Grobiņā gadiem nevar izlemt par katalizatoru pārstrādes rūpnīcas būvniecību. Vai draud tiesa?

Ietekmes uz vidi novērtējums pieļauj izlietoto naftas katalizatoru pārstrādi Grobiņā, iedzīvotāji turpina iebilst, bet pašvaldības deputāti jau tagad apliecinājuši atbalstu sabiedrības interesēm, nevis katalizatoru rūpnīcas attīstītājiem. Šobrīd pašvaldība oficiālu iesniegumu no ieceres īstenotājiem par būvniecības atļaujas izsniegšanu nav saņēmusi, bet uzņēmēji apgalvo, ka no ieceres nav atteikušies. Ja lēmums būs viņiem negatīvs, SIA "VNimo Services" valdes loceklis Mārtiņš Berķis-Bergs pieļauj tiesāšanos.

Ietekmes uz vidi novērtējums pieļauj katalizatoru pārstrādi Grobiņā, iedzīvotāji turpina iebilst. Vai draud tiesu darbi?
00:00 / 04:23
Lejuplādēt

Liene ir viena no vairākiem simtiem apkārtnes iedzīvotāju, kuri atkārtoti parakstījušies, iebilstot pret naftas produktu katalizatoru pārstādes rūpnīcas būvniecību Dienvidkurzemes novadā.


"Noteikti nevēlamies. Mēs audzinām bērnus, un mēs to gribam darīt patīkamā vidē, kas ir dabai draudzīga. Nedomāju, ka varēs nodrošināt, lai notekūdeņi vai dūmi mūs nekādi neietekmētu, nav tam ticības."


Pašvaldība joprojām nav saņēmusi oficiālu ieceres īstenotāju pieteikumu rūpnīcas būvniecības atļaujas izsniegšanai, bet saņemts ietekmes uz vidi novērtējums, sacīja Dienvidkurzemes novada domes izpilddirektors Uldis Vārna. Tikmēr iedzīvotāji turpina paust negatīvu attieksmi pret šo projektu. Kolektīvs iebildums iesniegts jau piekto reizi, un to nevar neņemt vērā, sprieda izpilddirektors:

"Mūsu vides speciālisti ir iepazinušies ar šo vides novērtējumu, arī deputāti Vides komitejā ir skatījuši. Tas pieļauj šīs rūpnīcas būvniecību, bet ar lieliem uzraudzības mehānismiem un daudziem nosacījumiem, kas uzņēmējam jāizpilda. Ja būtu negatīvs novērtējums, tad viss būtu beidzies. Lēmums domei būs jāpieņem.

Deputāti apliecinājuši, ka pārstāvēs sabiedrības intereses un būs diezgan noraidoši."

Uzņēmums ieceri nav atmetis

Idejas īstenotāji no ieceres nav atteikušies, bet šobrīd piesardzīgi komentē, kad tiks iesniegts būvniecības pieteikums pašvaldībā, tajā pašā laikā skaidri apliecinot, ka vēlas rūpnīcu būvēt. Vides prasības viņus nebaidot un ar to esot rēķinājušies, taču tomēr tās pārskata un izvērtē. To, ka ietekmes uz vidi novērtējums neaizliegs rūpnīcas būvniecību, par to Latvijas Radio jau pirms gada savu pārliecību pauda SIA "VNimo Services" valdes loceklis Mārtiņš Berķis-Bergs. Pašlaik notiek situācijas izvērtēšana.

"Ar šādu lūgumu domē vērsušies vēl neesam. Mēs zinām, nav noslēpums, ka ir liela iedzīvotāju pretestība pret to visu, kas, manuprāt, ir nepamatota. Mēs šobrīd apsveram iespējas. No ieceres neatteiksimies. Tā kā šis projekts ir ilgstoši ievilcies, mums jāpārliecinās, kā un kad darīt," viņš sacīja.

Jautāts, kas notiks, ja pašvaldība neatļaus rūpnīcas būvniecību, valdes loceklis sacīja, ka

lēmums tad tiks apstrīdēts, jo sākotnēji pašvaldība un SIA "Liepājas RAS" potenciāli teikuši "jā" šādas rūpniecības būvniecībai, un tikai tad sākts ietekmes uz vidi novērtējuma process.

"Es negribu, lai līdz tam aiziet, bet mēs pašvaldības lēmumu apstrīdēsim. Tikai pamatojoties uz pašvaldības un SIA "Liepājas RAS" [atkritumu apsaimniekotājs] lēmumu mēs parakstījām zemes nomas līgumu un tad sākām vides novērtējumu. Tas nav lēts process, tie ir simtiem tūkstoši eiro, ko mēs esam iztērējuši. Ja dome lems negatīvi, tad investori šo naudu gribēs atgūt atpakaļ," sacīja Berķis-Bergs.

Diskusijas ilgst jau vairākus gadus

Vides pārraudzības biroja Ietekmes uz vidi novērtējuma daļas vadītāja Vineta Maskava skaidroja, ka ir virkne prasību, kas nav viegli izpildāmas, piemēram, par katru ievesto naftas produktu katalizatoru kravu būs jāsaņem atļauja. Kaut arī kaitīgās vielas augstā temperatūrā sadeg, riski pastāv, tāpēc nosacījumi darbībai ir stingri.

"Kā būtiskākos mēs esam vērtējuši gaisa piesārņojošo vielu emisijas, trokšņa izmaiņas un apstrādei paredzēto un ražošanas procesā radīto atkritumu apsaimniekošanu, kā arī avāriju negadījumu riskus. Ja izpilda visa šīs prasības, viņi spēj nodrošināt rūpnīcas drošu darbību. Ja viņi neizpilda prasības, ir iespēja, ka rūpnīcu slēgs," skaidroja Maskava. "Vēl bez atzinuma viņiem ir jāsaņem A kategorijas piesārņojošās darbības atļauja."

Kopumā šajā projektā plānots investēt līdz 4 miljoniem eiro. Diskusijas par rūpnīcas būvniecību ilgst vairāk nekā trīs gadus.

Attīstītājs jau iepriekš skaidrojis, ka atkrituma poligona teritorijā Grobiņā katalizatoru pārstrādes procesā iespējams iegūt cēlmetālu, dzelzs un vanādija sakausējumu – ferovanādiju, ko plānots eksportēt, bet pats pārstrādes veids notikšot pēc bezatlikuma principa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti