Mūžībā devusies Daugavpils teātra aktrise un režisore Vera Hramņikova

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

10. augustā mūžībā devusies ilggadējā Daugavpils teātra aktrise, režisore un pedagoģe Vera Hramņikova (1946–2022), sociālajos tīklos vēsta teātra pārstāvji.

"Vera Hramņikova bija iedvesmotāja un skolotāja daudziem, viņas ieguldītais darbs, talants un padoms – mūsu sirdīs mūžam paliekoša vērtība," atvadu vārdos raksta mākslinieces kolēģi.

Aktrise piedzima Vitebskā, taču jau pavisam drīz ģimene pārcēlās uz dzīvi Daugavpilī. Kopš bērna kājas Veru Hramņikovu saistīja teātris, viņa iestudēja izrādes pagalmā kopā ar kaimiņu bērniem un apmeklēja skolas teātra studiju. Savukārt pirmā saskare ar Daugavpils teātri notika jau pusaudžu vecumā, kad Vera piepalīdzēja teātra garderobē.

Pēc Daugavpils Pedagoģiskā institūta absolvēšanas Vera Hramņikova vairākus gadus nostrādāja par angļu valodas skolotāju, taču skatuve turpināja vilināt. Viņa iestājās Borisa Ščukina Teātra institūta režijas fakultātē un pēc absolvēšanas 1985. gadā atgriezās Daugavpilī, kur darbojās Daugavpils krievu amatierteātra kolektīvos.

Savu dzīvi ar Daugavpils teātri Vera Hramņikova saistīja kopš tā atjaunošanas brīža 1988. gadā. Sākumā viņa bija skatuves runas pasniedzēja topošajiem aktieriem un krievu trupas literārās daļas vadītāja, taču pavisam drīz uzsāka darbu teātrī arī kā aktrise un režisore.

Šo gadu laikā Vera Hramņikova Daugavpils teātrī iestudējusi vairāk nekā 20 izrādes: A. Eikborna "Maģiskās durvis", J. Gremina "Krievu aptumsums", M. Freina "Trokšņi aiz skatuves", M. Bulgakova "Zojas dzīvoklis", L. Razumovskas "Dārgā Jeļena Sergejevna" u.c. Kā aktrise viņa ar savu talantu bagātināja tādas izrādes kā "Kaija", "Dārgā Jeļena Sergejevna", "Džeina Eira", "Sievietes laime", "Savējie" un citas.

Par Esfiras lomu izrādē "Sievietes laime" (rež. M. Mamedovs) Vera Hramņikova tika nominēta "Spēlmaņu nakts 2010/2011" balvai kategorijā "Gada aktrise". Savukārt 2016. gadā par ieguldījumu teātra un pilsētas kultūras dzīves attīstībā saņēma Daugavpils pilsētas pašvaldības apbalvojumu – "Mūža ieguldījums".

Daugavpils teātra kolektīvs izsaka līdzjūtību Veras Hramņikovas tuviniekiem, draugiem un kolēģiem.

Atvadīties no Veras Hramņikovas varēs sestdien, 13. augustā, pulksten 12.00 Daugavpils Komunālo kapu kapličā (18. novembra iela 214). 

Sabiedrisko mediju arhīvā: sarunājas Vera Hramņikova un Marija Linarte
 
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti