Kultūras ziņas

Latvijas jauno modes dizaineru konkurss

Kultūras ziņas

Izraēliešu rotaslietu izstāde Rīgā

"Kaķis uz nokaitēta skārda jumta" Valmierā

Valmierā pirmizrāde iestudējumam «Kaķis uz nokaitēta skārda jumta»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

17.novembra vakarā  Valmieras teātris aicina uz Tenesija Viljamsa lugas ”Kaķis uz nokaitēta skārda jumta” pirmizrādi. Šī luga piedzīvojusi milzīgus panākumus - saņēmusi kritiķu balvu un Pulicera prēmiju. Pie mums tā skatuves dzīvi sākusi tikai šogad. Vispirms šī gada maijā Rīgā, Dailes teātrī, to iestudēja Laura Groza-Ķibere, bet rītvakar Ineses Mičules tulkojumā un režijā tā pirmizrādi piedzīvos Valmieras Drāmas teātrī.

Vēl mirklis visiem kopā, un tad aktieri sāks dzīvot Tenesija Viljamsa varoņu dzīvi.  Stāsts risinās Amerikas dienvidos kāda bagāta kokvilnas plantatora, saukta Lielā Tēta 65. dzimšanas dienas svinībās. Siltais vakars pārvēršas par ģimenes savstarpējo attiecību krīzi, kurā gadiem krātie meli, mīlestības un sapratnes trūkums savijas skarbā virpulī. Lugas tulkojumu veikusi pati režisore.

„Mani visvairāk uzrunāja laikam tās iekšējās brīvības tēma. Mēs bieži piemērojamies standartiem un apejam to sirds brīvību,” saka režisore Inese Mičule. 

Virtuozi  savas varones  sāpi, grēkus, mīlestību un cerības ik mirkli izspēlē un atklāj Ieva Puķe Margaretas jeb  Megijas lomā.   

„Tenesijs Viljamss ir īpašs ar to, ka viņš ir brīnišķīgs dialoga meistars un brīnišķīgs cilvēka psiholoģijas pazinējs, un par spīti grūtībām un it kā pat neiespējamām lietām iet tālāk, lai dzīve turpinās,” uzsver aktrise Ieva Puķe.

Kā pats Tenesijs Viljamss teicis, ar Lielā Tētuka raupjo daiļrunību viņam izdevies radīt īpaši sulīgu tēlu.

„Šis Viljamss izaicina aktieri. Man liekas jebkuru, kas izrādē darbojas. Viņš vienkārši tā kā izaicina uz divkauju,” atzīst aktieris Rihards Rudāks.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti