Kultūras ziņas

Skolēnu melnās kastes

Kultūras ziņas

Kāpēc kultūra? Vaicā Latvijas Radio

"Willa Teātris" noslēdz nenotikušo sezonu

«Willa teātris» apbalvo atceltās izrādes un noslēdz nenotikušo sezonu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

17. jūnijā nepiespiestā un jautrā atmosfērā fon Stricka villā nenotikušo sezonu noslēdza gada sākumā dibinātas “Willa teātris” un tā radošā komanda. Ar īpašiem diplomiem par nenotikušajām debijām, iestudējumiem un izrādēm tika apbalvoti tie, kuriem iestudējumi bija jāatceļ valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas dēļ. Labā ziņa – vasaras sezonā teātris darbu turpinās, piedāvājot skatītājiem brīvdabas izrādes fon Stricka villas pagalmā.

“Willa teātris”, kas mājvietu radis fon Stricka villā, darbību sāka vien gada sākumā. Ārkārtējās situācijas radītā piespiedu dīkstāve teātra darbību apturēja, neļaujot īstenot praktiski nevienu iestudējumu. Lai izteiktu pateicību atcelto izrāžu veidošanā iesaistītajām radošajām personībām, 17. jūnijā ironiskā un jautrā gaisotnē notika “Nenotikušās sezonas” simbolisku diplomu pasniegšana.

Par gada nenotikušo debiju operā diplomus saņēma Dita Lūriņa un Kaspars Rolšteins par monooperu “#DiToo”, kuras pirmizrāde bija paredzēta aprīlī, bet tagad izziņota 7. jūlijā.

“Ne no laivas izmestā sajūta bija visaptveroša, lai gan es ļoti centos šo laiku izmantot lietderīgi gan kā māte, gan kā radošs cilvēks, gan vienkārši kā sieviete. Bet tā sajūta, tāds trauksmes vāks pāri visam bija. Bet tagad ir prieks atgriezties lēnām, vismaz pie profesijas,” atzina aktrise Dita Lūriņa.

Režisore Marta Elīna Martinsone par izrādi ”Stiklotā zvērnīca” ieguva atzinību kā “Gada nenotikusī debija”.

Savukārt par gada nenotikušo izrādi atzina režisora un aktiera Vara Piņķa “Putn ilgs”.

Varis Piņķis uzsvēra: “Teātris ir klātbūtnes māksla! Un nekādi video, tiešsaistes izrādes nedarbojas. Ir vajadzīgi skatītāji. Un tas ir ļoti skumji, jo esam apdalīti vismaz līdz decembra vidum, bet tāds ir galvenais secinājums. Bet personīgi atklāšu noslēpumu, ka es ar šausmām gaidu, kad beigsies briesmīgais laiks un būs jākāpj laukā no sava slinkuma un komforta zonas.”

Skanot stāvovācijām, “Gada nenotikušo mūža ieguldījumu “Willa teātra” attīstībā” piešķīra režisoram Dž.Dž.Džilindžeram, kurš teātrī līdz dīkstāves sākumam bija nostrādājis vien 13 dienas.

“Tagad ir kaut kādas piecas izrādes ieplānotas un varbūt viens kino. Tā kā viss notiek, es dabūju normālu pauzi un, paldies Dievam, esmu prom no atbildības šajā tik sarežģītajā laikā no teātra vadīšanas. Man viss ir kārtībā,” atzīmēja Džilindžers.

Piespiedu dīkstāves un pašizolācijas laiks teātra cilvēkiem raisījis atšķirīgas izjūtas un pārdomas, kas nākotnē ieviesīs izmaiņas gan repertuāra izvēlē, gan radošajās izpausmēs.

“Es tagad pārskatu, ko esmu vēlējies nākotnē iestudēt.

Daudz kas tagad atkrīt, jo liekas banāls un nevajadzīgs.

Es saprotu un esmu pārliecināts, ka cilvēkiem tagad nepieciešams kāds prieks. Nepieciešamas gudras komēdijas, lai nedaudz izvēdinātu galvas un pēc tam virzītos maiguma un vieduma virzienā,” skaidroja režisors Rolands Atkočūns.

Savukārt režisors un aktieris Toms Treinis atzīmēja: “Tā pasaule ir kaut kā izmainījusies, un es pirmām kārtām esmu sapratis, ka jābūt daudz rūpīgākam, precīzākam un jēgpilnākam tēmas izvēlē, par ko tu gribi runāt.

Jo man šķiet, ka cilvēkos satricinājums šajā gadījumā ir bijis ļoti mazs, bet kaut kādus procesus tas tomēr iedarbina tevī.”

“Willa teātris” vasaras sezonu šogad turpinās ar brīvdabas izrādēm fon Stricka villas dārzā. Kā pirmo jau 21. jūnija vakarā skatītāji varēs apmeklēt Vara Piņķa un Ingas Alsiņas-Lasmanes izrādi “Putn ilgs”. Tā tapusi, izmantojot mūsdienu somu dzejnieces Heli Lāksonenas dzejoļu krājumu “Kad gos smei”, ko latviešu valodā atdzejojis Guntars Godiņš.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti