Kultūras ziņas

Krēmers un Pjacollas "Tango Nuevo"

Kultūras ziņas

Noslēdzas Venēcijas Arhitektūras biennāle

"Pavasaris" Ilzes Vītoliņas tērpu skicēs

«Pavasaris» Ilzes Vītoliņas tērpu skicēs – izstāde galerijā «Istaba»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Viena no zināmākajām latviešu kostīmu māksliniecēm Ilze Vītoliņa ir ietērpusi varoņus no vairāk nekā divsimt teātra izrādēm. Arī šobrīd māksliniece strādā pie vairāku teātru jauniestudējumiem. Viens no tiem ar nosaukumu "Pavasaris" top Dailes teātrī, un šobrīd galerijā "Istaba" ir skatāmas tā varoņu ietērpu skices.

Galerijā "Istaba" rit pēdējie izstādes iekārtošanas darbi. Akvareļos redzami tēli no Dailes teātrī topošās izrādes "Pavasaris". Igauņu rakstnieks Oskars Lutss tos apraksta kā 19. gadsimta provinces iedzīvotājus, un tērpu māksliniece Ilze Vītoliņa tos ietērpj žaketēs, kleitās un skolas formās, jo stāsts notiek tā laika skolā. 

"Es pētīju, kādas ir skolas formas Krievijā tajā laikā. Tās varbūt nav ļoti autentiskas, bet tuvu tam, kā tas varētu būt," stāsta māksliniece. "[Izrādes] darbība norisinās vesela mācību gada ietvaros, līdz ar to viņiem ir gan rudens, gan ziema, gan pavasaris. Tas mācību gads tiek izdzīvots."

Ilze Vītoliņa ir zināma arī kā animācijas filmu un grāmatu māksliniece. Tomēr visplašākais viņas ieguldījums ir tieši teātra mākslā. Viņa ir radījusi kostīmus vairāk nekā 200 iestudējumiem. Un šobrīd līdzās "Pavasarim" strādā pie vēl vairākām topošajām izrādēm.

"Lugā jau nav aprakstīts, kādi [tēli] izskatās, tur lielākoties nav neviens teikums par to, kas kuram ir mugurā. Tā ka tajā brīdī tu it kā sāc no baltas lapas," stāsta Vītoliņa.

Izstādē redzama tikai daļa no "Pavasarim" topošajiem kostīmiem. Pavisam tajā būs vairāk nekā 50 tērpu. Latvijas izstāžu vidē šī ir reta reize, kad vēl pirms pirmizrādes kā atsevišķi mākslas darbi tiek eksponētas tērpu skices. Un, kā atklāj izstādes rīkotāji, šī ir sava veida ieskaņas ekspozīcija apjomīgai skiču un gatavo tērpu izstādei nākamā gada nogalē.

Izstādes kuratore Elīna Sproģe atklāj: "Ar Ilzi runājot, mums šķita, ka varbūt tagad jau vajag sākt skatīties cauri arhīviem un kaut ko celt ārā. Bet man šķiet, ka tas bija tiešām forši, ka varēja kaut ko tādu svaigu un aktuālu šobrīd izcelt un parādīt, un arī pašiem priekš sevis saprast, kā tas izskatās pasniegts izstādes formātā."

"Pavasara" pirmizrāde Dailes teātrī gaidāma nākamā gada 12. janvārī. Savukārt Ilzes Vītoliņas skiču izstāde "Istabā" būs skatāma līdz 7. janvārim. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti