Rīta Panorāma

Laika ziņas

Rīta Panorāma

Polijā saasinās priekšvēlēšanu cīņa

Mainot tarifu plānu, dabasgāzi var iegādāties izdevīgāk

Mainot tarifu plānu, dabasgāzi var iegādāties izdevīgāk

Latvijā no pavasara ir atvērts dabasgāzes tirgus mājsaimniecībām – gāzi ir iespējams iegādāties no vairākiem tirgotājiem. Eksperti aicina, īpaši tos, kuru dabasgāzi izmanto kā apkuri, iepazīties ar dažādiem tirgotājiem un tarifu piedāvājumiem, un izvēlēties sev izdevīgāko. Šādā veidā šobrīd iespējams ievērojami samazināt savus ikmēneša izdevumus.

No 1. maija Latvijā ir pilnībā atvērts dabasgāzes tirgus mājsaimniecībām. Tas nozīmē, ka gāze vairs nav jāiegādājas no viena konkrēta tirgotāja. To šobrīd piedāvā vairāki komersanti.

"Mums dabasgāzes tirgus liberalizācijas pēdējā fāze ir iekritusi diezgan izdevīgā mirklī, proti, tad, kad globālajā tirgū dabasgāzes cenas būtiski stabilizējās un samazinājās," sacīja Klimata un enerģētikas ministrijas (KEM) Enerģijas tirgus departamenta direktors Gunārs Valdmanis.

Visi komersanti lietotājiem piedāvā vairāku veidu produktus:

  • fiksētas cenas, proti, dabasgāzes cena ir nemainīga uz ilgāku laika periodu, pat uz vairākiem gadiem;
  • mainīgā jeb biržas cena – līdzīgi kā ar elektrību tā mainās atbilstoši cenai dabasgāzes biržā;
  • universālais pakalpojums – tirgotājs saglabā dabasgāzes cenu nemainīgu sešus mēnešus.

"Šobrīd tie lietotāji, kas maijā, tirgum atveroties, nav pārslēguši līgumus, ir palikuši pie "Latvijas gāzes" un saņem gāzi atbilstoši universālā pakalpojuma piedāvājumam un tam atbilstošajam cenas aprēķinam," sacīja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) izpilddirektors Jānis Miķelsons.

Eksperti skaidroja, – tā kā gāzes cenas vasarā ir kritušās, tieši šobrīd šis universālā pakalpojuma piedāvājums var izrādīties dārgāks par citiem.

"Tie, kas neko nedara un tērē daudz, šobrīd ir ar risku, ka varbūt pārmaksā pret to, kas ir tirgū pieejams, ja noslēdz jaunu līgumu," norādīja SPRK izpilddirektors.

Eksperti aicina mājsaimniecībām izvērtēt, kurš no tarifu veidiem tām ir vispiemērotākais un izdevīgākais.

"Apskatīties mājaslapas, kā izskatās piedāvājums. Apskatīties pēdējo rēķinu, kā maksājat šobrīd. Visiem tirgotājiem ir kalkulators, kur var ierakstīt savu patēriņu un novērtēt, kā izskatītos, ja tu par iepriekšējo mēnesi būtu maksājis pēc jaunā piedāvājuma, kas ir vienam vai otram tirgotājam," norādīja Miķelsons.

Īpaši būtiski tas ir tiem, kas gāzi izmanto kā apkuri. Kādam varbūt ir svarīgs konkrēts un vienāds maksājums visa gada garumā vairākus gadus uz priekšu, lai var plānot savus izdevumus ilgtermiņā, kādam atkal izdevīgāks ir biržas tarifs, jo mājās ir iespējams izmantot vairākus apkures veidus – kad gāze dārgāka, tad, piemēram, kurina ar malku vai siltumsūkni, kad gāzes cena zemāka, tad ar gāzi. Vai gāze nākotnē varētu kļūt lētāka? Šādu prognozi neviens neņemas izteikt.

"Šobrīd cena ir nokritusies līdz iepriekšējā desmitgadē raksturīgam, normālam līmenim, kad mums nebija tādu izteiktu satricinājumu vai laikapstākļu anomāliju, vai kara ietekmes. Būtībā līdz pirmskara līmenim," norādīja KEM pārstāvis.

Līdz jūnijam līgumus pārslēguši vien 14 000 iedzīvotāju. Ņemot vērā, ka gāzi kā apkuri izmanto aptuveni 60 000 mājsaimniecības, šis skaitlis nav liels.

Eksperti stāstīja, ka, mainot produktu, iespējams ietaupīt pat 20% no gāzes cenas.

"Uzsākot apkures sezonu, tagad būtu ļoti izdevīgs mirklis, un gribētu aicināt lietotājus paskatīties un pameklēt izdevīgākos piedāvājumus, domājot par savam personīgajām prioritātēm – vai tā būtu zemāka cena, vai arī ilgāka termiņa līgums," sacīja Valdmanis.

Savukārt mājsaimniecībām, kas gāzes pieslēgumu izmanto tikai ēdiena pagatavošanai, mainot tarifa veidu vai tirgotāju, ietaupījums varētu būt samērā niecīgs. Šeit eksperti iesaka izvēlēties tirgotāju pēc citiem kritērijiem, cik ērti ir apmaksāt rēķinus, iesniegt skaitītāju rādījumus, varbūt ir vienkāršāk, ja ir tikai viens rēķins par elektrību un gāzi, varbūt kādam svarīgākais šķiet, kam un kā tiek tērēta uzņēmuma peļņa, un tā tālāk.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti