Kultūras ziņas

Liepājas teātris sāk 115. sezonu

Kultūras ziņas

Mūzika Tiguļkalnā jau desmito reizi

Oļģertam Kroderam – 100

Nacionālajā bibliotēkā atklāj Oļģertam Kroderam veltītu izstādi «Es varētu būt bibliotekārs»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Pie Latvijas Nacionālās bibliotēkas garāmgājēju uzmanību piesaista savdabīga instalācija. Tā veidota no režisora Oļgerta Krodera iestudējumu scenogrāfijas elementiem un ir kā ievads mākslinieka 100. dzimšanas dienai veltītajai izstādei “Es varētu būt bibliotekārs”.

Kārtojot savulaik Valmieras teātrim dāvāto Krodera teju 10 000 grāmatu kolekciju, ideja par izstādi radusies aktierim Krišjānim Salmiņam: “Tas, ko, dzīvojot pa bibliotēku varēja atklāt sev, ir tas, ar kādu mīlestību, rūpību, ar kādu pedantismu to īpašnieks ir attiecies pret grāmatām. Dzīvojoties pa tām grāmatām, pakāpeniski ik pa brīdim uzpeld kāda grāmata, kurā ir ieraksts, kur kāds kultūrā vai sabiedrībā zināms cilvēks ir kaut ko rakstījis. Un nevis tā vienkārši apsveic, bet ar kaut ko personīgu.”

Izstādes ekspozīcijas centrā iekārtota autentiska Krodera pēdējo desmit dzīves gadu telpa, kas realitātē bijusi uz pusi mazāka.

Publiskai apskatei nodotas režisora personīgās mantas – leģendārais peldmētelis, cepure un pierakstu klades.

“Te ir tā vieta, kur viņš domāja savas nakts domas. Domāja par izrādēm, par dzīvi. Mēs centāmies, lai to enerģiju, kas ir, jo teātris ir enerģija, atvest uz šejieni. Gan tās izlasītās grāmatas, kas šajos plauktos ir, tās, ko viņš uzskatīja par ļoti svarīgām un turēja rokas stiepiena attālumā, lai varētu jebkurā brīdī izlasīt. Arī viņa paša grāmatveža rokrakstā sarakstītā pierakstu klade par to, cik un kādas lomas, izrādes viņš ir nospēlējis. Lai saprastu, kas viņš bija, tā burtnīca ir ļoti svarīga, un tā ir viena no lielākajām relikvijām, kas man ir,” saka Valmieras teātra direktore Evita Ašeradena.

Māksliniece Anna Heinrihsone izstādē caur grāmatām centusies  atspoguļot režisora laikmetu un emocionālos iespaidus: “Tās ir manas replikas par to grāmatu, kas ir šajā maketā, gan par to laikmeta nogriezni, gan arī savas atmiņas. Es atļāvos paplosīties savā nodabā. Es gribētu uzsvērt to viņa ārprātīgo pieredzi un to māku iet pa dzīvi smejoties.

Strādājot ar cilvēka priekšmetiem, tu mazliet it kā ielien viņa dzīves aurā. Bet tas ir ļoti interesanti, un man patīk tā ielīst.”

“Mums viņš ir atstājis milzu bagātību, ar kuras palīdzību mēs varam turpināt katrs savu personīgo pilnveidošanās ceļu, jo lielā mērā kultūras uzdevums ir celt tautas gara spēku,” pauž Krišjānis Salmiņš.

Izstāde Latvijas Nacionālās bibliotēkas 1. stāva ātrijā būs skatāma līdz 9. oktobrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti