Rīta Panorāma

Intervija ar Vitoldu Mašnovski par enciklopēdiju vairākos sējumos -"Muižas Latvijā"

Rīta Panorāma

Jauna dziedātājas Endijas Rezgales koncertprogramma "Kluss starojums"

Dvēsele atgriežas kvarķirņikā – Rīgas Krievu teātra jaunais spēles laukums

Teātrī kā mīļās mājās: Rīgas Krievu teātra aktieri piedāvā jaunu spēles laukumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Smaržos tēja, kūpēs patvāris, nāks draugi, skanēs dziesmas un  viss būs kā  mīļās mājās.  Tieši tādu atmosfēru iecerējuši Rīgas Krievu teātra aktieri jaunajā spēles laukumā  - kvarķirņikā jeb, latviešu valodā, dzīvoklī. 


   
Pirmā 15. decembra vakarā viesus gaidīs idejas autore, Rīgas Krievu teātra direktore un aktrise Dana Bjorka ar saviem radošajiem domubiedriem. Viņi aicinās ieklausīties  barda Bulata Okudžavas dzejā un dziesmās – programmā “Lūk, istaba šī...”.  

Tie teātra dzīves baudītāji, kuri kaut reizi pabijuši kopā ar Krievu teātra aktieriem, zina sajūtu, kas rodas, kad ieskanas ģitāra, istabā cieši blakus sēd draugi un lasa dzeju. Kvarķirņiks atkausē dvēseli un rada laimīgas skumjas. Kā uzsver Dana Bjorka, ir svarīgi, ka cilvēks nāk uz teātri kā viesis, kurš vēlas parunāt, nevis kā skatītājs, kas izrādi nosēž krēslā. 

Aktrise Dana Bjorka kopā ar domubiedriem skatītāju ieved Bulata Okudžavas pasaulē programmā “Lūk, istaba šī...”.  Okudžavas rinda atklāj jaunā spēles laukuma būtību – skatītājs ir līdzdalīgs atvērt arī savu dvēseli, izvēloties kādu no meistara dzejoļiem.  

“Mēģinājumu gaitā bija ļoti silta atmosfēra, mēģinājām pat naktīs. Bijām pilnīgi brīvi, mēģinājām atrast savu jēgu Okudžavas mūzikā un tekstos,” stāsta aktieris un kontrabasists Ņikita Osipovs. Dziesmas aranžējuši paši mūziķi – tās ir tik plastiskas, ka ļaujas dažādu instrumentu skanējumam, atzīst Osipovs. 

“Atļaujamies improvizēt, atļaujamies aranžēt, pavērt savu redzējumu uz Okudžavas daiļradi. Teātra ģēnijam Jakovam Rafalsonam ļoti patīk teikt – uz galda ir grāmata, teiksim, Šekspīrs. Kad es to atveru, tas jau ir mans Šekspīrs,” jaunā spēles laukuma būtību skaidro Bjorka. 

Jauno spēles laukumu – kvarķirņiku – 15. decembrī programmā “Lūk, istaba šī..” atklās idejas autore Dana Bjorka ar domubiedriem. Sezonā iecerētas vēl vismaz četras citu aktieru programmas. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti