Rīta Panorāma

Saslimstība ar Covid-19 turpina pieaugt. Saruna ar VM galveno infektologu, profesoru Ugu Dumpi

Rīta Panorāma

Spānijā atceļ ārkārtējo stāvokli, mīkstina ierobežojumus

Valkas pilsētas teātrim 150

Valkas pilsētas teātrim 150. jubileja

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Ir 1871. gada 10. maijs un “Baltijas Vēstnesis” raksta, ka Valkas pilsētas teātrī “iestudēts Pļavnieka darbs "Līziņa" un Alunāna luga "Paša audzināts" skolotāja Mārtiņa Ūdra vadībā. Un ir arī Jāņa Ruģēna prologs "Cērtiet, brāļi, būvējiet. Nu ar visu spēku!". Musses zāle izrādījusies daudz par mazu, lai uzņemtu visus uz izrādi sanākušos: bijuši muižnieki, mācītāji, pilsoņi, zemnieki. Pirmās izrādes atlikums atvēlēts labdarīgiem nolūkiem."

Vilis Daņilovs Valkas teātrī darbojas jau 12 gadus. Viņš ir pārliecināts – ja nebūtu teātra, dzīve nebūtu tik azartiska. Gadoties arī, ka izrāde ir teju uztaisīta līdz galam, bet režisors paziņo, ka ir jauna vīzija, un process sākas no gala.

Valkas pilsētas teātrī strādājuši lieli meistari – Alfreds Amtmanis-Briedītis, Pēteris Lūcis, Vilis Lapenieks. Jau 39 gadus dzīvu teātra vēsturi uztur režisors Aivars Ikšelis. Viņš atzīst, ka visa darbošanās teātrī ir sevis izpēte. Izrādes šeit mēdzot spēlēt basām kājām. Viņš saka, ka Valkas teātris esot “teātris uz koferiem”, jo ir ļoti būtiska starptautiskā teātra kustība. “Tas ir neaprakstāmi, kas notiek ar cilvēku, kad viņš izjūt šo skatuves enerģiju, skatītāju enerģiju,” teic režisors. Aktieri atzīst, ka spēlēt skatītāju deguna priekšā sākumā nav bijis viegli.

Šogad par godu 150. jubilejai teātris ticis arī pie sava ģerboņa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti