Kultūras ziņas

Uz ekrāniem "Lupatiņu" jaunākie piedzīvojumi

Kultūras ziņas

"Āzijas mākslas stāsts" par Ķīnas tējas traukiem

Ivana Viripajeva "Saviļņojums" Liepājas teātrī

Skatītāju vērtējumam nodots Māras Ķimeles «Saviļņojums» Liepājas teātrī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

“Galvenā jēga vienmēr slēpjas pašā grāmatas lasīšanā, nevis tās saturā,” – tā savam tautietim, žurnālistam saka slavena, bet noslēgta poļu rakstniece ekskluzīvā intervijā. Sarunas formā arī norisinās jaunākā Liepājas teātra izrāde “Saviļņojums”. Tā ir režisores Māras Ķimeles atgriešanās Liepājā, un tas ir mūsdienu Krievijas izcilā dramaturga Ivana Viripajeva lugas pirmuzvedums Latvijā.

Sākotnēji bija iecerēts, ka “Saviļņojums” pie skatītājiem Liepājas teātrī nonāks pavasarī. Papildus tam, ka tagad tas vienlaikus izrādāms krietni mazākam skatītāju pulkam, sarucis arī laika atstatums starp pirmo un otro pirmizrādi. Abas notika 17. oktobrī ar dažu stundu starpību. Izrāde par slavenas poļu rakstnieces Uljas Rihtes interviju Ņujorkā poļu žurnālistam ir režisores Māras Ķimeles atgriešanās Liepājā pēc 20 gadu pārtraukuma. Pie viņas režijas darbiem Liepājas teātrī ir tikai trīs ieraksti – “Stikla zvērnīca” 1969. gadā, “Otello” 2000. gadā, un tagad tiem pievienojas pērn Ivana Viripajeva lugas “Saviļņojums” pirmuzvedums Latvijā.

“Tā kā šis ir teātris, kurā es iestudēju savu pirmo izrādi savā mūžā, tas arī tomēr ir skaisti,” par atgriešanos Liepājas teātrī saka Māra Ķimele.

“Tad man bija tikai 23 gadi, bet sienas un telpas ir gluži tādas pašas, atmiņas ir labas, man patīk Liepājā un šajā teātrī.”

Izrāde ir stāsts par slavenu rakstnieci, kura meklē dzīves jēgu – tā darbu raksturo režisore, piebilstot: “Droši vien tā, jāsaka tik banāli, kā mēs visi. Un uzdrīkstas būt pati par sevi, uzdrīkstas teikt to, ko ir sajutusi, sapratusi, kas varbūt ne vienmēr sakrīt ar oficiālo viedokli, jo mēs tomēr parasti rēķināmies ar oficiālajiem viedokļiem un vispār pieņemtajiem viedokļiem.”

Aktieris Rolands Beķeris atzīst, ka sākotnēji “Saviļņojums” viņu nesaviļņoja: “Jo es sapratu, ka tās ir tādas filozofiskas tēmas, kuras viņš, iespējams, dzīves laikā ir sasmēlies un salicis iekšā, un mums kā aktieriem vajadzēja tās atdzīvināt. Piešķirt dvēselīti. Un tas saviļņojums ir tieši šodien. Saviļņojums bija strādāt ar Māru Ķimeli.”

Savukārt aktrise Inese Kučinska atzīmē:

“Māra ir ļoti, ļoti jaudīga personība, un viņa arī taisa izrādi par jaudīgām tēmām – par mīlestību, nāvi, par dzīves jēgu, viņa to risina un mēs to risinām kopā ar viņu šīs tēmas.

Ivanu Viripajevu dēvē par mūsdienu Krievijas izcilāko dramaturgu. “Saviļņojumu” viņš pats arī iestudēja Sanktpēterburgas Lielajā drāmas teātrī. Pagaidām pie mums viņa darbi uzvesti salīdzinoši maz, tomēr tie jau iepriekš paguvuši saviļņot skatītājus un šo darbu iemiesotājus.

“Mums ļoti ilgs laiks bija vajadzīgs, lai saprastu līdz galam, ko autors ar šo visu gribēja pateikt, un es neesmu simtprocentīgi pārliecināts, vai mēs līdz galam esam sapratuši to,” spriež aktieris Viktors Ellers. “Bet to sajūtu, ko Viripajevs ir ielicis šajā darbā, mēs noteikti esam sajutuši.”

Saviļņoti arī Liepājas teātra pirmizrādes skatītāji.

“Saviļņoja patiešām, tā laikam nāca īstajā brīdī, tās sajūtas, ir jau kaut kāds laiks, kad nav būts un nav baudīts, un tā mīlestība un tās sajūtas, kas nāca īpaši no galvenās varones, bija tas, kas šobrīd bija ļoti, ļoti vajadzīgs,” atzīst skatītāja Dace.

Savukārt pirmizrādes skatītājs Toms Āboliņš norāda: “Tas, kas mani laikam visvairāk uzrunāja, bija galvenās lomas atveidotājas pats tēls, kā viņa viņu iznesa. Pateica jau viņa ļoti daudz taisnības, kas mums dzīvē var noderēt.”

Izrādes “Saviļņojums” radošā komandā: režisore Māra Ķimele, scenogrāfs Mārtiņš Vilkārsis, kostīmu māksliniece Ilze Vītoliņa, gaismu mākslinieks Mārtiņš Feldmanis, video mākslinieki Mārtiņš Vilkārsis, Dainars Albužis.

Lomās: Inese Kučinska, Viktors Ellers, Sandis Pēcis, Edgars Ozoliņš, Ilze Trukšāne, Rolands Beķeris.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti