Kultūras rondo

Kinoteātris “Splendid Palace” aicina uz ciklu "Filmas, kuras mīlam"

Kultūras rondo

"Arī vaļiem ir bail" - sadzīves drāma par mūsdienu Latvijas cilvēkiem

Gunārs Priede – arhitekts, kurš uzrakstījis 42 lugas

Lielvārdē ar teātra festivālu «Pie mums martā» atcerēsies Gunāru Priedi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Marts ir dramaturga Gunāra Priedes (1928-2000) mēnesis. 17. martā pieminēs viņu 90. dzimšanas dienā. Šodien par dramaturgu var runāt no dažādiem skatu punktiem: dramaturgs, arhitekts, kurš uzrakstījis 42 lugas, Rakstnieku savienības un Kinematogrāfistu savienības valdes sekretārs, lielvārdietis. 17. un 18. martā Lielvārdē arī norisināsies Priedes teātra festivāls “Pie mums martā”. 

Šoreiz Lielvārdē satiksies deviņi amatierteātri no Tērvetes, Ķeipenes, Viļķenes, Limbažiem, Baldones, Rīgas un, protams, Lielvārdes. Pirmo reizi šāda amatierteātru tikšanās notika pirms 10 gadiem, atzīmējot Priedes 80. jubileju. Lielvārdes tautas teātris rādīs Priedes lugu “Saniknotā slieka”, citi teātri – latviešu autoru darbus, jo festivāla ievirze ir “lugas, kuras rakstījuši dramaturgi, Gunāra laikabiedri”.

Lielvārdes Tautas teātra režisors Kārlis Lišmanis uzskata, ka dramaturgs ir Lielvārdes teātra dvēsele jau no pašiem teātra pirmsākumiem, pagājušā gadsimta 60. gados viņa lugas ir dzīvojušas šajā teātrī.

Priedem tiek piedēvēti citi raksturlielumi - viens no visgudrākajiem dramaturgiem, laikmeta dvēsele un pat kurzemnieks.

Dramaturga rakstu sastādītāja Ieva Struka uzskata, ka viņš ir kurzemnieks. “Varbūt pateicoties “Centrifūgai”,

varbūt pateicoties kurzemnieka vai lībiešu asinīm, kuras var saskatīt, ja vēlas, visās lugās. Kaut kādām rakstura iezīmēm – atturībai, sirsnīgai pret savējiem, spītam,” Latvijas Radio raidījumā "Kultūras Rondo" bilst Struka.

Lugas rakstīt Priede sācis pēc tam, kad jaunais arhitektūras students, kurš piepelnījies ar teātra recenziju rakstīšanu, secinājis, ka padomju dramaturģijai maz sakara ar dzīvi, ka vajadzētu uzrakstīt kādu lugu par dzīvi.

Režisors Mārtiņš Eihe Latvijas Radio atklāj, ka Priede ir vienīgais dramaturgs, kuru viņš iestudējis vairākas reizēs. “Nevienu citu dramaturgu neesmu iestudējis atkārtoti.

Viens no interesantākajiem latviešu dramaturgiem. Man viņš ir laikmeta spogulis,” saka Eihe un skaidro, ka, viņaprāt, Priedes lugās daudz kas ir godīgi izrunāts. 

Eihe ir iestudējis Priedes lugas “Udmurtijas vijolīte”, “Zilā”, “Trīspadsmitā”, jaunākais darbs 2015. gadā Valmieras drāmas teātri tapušais iestudējums “Smaržo sēnes”. Lugu “Smaržo sēnes” Gunārs Priede sarakstīja 1967. gadā, bet uz skatuves tā nonāk vēlāk.

“Gan Lūcija Ņefedova Jelgavā, gan Pēteris Pētersons Dailes teātrī jau staigā ar lomu sarakstu, kad ''draudzīgas rokas'' pienes ziņas, ka lugā viss nav, kā drīkstētu atļauties padomju laikā,” vēsturi atgādina Struka. Luga toreiz tika atzīta par radošu neveiksmi, būtībā aizsegs, aiz kura paslēpt, ka tiek inkriminēts politisks noziegums, antipadomju darbs, kura autors pelnījis smagu sodu.

Apzīmējums “radoša neveiksme” paglābj no vēl smagākām represijām. Četrus gadus Priedem ir liegts publicēties, viņa lugas neiestudē, viņam ir jāatstāj darbs Kinematogrāfistu savienībā.

“Kad mūžs nodzīvots, četri gadi varbūt neliekas daudz, bet iedomāsimies katrs sevi – palikt četrus gadus bez darba,” norāda Struka. Taču, vērtējot dramaturga lugu aktualitāti mūsdienās, viņa atzīst, ka ir vēl vairāki darbi, kurus “varētu iestudēt, pa jaunam paskatoties uz konkrēto laiku un problēmām. Ir lietas, kuras līdzīgas šodienas problemātikai, tajā pašā laikā arī padomju laiks kopumā pelnījis izvētīšanu un skatu no malas”.

Pēdējos gados Latvijas teātru repertuārā atgriezušies trīs Gunāra Priedes darbu iestudējumi: Nacionālajā teātri iestudētā “Zilā”, Jaunajā Rīgas teātrī - “Saniknotā slieka” un Valmieras Drāmas teātrī - “Smaržo sēnes”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti