Pusdiena

Mudina KNAB konsultatīvajā padomē atkal uzņemt «Providus» un «Delnu»

Pusdiena

Eiropas parlamenta prezidents Šulcs atstās amatu un atgriezīsies Vācijas politikā

„Spēlmaņu naktī” jau trešo gadu pēc kārtas triumfējis Nacionālais teātris

«Spēlmaņu nakts» balvas – Smiļģa tradīciju uzturētājiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Aizvadītās "Spēlmaņu nakts" laureāti par balvu bija pateicīgi kolēģiem, ģimenei, kā arī skatītājiem. "Spēlmaņi" uzsvēra, ka šī balva ir stimuls censties arī turpmāk.

„Lai šis vakars un šī visa nakts ir apliecinājums un turpinājums Smiļģa kaislīgajai degšanai, emocionālajam saviļņojumam un Augstā dziesma teātrim, kas pārrada cilvēka mūžu,” ar šādiem ceremonijas vadītāja Ginta Grāveļa ceļavārdiem aizsākās "Spēlmaņu nakts", kas šoreiz noritēja Eduarda Smiļģa 130.jubilejas gaisotnē.

Jau trešo gadu pēc kārtas „Spēlmaņu naktī” triumfēja Nacionālais teātris, šoreiz saņemot „Grand Prix” par iestudējumu „Asinis kāzas”. Par labāko režisoru tika atzīts šīs izrādes režisors Vladislavs Nastavševs, par gada labāko jauno skatuves mākslinieci Agnese Cīrule, kas „Asins kāzās” atveido Līgavas lomu.

Agnese Cīrule sadarbību ar Nastavševu raksturo kā izcilu profesionālo un dzīves skolu: „Tas nebija viegli, bet tas bija gods un ļoti svarīgi mums visiem. Un to arī tagad var just, katru izrādi spēlējot, ka tā nav vienkārši kārtējā izrāde, ka šai izrādei ir virsuzdevums. Man gribētos šādu svarīgumu spēt piešķirt visām izrādēm.

Es to novēlētu visiem kolēģiem – izjust tādu degsmi, tādu nepārvaramu vēlēšanos izstāstīt, pateikt, runāt par lietām.”

Par gada aktrisi atzīta Guna Zariņa par Spīdolas lomu Nacionālā teātra izrādē „Uguns un nakts”, bet par gada aktieri – Egons Dombrovskis par Džona Merika atveidojumu Liepājas teātra iestudējumā „Ziloņcilvēks”. Aktieris atzīst – šī loma, kuras pamatā ir reāla persona, arī viņam kā cilvēkam ir ļoti svarīga, jo palīdzējusi saprast būtiskāko: „Es sapratu, ka ir jādzīvo ar sirdi, ar mīlestību, ar atvērtību. Lai cik viņš (man negribas teikt šos vārdus) kroplīgs un deformēts ir bijis, viņā bija liels iekšējais skaistums. Tas man ļoti palīdz arī būt uz skatuves šajā lomā”.

Par gada nozīmīgāko mazās formas izrādi izraudzīta Mārtiņa Eihes „Smaržo sēnes” Valmieras teātrī, bet par gada izrādi bērniem – Jāņa Znotiņa izrāde „Kaka un pavasaris” galerijā „Istaba”. Jānis Znotiņš ar lielu dedzību un mīlestību veido iestudējumus bērniem un balvu vērtē kā rosinošu stimulu nākotnei:

„Manās izrādēs ir ļoti svarīgi kopā ar bērniem piedzīvot teātra burvību, cik daudz var izdarīt vārds, cik daudz var izdarīt iztēle.

Ka mēs varam atteikties no visādām ārišķībām, kas tik daudz mums ir šajā laikā. Droši vien, ka šī balva dos vēl lielāku grūdienu mugurā to darīt vēl drosmīgāk.”

Par mūža ieguldījumu tika sumināti divi lieliski Dailes teātra aktieri – Olga Dreģe un Juris Strenga, kuri arī šo balvu uztvēra kā stimulu nākotnei.

„Es pateicos par šo brīnišķīgo dāvanu un ceru, ka tā tikai ir skaists stimulācijas gājiens, lai es tālākajā savā nākotnē arī vēl spētu drusciņ pavilkt dzīvību,” sacīja Strenga.

„Šovakar es arī varu pievienoties domai, ka vecuma traģēdija ir nevis tā, ka tu noveco, bet ka tu joprojām jūties jauns,” uzsvēra Dreģe.

Vēstīts, ka kopumā Spēlmaņu nakts balvas sadalītas 17 kategorijās, lielākais birums no tām šogad ticis Nacionālajam teātrim, tas cildināts par veikumiem 10 kategorijās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti