka, protams, tur ir  visdažādākais īpašuma tipu sadalījums."

Ap 40% hipotekāro kredītu ņēmēju ir jaunās ģimenes, jaunie speciālisti un Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīri, kas pirmo iemaksu par mājokli sedz ar "Altum" atbalstu. Kaspars Ekša sacīja, ka

jauno projektu attīstību veicinātu arī zemāka pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likme.

"PVN likmi, ja varētu samazināt uz 12% pirmajam mājoklim, protams, būtu viens no tādiem lielākiem atspaidiem jaunajām ģimenēm par labu izvēlēties jauno mājokli. Nodokļu atlaides, protams, ir viens no tādiem būtiskākajiem veidiem, kā valsts varētu šobrīd vēl veicināt mājokļu pieejamību," teica Ekša.

Tikmēr Normunds Dūcis stāstīja, ka mājokļu tirgu šogad pozitīvi ietekmēs gaidāmais Eiropas Centrālās bankas likmju samazinājums.

"Pāris mēnešus "Euribor" likme jau ir paslīdējusi zem četriem procentpunktiem, un mēs sagaidām, ka aprīlis varētu būt tas brīdis, kad Eiropas Centrālā banka arī izziņos "Euribor" likmju samazināšanu, un 2025. gada vasarā "Euribor" likme pat varētu sasniegt 1,5% robežu," sacīja Dūcis.

Šobrīd mājokļu tirgū līdzās sērijveida dzīvokļiem pieejami vairāk nekā 1200 dzīvokļi jaunajos projektos, savukārt, kā liecina "Swedbank" aptauja,

58% Latvijas iedzīvotāju cenas šķiet pārāk augstas visos mājokļu segmentos. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti