Rīta Panorāma

Krievijas gaisa triecieni piesārņo Ukrainas iekšējos ūdeņus

Rīta Panorāma

Rīta Panorāma

Šveicieši referendumā nobalso par 13. pensiju

Šveicieši referendumā nobalso par ikgadēju 13. pensiju

Šveices iedzīvotāji referendumā atbalstījuši ideju par ikgadēju 13. pensiju. Vienlaikus noraidīts aicinājums pakāpeniski palielināt pensionēšanās vecumu no 65 līdz 66 gadiem.

Iniciatīva par ikgadēju papildu pensiju tika  pamatota ar pieaugošo dzīves dārdzību un senioru sociālo stāvokli. Ikmēneša pensija valstī var sasniegt 2450 Šveices frankus jeb 2557 eiro, taču vienā no visdārgākajām pasaules valstīm šī summa nav pārāk liela.

Konkrētie idejas ierosinātāji bija arodbiedrību pārstāvji, to atbalstīja kreisās partijas, bet rezervētākas bija labējās un centriski noskaņotās partijas.

Arī Šveices valdība norādīja, ka izmaiņas valstij izmaksās vairāk nekā četrus miljardus Šveices franku gadā un to iegūšanai vajadzēs palielināt nodokļus. 13. pensija varētu arī apdraudēt sociālās apdrošināšanas sistēmas finansiālo stabilitāti.

Savukārt vietējie mediji atgādina, ka kopš pagājušā gadsimta sākuma izvirzīti vairāki desmiti  iniciatīvu reformēt Šveices pensiju sistēmas "pirmo pīlāru". Taču līdz šim brīdim tās nav guvušas nepieciešamo atbalstu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti