Kultūras ziņas

Edītes Pauls-Vīgneres "Krāsu erotika"

Kultūras ziņas

Radošais sauciens pēc koncertzāles

Citāda, bet joprojām aktuāla

Māra Zālīte: JRT iestudējumā «Pilna Māras istabiņa» ir jauda

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Noskatījusies savas dramatiskās poēmas “Pilna Māras istabiņa” jauniestudējumu Jaunajā Rīgas teātrī (JRT), dzejniece Māra Zālīte atzina, ka izrādes jaudu jutusi, lai gan viņai pašai vairs nav tāda pati sajūta, kas bija, padomju laikos rakstot poēmu.

Jau vēstīts, ka 22. janvārī uz JRT pirmizrāde Māras Zālītes dramatiskajai poēmai “Pilna Māras istabiņa”. Pirms 30 gadiem režisora Pētera Pētersona iestudējums toreizējā Jaunatnes teātrī guva plašu sabiedrības rezonansi. Tagad lugas zemtekstus skatītājiem tulko režisore Inese Mičule, atzīstot – mūsu tautai nozīmīgi simboli un zīmes nekur nav zudušas, tās ir tikai aizmirstas.

Luga, kas balstīta uz latviešu folkloru un mītiem, stāsta par bērniem, kuriem pēc tēva nāves mitoloģiska būtne Māra dāvina to, ko paši visvairāk vēlas. Diemžēl apdāvinātie dāsnās veltes neprot novērtēt un tās viņus pazudina.

Lugā, kurā risinātie jautājumi savulaik tika saistīti ar Latvijas neatkarības atgūšanas centieniem, režisore Inese Mičule saskatījusi jaunas vērtības.

"Svarīgais tagad man un arī daudziem manas paaudzes cilvēkiem - kā attīstīties tālāk, kas ir tā vertikāle, kur man jāaug, kā man augt, kā mani bērni augs? Es domāju, ka tas ir lugas pazarīte, tā galotnīte, kā to meklēt un kā uz to tiekties," saka režisore Inese Mičule.

Lugas autore dzejniece Māra Zālīte jaunajā lugas versijā ir ieviesusi izmaiņas. Ir jauns tēls, ko dzejniecei pirms 33 gadiem ieteica radīt dramaturgs Gunārs Priede. Lugai ir arī mainīts fināls.

"Man nav tā pati pasaules sajūta, kas bija padomju laikos, kad tas bija brēciens pēc  - daudz pēc kā. Šajos laikos daudz kas ir mainījies, daudz kas joprojām ir aktuāls," atzīst lugas autore Māra Zālīte. "Vēl mazlietiņ... zobs uz zoba neturas aiz uztraukuma, bet es jutu, ka ir jauda."

Par mūsdienīgu skatījumu uz mūžsenām vērtībām jāpateicas Katrīnas Neiburgas veidotajam skatuves vizuālajam tēlam un Riharda Zaļupes muzikālajam noformējumam. Lugas izteiksmes līdzeklis  - dzeja - nav šķērslis aktieriem Andrim Keišam, Vilim Daudziņam, Gatim Gāgam un Elitai Kļaviņai spīdoši attēlot savus varoņus. 

"Dāvanas ir izdalītas, tikai - kurš jūtas apdāvināts un kurš jūtas dāvanas saņēmis, ir kaut ko lielu uzbūvējis un spējis dāvanas tālāk dot? Vairot? Par to ir stāsts," skaidro aktieris Vilis Daudziņš.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti