Kultūras rondo

Kultūras Rondo: Heli Lāksonena viesojas Latvijā; Franču revolūcija

Kultūras rondo

"Dullā Daukas piezīmes". Režisora Viļa Lapenieka atmiņas

Darbu sāk "Willa teātris". Top izrāde “Stāsts par MĪ...”

«Willa teātris» pirmajā izrādē runās par vēlmi būt mīlētam un vēlmi mīlēt

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

17. februārī ar izrādes “Stāsts par MĪ...” iestudējumu savu darbu sāks “Willa teātris”. Iestudējums top pēc Nobela prēmijas laureātes Svetlanas Aleksijevičas stāstu motīviem, to veido režisors Varis Piņķis.

Iestudējuma pamatā ir stāsti par cilvēkiem, kas piedzīvojuši gan padomju laiku, gan padomju valsts sabrukumu, un kā viņi to pārdzīvojuši.

"Mēs šo vārdu MĪ... izrunājam ar aizturi un grūtībām. Tas ir arī dabiski, jo tā ir katra cilvēka privāta darīšana un ļoti intīma lieta. Bet kaut kādā ziņā aizmirstam, ka cilvēkam nav svarīgākas lietas par vēlmi būt mīlētam un vēlmi mīlēt," stāsta Varis Piņķis.

Izrādē piedalās aktieri Edgars Samītis un Elīna Bojarkina.

"Dīvains netradicionāls pāris, viņu savienība ir ļoti jocīga, šīs divas lietas ir ļoti izkāpinātas – vēlme mīlēt un būt mīlētām," turpina Varis Piņķis.

Savukārt kā blakustēmu topošajā iestudējumā režisors min mūsu vecāku un vecvecāku paaudzi, kuru dzīves ir traumētas un izārdītas šajā laikā, par kuru ir stāsts izrādē. 

"Psiholoģiskā vide, kurā dzīvoja mūsu vecāki un vecvecāki, par kuru mēs kā bērni varējām tikai nojaust, bija ļoti traumatiska," atzīst Varis Piņķis.

23. februārī “Willa teātra” paspārnē būs iespēja noskatīties Valmieras vasaras teātra festivāla izrādi “Pagalms atdzīvojas" Toma Treiņa režijā.

Bet “Willa teātra” otrā pirmizrāde būs 23. martā gaidāmā Ingas Alsiņas-Lasmanes performance “Putn ilgs”, ko pēc Heli Lāksonenas dzejoļu krājuma "Kad gos smei" iestudē Varis Piņķis.

"Ar dzeju strādāt ir sarežģīti, vienmēr ir problemātiski, kā atrast pareizo piegājienu, jo dzeja ir pašpietiekama," atzīst Varis Piņķis. "Vēl meklējam konkrēto valodu, kā to stāstīt. 

Domājam ietvert eskeipisma tēmu – cilvēks pārbrauc no pilsētas uz laukiem un nodarbojas ar to, ko grib. Vienlaikus izbauda vienkāršas lietas. Vienkāršo lietu dzenbudisms. Kā to pārlikt uz skatuves, jautājums."

Teātra veidotājiem ir arī savs stāsts par angļu alfabēta burta W izvēli teātra nosaukumam

"Tas ir vairāk domāts kā pasākums konkrētā vietā. Ar W pasakām, ka tā nav telpa vai ēka, bet šajā ēkā notiekošs pasākums," skaidro Kalvis Lasmanis.

Šobrīd teātris ir atradis mājvietu K.K. fon Stricka villā un tā savā ziņā ir "starta mājvieta". 

"Tā ēka pati piedāvā, ej jebkurā paksī un taisi, tur ir tik daiļrunīga un pateicīga vide," atzīst Varis Piņķis.

Arī jaunā teātra trupa un komanda būšot plūstoša, plānots aicināt iesaistīties dažādus aktierus un režisorus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti