Režisors Valters Sīlis Liepājā iestudējis izrādi «Biogrāfija. Spēle»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Liepājas teātrī 21. novembrī pirmizrādi piedzīvos dramaturga Maksa Friša lugas "Biogrāfija. Spēle" Valtera Sīļa režijā, kuru viņš veidojis kā traģikomēdiju, informēja teātrī.

Lugas oriģinālā versija sarakstīta 1968. gadā, bet iestudējumam izmantota 1984. gada versija, kurā autors darbu padarīji kompaktāku, skaidrāku. Arī izrādes darbība norisināsies 60. gados.

Lugas galvenajam varonim – Hannesam Kīrmanim – tiek dota unikāla iespēja – atgriezties jebkurā dzīves punktā, lai izmainītu savu biogrāfiju un izdzīvotu pilnīgi citu dzīvi. Un viņš ir pārliecināts, ka vēlas dzīvi bez sievas Antuanetes, ar kuru kopā pavadījis 7 gadus. Kā šis lēmums ietekmēs Kīrmani? No kā vēl viņam nāksies atteikties?

Un galu galā – vai cita dzīve vienmēr nozīmē arī labāku dzīvi, un vai kādas, kā mums liekas, kļūdas dēļ, esam gatavi atteikties no visa tā, ko esam piedzīvojuši?

"Šis ir gana klasisks fantastikas stāsta sižets, taču Maksa Friša lugai ar fantastiku ir visai maza saikne. Tā ir drīzāk teatrāla spēle par kāda cilvēka dzīvi," stāstīja režisors Valters Sīlis. "Darbs ir veidots tā, lai atgriešanas kādā dzīves punktā vairāk atgādinātu teātra mēģinājumu procesu, kurā katra aina tiek mēģināta un mēģināta vairākas reizes, līdz tiek atrasta adekvātākā ainas versija, kas nonāk pie skatītājiem.

Darbs nav par ceļošanu laikā, bet gan par iespēju atskatīties un analizēt savu dzīvi.

Tieši šis balanss starp reālismu lugas varoņu attiecībās un darba formu, kura pārkāpj reālistiskas dramatiskas lugas robežas, ir interesants izaicinājums darba iestudēšanas procesā. Šī savdabīgā forma – sadiegta kopā ar emocionāli iedarbīgu stāstu – padara to aizraujošu, lai iestudētu arī mūsdienās."

Izrādē piedalās aktieri – Rolands Beķeris, Anete Berķe, Gatis Maliks, Edgars Ozoliņš un Madara Kalna.

Kopā ar režisoru izrādi veido arī mākslinieks Uģis Bērziņš un gaismu mākslinieks Toms Streilis.

Makss Frišs ir viens no nozīmīgākajiem vācu valodā rakstošajiem autoriem, Latvijā pazīstami viņa romāni, savukārt lugas ir maz iestudētas. "Biogrāfija. Spēle" tiek iestudēta pirmo reizi, līdz ar to tapis arī Inga Liniņa pirmreizējs tulkojums.

Teātris atgādina, ka teātri apmeklēt klātienē iespējams tikai tiem skatītājiem, kuri ir vakcinēti pret Covid-19, kā arī tiem skatītājiem, kuri Covid-19 pārslimojuši. Ierodoties teātrī, skatītājiem būs jāuzrāda ieejas biļete kopā ar derīgu pasi vai ID karti un Covid-19 sertifikātu. Ieejas biļete būs derīga tikai kopā ar minēto sertifikātu un personu apliecinošu dokumentu. Gan teātrī, gan visu izrādes laiku skatītājiem pareizi jālieto maska, nosedzot gan degunu, gan muti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti