Kultūras ziņas

Sveicam Sonoru Vaici jubilejā!

Kultūras ziņas

"Jumpravas" liktenis uz teātra skatuves

Rīgas cirkā būs kabarē nakts

Rīgas cirkā notiks laikmetīgā cirka apvienības «Svalbard» kabarē izrāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Pasaules vadošie laikraksti par laikmetīgā cirka apvienību “Svalbard” raksta kā par kulta projektu, kas iedarbojas uz skatītāju zemapziņu un izrādes dīvainības ziņā pārspēs līdz šim redzēto. 

Nākamnedēļ Rīgas cirkā būs iespēja vērot “Svalbard” jaunāko muzikālo izrādi – konceptkabarē, kas tapusi, cirka māksliniekiem pielāgojoties īpaši Rīgas cirka arēnas apaļajai formai. 

Multimākslinieki no dažādām valstīm savulaik iepazinās, studējot prestižajā Cirka un dejas augstskolā Stokholmā. Izveidojot laikmetīgā cirka apvienību “Svalbard”, plašu atpazīstamību 30 pasaules valstīs puiši ieguva ar izrādi “Visi ģēniji, visi idioti”. 

Rīgā skatītājiem tiek solīts strukturētā improvizācijā balstīts izaicinošs cirka mākslas piedzīvojums, mūzikas grupas no Lielbritānijas “Salteli the Band” pavadījumā.  

“Šo priekšnesumu īstenos multikulturāla, daudznacionāla trupa – mēs pārstāvam Spāniju, Vāciju, Zviedriju, Lielbritāniju, es, piemēram, esmu grieķis, kurš dzīvo Gruzijā. Grupa atbrauks no Londonas. Vēl būs viens dalībnieks no Maskavas, viens mākslinieks nāk no Rīgas. Vārdu sakot, izrāde būs mūsu savstarpējās interaktivitātes un mijiedarbības ar Latvijas kultūru rezultāts,” pastāstīja circa mākslinieks Aleksis Akrovatakis. 

Viņa kolēģis no Spānijas Santjago Ruizs Albalate piebilda: “Esot šeit, mēs iedvesmojamies no norises vietas, no katra pārstāvētās cirka disciplīnas, no apkārt esošās marginālās pasaules, no mūzikas, ko izrādes laikā grupa spēlēs dzīvajā un, protams, no apkārtējās vides.”

“Svalbard” puiši izrādēs izmanto gan gaisa akrobātiku ar virvi, ķīniešu kārts disciplīnu, gan balansēšanu uz rokām. Katrs, kurš piedalās izrādē, ir profesionālis savā cirka disciplīnā. Sastopoties atšķirīgiem māksliniekiem, liela loma ir drošībai un atbildībai.  
  ,
“Tieši virsma, uz kuras ir jāstrādā, ir liels izaicinājums, jo šī virsma ir ļoti mīksta un Sīra rata darbībai ir nepieciešama stingra un līdzena virsma, lai varētu pilnvērtīgi to izmantot. Savukārt te ir mīksta virsma un mēs vēl pa virsu izmantosim paklāju!” teica cirka mākslinieks Aleksejs Smolovs no Latvijas. 

“Veids, kā mēs savienojam cirku ar kabarē, ir, sajaucot visus mums pieejamos rīkus – mūziku, teātri, un arī vieta būs nozīmīgs ingredients. Mēs visi kā izpildītāji vēlamies ieiet teju transā. Tas nav tikai par iespaidu radīšanu, bet mēs ar saviem ķermeņiem veidosim skulptūras no tētra, dejas vai cirka perspektīvas. Mums ir plaša fizisko spēju vai triku vārdnīca, bet mēs ieejam šajā transā, lai pateiktu to, ko vēlamies un dažreiz tas notiek nekontrolēti. Protams, paralēli mēs domājam par drošību, jo nevēlamies gūt kādas traumas, bet esam pārņemti priekšnesuma laikā,” pastāstīja grupas mākslinieks Santjago Ruizs Alabalte.

Cirka apvienība “Svalbard” uz nakts kabarē izrādi un piedzīvojumiem pirms tās Rīgas cirkā skatītājus aicina 15.maija vakarā ierasties laikus. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti