Liepājā un Ventspils novadā izsludināts konkurss reemigrantu uzņēmējdarbības atbalstam

Liepājā un Ventspils novadā izsludināts konkurss reemigrantu uzņēmējdarbības atbalstam. Projektu īsteno Vides aisardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) kopā ar Kurzemes plānošanas reģionu un pašvaldībām. Kopējais paredzētais finansējums tiem latviešu uzņēmējiem, kas atgriezušies dzimtenē, ir 114 tūkstoši eiro.

Līdz 12 000 eiro lielu atbalstu varēs saņemt projekti, ko vēlēsies īstenot reemigranti Liepājā. Liepājas pašvaldība izsludinājusi konkursu uzņēmējdarbības veicināšanai, tam paredzēto nepieciešamo finansējumu turpmākajiem trim gadiem.

Konkursā varēs piedalīties cilvēki, kuri atgriezušies uz dzīvi Latvijā no ārvalstīm. Liepājā pagājušā gadā kafejnīcu pilsētā atvēra pavārs, kurš 15 gadus nodzīvoja Spānijā. Arī viņš plāno pieteikties konkursam un īstenot projektu savā kafejnīcā. 

Liepājā un Ventspils novadā izsludināts konkurss remigrantu uzņēmējdarbības atbalstam
00:00 / 04:49
Lejuplādēt

Liepājas kafejnīcā "Teika", kas durvis pašā pilsētas centrā vēra pagājušā gadā, pie sienām redzamas košas gleznas ar Liepājas skatiem, to autore ir Liepājā dzīvojoša spāniete, atklāja šefpavārs un kafejnīcas īpašnieks Edgars Miķelsons. Tā nevilšus sanācis satikties un vienam otru atbalstīt.

"Paši esam bijuši 15 gadus Spānijā, tad arī jāatbalsta cilvēki, kuri atbraukuši uz jaunu valsti un grib sevi pierādīt. Viņa četrās gleznās atspoguļojusi arī Liepājas tirgu," stāstīja Miķelsons.

Pavāra profesiju Edgars apguva Valmierā, tad strādājis Rīgā, pirms 15 gadiem ļāvies izaicinājumam strādāt savā profesijā Spānijā, turklāt bez valodas zināšanām. Neraugoties uz izaugsmi Spānijā un iespēju strādāt par šefpavāru, tomēr urdījusi vēlme atgriezties Latvijā.

"Doma bija aizbraukt tikai uz gadu, diviem, bet, tā kā man ir liela ģimene, ir tradīcijas, svētki kopā svinēti, uz Jāņiem vienmēr braucu atpakaļ. Arī sieva man strādāja par viesmīli un arī šeit strādā par viesmīli, bija sapnis par kaut ko savu," viņš teica.

Pēc daudziem gadiem Edgars ar ģimeni atgriezies Latvijā, bet nevis uz dzimtajiem Limbažiem, bet uz Liepāju, kur iepatikušās telpas pilsētas centrā.

"Bija pievilcīgas telpas, tūrisms ir, jūra ir, vieta, kur teātris. Neesam tāpat nekam piesieti, jo dzīvojām Spānijā, nenožēlojām ne mirkli," stāstīja vīrietis.

Kopā ar bērnības draugu un biznesa partneri no Limbažiem tagad apsver iespēju piedalīties arī Liepājas pašvaldības izsludinātājā konkursā reemigrantiem.

"(Reemigrantu atbalsta konkurss) paredz sniegt atbalstu cilvēkiem, kuri atgriezušies Latvijā no ārzemēm. Cilvēki, kuri dzīvojuši ārzemes ne mazāk kā divus un ne mazāk kā divus gadus tagad dzīvo Latvijā, tie ir potenciālie atbalsta saņēmēji. Atbalstu var saņemt reemigrants, dibinot jaunu uzņēmumu, tādā veidā saņemt atbalstu vai savukārt uzņēmumi, kas jau šeit darbojas, izveido darba vietu reemigrantam. Atbalstāmās izmaksas ir pamatlīdzekļu iegāde, tādā veidā var izveidot darba vietu," skaidroja Liepājas domes Ekonomikas un stratēģiskās plānošanas nodaļas vadītājs Arnis Vītols.

Kurzemes plānošanas reģiona reemigrācijas koordinatore Agnese Berģe atklāja, ka no reemigrācijas atbalsta programmas sākuma 2018. gada martā tieši Liepājā atgriezušies vairāk nekā 360 cilvēki.

Vēlmi atgriezties izteikuši ap 400. 

"Kurzemē atgriezušies vairāk nekā 1200 cilvēki, sagatavoti individuāli piedāvājumi 3608 cilvēkiem, apsver iespēju atgriezties vairāk nekā 900. Ir vēlme atgriezties, un tas ir tas pozitīvais rādītājs," skaidroja Kurzemes plānošanas reģiona reemigrācijas koordinatore.

Precīzu datu nav, taču par uzņēmējdarbības uzsākšanu Latvijā interesējas katrs otrais, kurš atgriežas, stāsta reemigrācijas koordinatore. Ir daudz labu piemēru, kam tas izdevies, turklāt tie, kuri atgriežas, nav tik piesardzīgi un brīvāk ļaujas pārmaiņām, secināja Berģe:

"Jaunais konkurss, kas teju, teju tiek palaists – projektu konkurss pašvaldībām reemigrācijas atbalsta pasākums uzņēmējdarbības uzsākšanai. Divas pašvaldības konkursu jau atklājušas – tā ir Liepāja un Ventspils novads. Tendence un interese ir. Cilvēki uzkrājuši pieredzi, strādājot ārzemēs, atgriežas savās mītnes zemēs un vēlas uzsākt uzņēmējdarbību. Par to mēs stāstam savā rubrikā "Cilvēkstāsti"."

Projektu īsteno VARAM kopā ar Kurzemes plānošanas reģionu un pašvaldībām. Kopējais finansējums ir 114 tūkstoši eiro, no kuriem VARAM daļa ir 76 tūkstoši, bet Liepājas pašvaldība līdzfinansē 38 tūkstošus eiro, sadalot trīs gadu periodā no 2024. līdz 2026. gadam.

Viena uzņēmuma vienam projektam maksimāli pieļaujamais līdzfinansējums ir 12 tūkstoši eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti