Kultūras ziņas

Eirovīzijas pirmais pusfināls ir klāt!

Kultūras ziņas

Rīgā viesojas Mazās Bronnajas teātris

"Olivers" – ne pārāk jautra komēdija

Viktors Hausmanis: Luga «Olivers» nav novecojusi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Latvijas Nacionālajā teātrī 8.maijā pirmizrādi piedzīvoja režisora Edmunda Freiberga iestudējums “Olivers”. Tā pamatā ir viena no zināmākajām Harija Gulbja lugām, kas uz skatuves atdzimusi pēc gandrīz 30 gadu pārtraukuma. Kā pēc pirmizrādes atzina teātra zinātnieks Viktors Hausmanis, luga nemaz nav novecojusi.

Harijs Gulbis ir viens no Nacionālajā teātrī visbiežāk iestudētajiem latviešu dramaturgiem, un jaunā izrāde ir veltījums viņam 90. dzimšanas dienā, ko meistars nosvinēja pērnā gada nogalē.

Ne īpaši jautrā komēdijā “Olivers” jauna sieviete, kura alkst mīlestības un precību, sastop reiz dzīvē jau vīlušos vīrieti, kurš praktizējies īstermiņa attiecībās, bildinot sievietes un tad tās pametot.

"Luga joprojām, - kaut gan tā vide ir cita - cilvēciskā ziņā tā luga nav novecojusi. Par to, pēc kā cilvēks ilgojas, kā dažkārt tas dzīvē iznāk. Cik daudz meli ar īstenību jaucas kopā. Tā ir viena no brīnišķīgākajām izrādēm, jo ļoti labi darbojas visi aktieri," norāda literatūras un teātra zinātnieks Viktors Hausmanis.   

Ulda Anžes atveidotais Olivers nav pozitīvs tēls. Viņš gan apbrīnojamā veidā nepazudina vēlmi noticēt viņa dīvainajām idejām, izsaucot skatītājos pat žēlumu. Daigas Kažociņas Inesi dzīves vilšanās un vientulība padara par traģisko varoni.

''Atmosfēra radās no cilvēku savstarpējo attiecību klusuma, skaļuma, liekiem vārdiem, patiesības, kura jaucās un raisa skatītājos pārdomas, cik tādu melu ir nepārtraukti un māņi jebkurā brīdī," saka teātra zinātnieks Jānis Siliņš.

Izrādē saspīlējumu ar humoru atšķaida Mārča Maņjakova atveidotais reālistiskais kaimiņš. Savukārt Ilze Rūdolfa ar savu traģikomisko enerģiju burtiski izslauka no izrādes jebkuras sentimentālisma un nepiepildītu sapņu žēlabu atliekas.

"Ar visu to, ka nav nekāda skatuviskā novatorisma, viņš tomēr ļoti precīzi runā arī par tagadnes cilvēku sajūtām, vēlmēm. Un faktiski ļoti lielā mērā par nodevības tēmu," turpina Siliņš.

"Tāda stila izrādes ir cilvēkiem, kas vēl arī mūsdienās lasa dzīvās grāmatas. Es nevaru, man siekalas tek, kad es lasu kaut ko foršu. Tā luga ir no šīs mākslas kategorijas. Viņa ir mūžīga," uzskata dziedātāja, izrādes apmeklētāja Margarita Vilcāne.

Lugu “Olivers” Harijs Gulbis sarakstīja pirms vairāk nekā 30 gadiem, tomēr tā nav zaudējusi aktualitāti, jo meli, nodevība un ilgas cilvēku attiecībās pastāv joprojām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti