Krustpunktā

Krustpunktā Lielā intervija: bērnu psihiatrs Ņikita Bezborodovs

Krustpunktā

Krustpunktā: Vai sabiedriskajiem medijiem Latvijā jāturpina raidīt krievu valodā?

Krustpunktā: Hipotekāro kredītu ņēmējiem priekšā grūta ziema. Kā valsts var palīdzēt?

Bankas brīdina par tiesu darbiem, ja Latvijā iegrožos kredītu procentu maksājumus

Ja Latvijas valdība un arī Saeima nolems samazināt komercbanku izsniegto kredītu procentu maksājumus, bankas attiecīgās likuma normas varētu apstrīdēt Satversmes tiesā (ST). Par to diskusijā Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" brīdināja komercbankas pārstāvošās Latvijas Finanšu nozares asociācijas vecākais juridiskais padomnieks Edgars Pastars.

ĪSUMĀ:

  • Banku pārstāvis: Procentu maksājumu samazinājums visiem neizturētu satversmības testu.
  • Tiktu pārkāpti principi par tiesisko paļāvību un neiejaukšanos cenu politikā, teica Pastars.
  • Bankas individuāli risina problēmas ar mājokļu kredītiem, piebilda asociācijas pārstāvis.
  • Ieceri par 50% samazināt procentu maksājumus atbalstījusi Saeimas Budžeta komisija.
  • Saeimas deputāts Šuvajevs: Pieprasījums ir pēc apjomīgākas atbalsta programmas.
  • Latvijas Banka uzskata, ka atbalstam jābūt mērķētam; arī brīdina par tiesvedības riskiem.
  • Ministru prezidente sagaida komercbanku iniciatīvu un pretimnākšanu klientiem.

Bankas: Iecerētās normas neizturētu satversmības testu

"Normālā Rietumu valstī būtu jābūt tā: ja kādā sektorā ir peļņa, ko likumdevējs uzskata par pārāk lielu, tad [ar nodokļu palīdzību] pārdala par labu sabiedrībai, attiecīgi atbalstot konkrētās grupas. Ja grib regulēt cenas, tad tā vienkārši pateikt, ka cena ir par lielu, [tai, pēc likumdevēja domām, jābūt] uz pusi mazākai, tā ir uzticības krīze valstī, jurisdikcijai kā tādai," sprieda Pastars.

Asociācijas pārstāvis sacīja, ka saistībā ar plānoto regulējumu viņš noteikti redz tiesvedības riskus.

"(..) Nemērķēts atbalsts horizontāli, mazinot cenas, viennozīmīgi neizturētu satversmības testu.

Ne tikai no tiesiskās paļāvības principa viedokļa, bet no principa, kāpēc vispār valsts var iejaukties cenu politikā un bez kādiem kompensējošiem mehānismiem," klāstīja Latvijas Finanšu nozares asociācijas pārstāvis.

Viņš atzina, ka, vērtējot likumdevēja iecerēto regulējumu par hipotekāro kredītu procentu maksājumu samazināšanu par 50% uz gadu, ir "grūti atrast argumentus, kā šo pamatot Satversmes tiesai".

Viņš sacīja, ka bankas cenšas individuāli risināt problēmas ar hipotekārajiem kredītiem. Salīdzinot ar augustu,

septembrī bankās ir "dramatiski" lielāka klientu interese par procentu likmes samazināšanu.

 

90% gadījumu klientu iesniegumi tiekot apmierināti, klāstīja asociācijas pārstāvis.

Deputāts: Nepieciešamas apjomīgākas atbalsta programmas

"Es saprotu, ka bankas vienmēr norādīs uz to, ka bankām ir šie mehānismi gadījumā, ja klientiem kļūst grūti nomaksāt šos kredītus. Bet ir skaidrs, ka šajā brīdī jau tas pieprasījums ir pēc daudz apjomīgākas atbalsta programmas," klāstīja Saeimas Budžeta komisijas priekšsēdētāja biedrs Andris Šuvajevs ("Progresīvie"). 

Saeimas Budžeta komisijas deputāti konceptuāli atbalstījuši priekšlikumu piespiest bankas uz pusi samazināt kredītu procentu maksājumus, bet tam arī trijos lasījumos būs "jāiet cauri visas Saeimas sietam".

Vēl gaidāmas arī sarunas par to, kam šādu atbalstu piešķirt.

Viens variants ir, piemēram, kredītņēmējiem ar noteiktu atlikušo kredīta summu, vai tādiem, kuru ik mēneša ienākumi pēc kredītu samaksāšanas ir zemi.

Latvijas Banka: Atbalstam kredītņēmējiem jābūt mērķētam 

Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes vadītājs Uldis Rutkaste diskusijā Latvijas Radio raidījumā atzina, ka kopumā Latvijā ir izsniegti nedaudz vairāk kā 130 000 mājokļu kredītu. Liela daļa no šiem kredītiem izsniegta salīdzinoši sen, līdz ar to lielākā daļa kredīta ir samaksāta un atlikušās summas nav lielas.

Daudz bēdīgāka situācija, pēc Rutkastes sacītā, ir apmēram 13% kredītņēmēju, kas aizdevumu mājokļa iegādei paņēmuši salīdzinoši nesen un kuru kopējie ienākumi knapi atbilda kredīta saņemšanas nosacījumiem. Šiem kredītņēmējiem bankas kredīta procentu maksājums tagad pārsniedz 40% no kopējiem ienākumiem. 

Pēc Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes vadītāja sacītā, kredīta procentu maksājumu samazināšana būtu labs risinājums, ja vien šis atbalsts būtu labi mērķēts.

"Ja tas ir procentu likmju samazinājums visiem, tur tie satversmības riski ir lieli;

šādu lēmumu iztiesāt un atcelt droši vien ar izmaksām valsts budžetam – tā varbūtība ir diezgan liela," klāstīja Rutkaste.

Pēc viņa teiktā – jāpalīdz tiem kredītņēmējiem, kam atbalsts tiešām ir ļoti nepieciešams.

Siliņa sagaida banku iniciatīvu un pretimnākšanu klientiem

Savukārt Ministru prezidente Evika Siliņa ("Jaunā Vienotība") medijiem atzina, ka valdības redzējums ir tāds, ka labākais veids, kā risināt kredītņēmēju situāciju, ir, ka pašas kredītiestādes piedāvātu saviem klientiem iespējas uz laiku atvieglot kredītprocentu maksājumus, kamēr ir spēkā augstas "Euribor" likmes.

Siliņa norādīja, ka tādā gadījumā tā būtu pašu banku iniciatīva un tā neievilktu diskusijās par tiesvedībām. Tajā pašā laikā tas ļautu risināt kredītņēmēju problēmas, jo personas, kurām ir grūtības samaksāt kredīta maksājumus, tās ne vienmēr ir tik lielas, lai cilvēki kļūtu par maksātspējīgiem, bet viņi spiesti taupīt uz citām svarīgām vajadzībām.  

Siliņa atklāja, ka viena banka jau informējusi valdību par gatavību uz laiku saviem klientiem, kuri iepriekš ievērojuši visus nosacījumus un maksājumus, samazināt likmi par 1%. Viņa gan nenosauca, kura banka to piedāvāja.

"Gaidu, kad arī citas bankas nāks klajā ar šādu paziņojumu," sacīja premjere.

Viņa arī norādīja, ka tad valdība un Saeimas Budžeta komisija varētu atrast veidu, kā uz bankām, kuras pašas nākušas klajā ar šādu iniciatīvu, likuma noteiktie ierobežojumi procentu maksājumiem neattiektos. 

KONTEKSTS:

Arvien smagāk uz iedzīvotājiem, kuriem ir kredītsaistības, gulst inflācija un "Euribor" likmes pieaugums. Par to pārliecināti ir ne tikai paši kredītņēmēji, bet arī virkne politiķu, kuri meklē risinājumu.

Finanšu ministrija rosinājusi hipotekārā kredīta maksājumus uz laiku iekļaut nodokļu attaisnotajos izdevumos. Savukārt par šo jautājumu atbildīgajā Saeimas Budžeta un finanšu komisijā iedzīvotāju ikmēneša maksājumus bankām piedāvāts samazināt vai nu ar moratoriju bankas noteiktajai likmei, vai arī likumā "Euribor" vietā noteiktu konkrētu samazinātu likmi. 

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija otrdien konceptuāli vienojās par 50% atlaides piemērošanu hipotekāro kredītu procentu likmēm uz vienu gadu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti