Kultūras rondo

Mārtiņš Eihe teātrī "Joriks" iestudējis bilingvālu izrādi “Kaija”

Kultūras rondo

Izrāde "Nāve ēnā". Saruna ar režisoru Rūdolfu Apsi

Valmierā jaunie aktieri debitējuši izrādē "Jaunākā brāļa vasara"

Vēl neesam jaunie. Par savu debiju uz Lielās zāles skatuves Valmierā stāsta topošie aktieri

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Uz Valmieras Drāmas teātra Lielās zāles skatuves Gunāra Priedes lugā “Jaunākā brāļa vasara” Ineses Mičules režijā debitējuši seši jaunākās paaudzes aktieri. Tomēr, kā uzsvēra viens no viņiem – Sandis Runge, pagaidām viņi vēl ir Valmieras teātra kursa studenti un tikai nākamgad varēs pilntiesīgi saukties par jaunajiem aktieriem.

4. kurss jaunajiem aktieriem ir iesācies ar pirmizrādi uz Lielās zāles skatuves kopā ar pieredzējušiem aktieriem. Sandis Runge izrādē atveido Uģi Daugavieti, bet Diāna Krista Stafecka – Daci.

Komentējot dalību izrādē, Diāna Krista Stafecka teica: “Mēs esam seši jaunie uz lielās skatuves kopā ar pārējo kolektīvu, tas ir pirmais. Otrais ir tas, kā kolektīvs mūs ir uzņēmis, palīdzējis, darbs kopā ar Inesi Mičuli, kura arī ir ļoti, ļoti daudz palīdzējusi mums visiem sešiem.”

"Sākot darbu, mēs noteikti pētījām, un arī, sanākot uz pirmo lasījumu, viss kolektīvs nāca ar bilžu albumiem, vecāku vai vecvecāku. Bija lekcija pie Ievas Strukas, bija iespēja palasīt Gunāra Priedes dienasgrāmatu. Bet sākot strādāt, man, spēlējot Uģi Daugavieti, jaunu cilvēku, tās sajūtas iet pāri laikam. Jaunības dedzība, maksimālisms, satikšanās ar realitāti, vientulība, pirmā mīlestība, brāļu attiecības ir saprotamas. Daudz var atsperties arī no sevis," par savu lomu un arī izrādes laika izjūtu stāstīja Sandis Runge.

Savukārt Diāna Krista Stafecka par Daces lomu teica: “Dace ir ļoti pretrunīga, nav nemaz tik balta un godīga, kā sākumā var šķist. Es atceros, ko Inese [Mičule] mums teica, ka nedrīkst aizmirst šo laiku, ideoloģijas vai vēstures fona dēļ ļoti svarīgi saprast un atcerēties, ka tas ir mūsu vecvecāku laiks. Par Daci domājot, es daudz domāju par savu vecmāmiņu, kura arī bija it kā godīga, tajā pašā laikā ļoti pretrunīga un ar daudz kaislībām iekšā.”

Lai arī 4. kurss vairākiem Valmieras kursa aktiermākslas studentiem iesācies ar pirmizrādi uz Lielās zāles skatuves, Sandis Runge uzskata, ka pagaidām viņi visi vēl studenti un tikai nākamā gada jūnijā varēs pilntiesīgi saukties par jaunajiem aktieriem.

Topošie aktieri atklāja, ka, iestudējot lugu, stāsti par brigadieriem un kolhoziem izsauca jautrību un smieklus, taču pamazām aktieri saauga ar materiālu un izprata lugas nozīmi.

Darbs ar jaunajiem aktieriem ir citāds, nekā tas ir ar pieredzējušiem aktieriem. Izrādes režisora Inese Mičule komentēja: “Viņi ir nākuši no skolas ar tādu diezgan mazu praktisko pieredzi, bet viņi ļoti ātri saprata realitāti. Un nevienu brīdi nebija grūtību vai šķēršļu labai sadarbībai.”

Ņemot vērā šī brīža pulcēšanās ierobežojumus kultūras norišu vietās, aktieriem nav viegli, nesaņemot pietiekamu atsaucību no publikas. Tomēr Sandis Runge dalījās ar patīkamu atmiņu no nesenākās izrādes: “Man palika sirdī, ka zāles vidū atskanēja tāds viegls sauciens “Skaisti!”

"Jaunākā brāļa vasara" ir viena no topošo aktieru diplomdarba izrādēm. Kopumā tādas ir sešas. Pirmās divas – “Jaunākā brāļa vasara” un "Pagaidām Godo" jau aizvadītas.

Novembrī un decembrī gaidāmas izrādes pēc Tenisija Viljamsa lugas "Ilgu tramvajs" motīviem un Hermaņa Heses darba "Stepes vilks" motīviem.

Savukārt martā pirmizrādi Valmierā piedzīvos dramaturga Artūra Dīča rakstīts darbs, bet maija beigās Dailes namā gaidāms Bertolda Brehta lugas "Lepnās kāzas" iestudējums.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti